ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου

κυριακή-θ΄-ματθαίου-785394

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

«Θαρσείτε, εγώ ειμί· μη φοβείσθε». Με αυτά τα λόγια, αγαπητοί αδελφοί, καθησύχασε ο Κύριος τους μαθητές του, όταν κάποιο βράδυ τον είδαν να περιπατεί πάνω στα αφρισμένα κύματα της λίμνης Γεννησαρέτ. Πριν από λίγη ώρα είχαν ανέβει στο πλοίο παρακινούμενοι έντονα από τον Διδάσκαλό τους. Οι μαθητές χωρίς αντίρρηση μπήκαν στο πλοίο και άρχισαν να διαπλέουν τη γραφική λίμνη. Δεν πέρασε όμως πολύ ώρα και τους περίμενε φοβερή δοκιμασία. Πελώρια κύματα ρυτίδωσαν την επιφάνεια της ήρεμης λίμνης. Οι ίδιοι αν και είχαν ζήσει χρόνια στη λίμνη και είχαν δοκιμάσει τις χαρές και τις πίκρες της, βασανίστηκαν πολύ. Κυριεύτηκαν από το φυσικό ανθρώπινο φόβο μπροστά στον έσχατο κίνδυνο.

Και όμως κάποιος τους σκέπτεται. Κάποιος αγρυπνεί μαζί τους. Είναι ο αγαπημένος τους Διδάσκαλος. Βρίσκεται μόνος στην κορυφή του λόφου της έρημης εκείνης ακτής, που φιλοξένησε χιλιάδες λαού. Εκεί γονατιστός προσεύχεται. Μετά την προσευχή κατεβαίνει από το λόφο ο Κύριος και αρχίζει να περιπατεί στην ταραγμένη επιφάνεια της λίμνης. Σκοπός του να φθάσει το κλυδωνιζόμενο πλοίο με τους φοβισμένους μαθητές. Στην αρχή, στο παράξενο και τρομακτικό θέαμα ανθρώπου όρθιου να βαδίζει πάνω στα κύματα, αυξάνεται η αγωνία των μαθητών. Τρομάζουν βγάζοντας άναρθρες κραυγές. Ο Διδάσκαλός του όμως τους καθησυχάζει και τους χαρίζει τη γαλήνη, τη γαλήνη και στα νερά της λίμνης και στην καρδιά τους.

Η εικόνα αυτή, αγαπητοί μου, του σημερινού ευαγγελίου αποτελεί μια συμβολική εικόνα της ζωής του κάθε ανθρώπου. Κάποτε και εμείς στη ζωή μας βιώνουμε την αγωνία και το φόβο, που ένιωσαν οι μαθητές του Χριστού. Δοκιμασίες διάφορες χτυπούν αλύπητα το πλοίο της ζωής μας. Τότε και εμείς, όπως οι Άγιοι Απόστολοι, νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι ή ότι ο Θεός μας έχει εγκαταλείψει .Λάθος. Ο Θεός, που γνωρίζει τα πάντα προ γεννήσεως αυτών, δεν αγνοεί τη δοκιμασία μας. Δυστυχώς μέσα στην άνεση και στην κατά κόσμο ευτυχία η καρδιά μας σκληραίνει, ξεχνούμε το Θεό και αμελούμε τη φροντίδα της ψυχής μας.

Γι’ αυτό καλό και χρήσιμο θα ήταν την εικόνα αυτή του σημερινού ευαγγελίου να τη χαράξουμε βαθειά στη ψυχή μας και να τη θυμόμαστε την ώρα της δοκιμασίας μας για να μην απογοητευόμαστε, καθώς θα φθάνει και σε μας η φωνή του Κυρίου μας: «Θαρσείτε! Μη φοβείσθε».

Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου