ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ελλάς το μεγαλείο σου

ελλάς-το-μεγαλείο-σου-795359

Του Χρήστου Μηλίτση

Αναμφισβήτητα κάθε Έλληνας δεν μπορεί να χαίρεται και να αισθάνεται καλά. Νιώθει απαντροπιασμό. Μένει περίλυπος και αγανακτισμένος και δεν θέλει να πιστέψει ότι σπουδαίοι Έλληνες, άνδρες φιλόσοφοι. πολιτικοί και στρατιωτικοί με διεθνή ακτινοβολία, που χάρισαν σε ολόκληρο το σημερινό κόσμο τη πρόοδο και την ευημερία, διασύρθηκαν από τους προγόνους μας, κατηγορήθηκαν, καταδικάστηκαν, εκτελέστηκαν και αναγκάστηκαν να δηλητηριασθούν, ή να εξοστρακισθούν να εξορισθούν και να πεθάνουν περιφρονημένοι στην εξορία.

Ας θυμηθούμε μερικούς, γιατί δεν είναι λίγοι, για να συνετισθούμε για τις αμαρτίες αυτές που μας βαρύνουν διαχρονικά, και συνεχίζονται δυστυχώς ακόμα και σήμερα και ας αρχίσουμε από τον Πυθαγόρα.

1) Ο Πυθαγόρας, ο μεγάλος αυτός Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός που ίδρυσε εξόριστος στο Κρότωνα της Ιταλίας το πρώτο πανεπιστήμιο στο κόσμο, και υπήρξε θεμελιωτής των μαθηματικών και της γεωμετρίας, κατηγορήθηκε για αθεΐα και διαφθορά των νέων και πέθανε σε ηλικία 80 ετών το 500 π.Χ. στην εξορία.

2) 2) Ο Μιλτιάδης ο Μαραθωνομάχος, ο θριαμβευτής της νίκης του Μαραθώνα, που κατά τον Σιμωνίδην ιστόρησε την δύναμη των χρυσοφόρων Μήδων, κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από τους Πέρσες, καταδικάστηκε σε θάνατο και πέθανε πριν εκτελεστεί στη φυλακή, σε ηλικία 65 ετών το 489 π.Χ.

3) 3) Ο Αριστείδης ο δίκαιος, στρατηγός των Αθηναίων, που θριάμβευσε στη μάχη των Πλαταιών εναντίον των Περσών και αν και είχε στα χέρια του το ταμείο των συμμάχων εξορίσθηκε και πέθανε σε ηλικία 72 ετών το 468 π.Χ. από πείνα στην εξορία πάμπτωχος.

4) 4) Ο Θεμιστοκλής. ο διάσημος στρατηγός και νικητής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, εξορίστηκε και αυτοκτόνησε στην εξορία σε ηλικία 66 ετών το 461π.Χ.

5) 5) Ο Αισχύλος ο μεγαλύτερος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας και όλων των αιώνων, αδελφός του ήρωα Μαραθωνομάχου Κυναιγείρου κατηγορήθηκε για την αποκάλυψη θρησκευτικών μυστικών, καταδικάστηκε και κατάφυγε στη Σικελία, όπου πέθανε εξόριστος σε ηλικία 69 ετών το 456 π.Χ.

6) 6) Ο Φειδίας, ο μεγάλος Αθηναίος γλύπτης,, κατηγορήθηκε ότι έκλεψε μέρος του χρυσού από το Χρυσό ελεφαντοστό άγαλμα της Αθηνάς, φυλακίστηκε, ήπιε δηλητήριο και πέθανε σε ηλικία 66 ετών το 429 π. Χ στη φυλακή.

7) 7) Ο Αναξαγόρας Έλληνας φιλόσοφος, που υπήρξε ένας από τους πρώτους εισηγητές της πειραματικής έρευνας, πέθανε εξόριστος το 428 π .Χ σε ηλικία 72 ετών.

8) 8) Ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της ιστορίας, πέθανε το 426 π. Χ σε ηλικία 59 ετών στην εξορία.

9) 9) Ο Ικτίνος ο περίφημος αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον Παρθενώνα και μας έδωσε το καλύτερο από τα αθάνατα μνημεία που στολίζουν το βράχο της Ακρόπολης, κατηγορήθηκε για κλοπές και καταχρήσεις, εξορίστηκε και πέθανε στα ξένα το 420 π.Χ.

10) Ο Σοφοκλής, ένας από τους μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας, εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία από πείνα σε ηλικία 90 ετών το έτος 406 π.Χ.

11) Ο Ευριπίδης, ο κύριος εκπρόσωπος της δραματικής ποίησης, πέθανε εξόριστος σε ηλικία 74 ετών το 406 π.Χ.

12) Ο Αλκιβιάδης. Ο περίφημος πολιτικός και στρατηγός, κατηγορήθηκε ότι είχε συμμετοχή στη καταστροφή των Έρμων, καταδικάστηκε, εξορίστηκε, και πέθανε σε ηλικία 48 ετών στην εξορία το 404 π.Χ.

13) Ο Σωκράτης, ο περίφημος φιλόσοφος, κατηγορήθηκε ότι εισάγει καινά δαιμόνια στη πόλη των Αθηνών, καταδικάστηκε, ήπιε το κώνειο και πέθανε στη φυλακή. σε ηλικία 71 ετών το έτος 399 π.Χ.

14) Ο Θουκυδίδης, ο Αθηναίος ιστορικός που έγραψε την ιστορία των Περσικών πολέμων, κατηγορήθηκε για την απώλεια της Αμφιπόλης, εξορίσθηκε και πέθανε στην εξορία σε ηλικία 64 ετών το 396 π.Χ.

15) Ο Αριστοφάνης, ο κορυφαίος των κωμικών της αρχαιότητας, κατηγορήθηκε από το Κλέωνα επειδή σατίριζε τις πράξεις του, εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία, νηστικός και ρακένδυτος, σε ηλικία 61 ετών το 383 π.Χ.

16) Ο Πλάτων, ο μεγάλος παιδαγωγός και φιλόσοφος, που ίδρυσε την Ακαδημία του Πλάτωνος, το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο των Αθηνών, κατηγορήθηκε, εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία σε ηλικία 80 ετών το 347 π.Χ.

17) Ο Ισοκράτης, ο περίφημος ρητοροδιδάσκαλος της αρχαιότητας, εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία σε ηλικία 99 ετών το έτος 338 π.Χ.

18) Ο Δημοσθένης, ρήτορας και πολιτικός, κατηγορήθηκε ότι πήρε χρήματα περσικά από τον Άρπαλο, καταδικάστηκε και κατάφυγε στο ναό του Ποσειδώνος στο Πόρο και εκεί ήπιε δηλητήριο και πέθανε στις 12 του Οκτώβρη το 322 π.Χ. σε ηλικία 62 ετών. Ακόμα και στα ηρωικά χρόνια της επανάστασης του 1821 υπήρξαν παρόμοια τραγικά φαινόμενα, όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αρχιστράτηγος της επανάστασης φυλακίστηκε στο Ναύπλιο, ο ήρωας της Γραβιάς Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακίστηκε στη Ακρόπολη και τον γκρέμισε από τα τείχη ο Γκούρας και διαδόθηκε ότι αυτοκτόνησε. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, στο Ναύπλιο δολοφονήθηκε από τους Μαυρομιχαλαίους. Ο Γ. Καραϊσκάκης στο Φάληρο φημολογείται ότι δεν έχασε τη ζωή του από Τούρκικο βόλι, αλλά από Ελληνική σφαίρα με εντολή του Μαυροκορδάτου. Η εκτέλεση των 6 και του αρχιστρατήγου Χατσηανέστη στο Γουδί.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεοελληνικής ιστορίας, Ελευθέριος Βενιζέλος, πέθανε εξόριστος στο Παρίσι. Ερχόμαστε τώρα στον επάρατο εμφύλιο που τόσες συμφορές και τόσα δεινά επέφερε στη χώρα μας. Οι ξένοι μας χλευάζουν και μας κατηγορούν σε έναν διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσιγκτον με θέμα τον χαρακτηρισμό διαφόρων λαών και της ψυχολογίας των, ο Δικαστής Ν. Κέλλυ που βραβεύτηκε για τον χαρακτηρισμό του Έλληνα, να τι είπε σχετικά. «Ο Ελλην ανέκαθεν απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων προ του δικαστηρίου της αδεκάστου ιστορίας. Καίτοι από διανοητικής απόψεως κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Ελληνας είναι ευφυέστατος, αλλά και οιηματίας, (αλαζών, φαντασμένος), δραστήριος αλλά και ανυπόμονος, φιλότιμος, αλλά και πλήρης προλήψεων, αμέθοδος, θερμόαιμος, αλλά και πολεμιστής. Έκτισεν τον Παρθενώνα και μεθυσθείς εκ της αίγλης του, τον αφήκεν βραδύτερον να γίνει στόχος των οβίδων. Ανέδειξε τον Σωκράτην δια να τον δηλητηριάσει. Εθαύμασε τον Θεμιστοκλέα δια να το αποπέμψει. Υπερέτησεν τον Αριστοτέλην δια να τον καταδιώξει.. Εγέννησε τον Βενιζέλον δια να το δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο δια να το εκτουρκίσει. Έφερε το 21 δια να το διακυβεύσει. Εδημιούργησε το 1909 δια να το λησμονήσει . Ετριπλάσιασε την Ελλάδα και παρ’ ολίγον να την κυβεύσει. Κόπτεται την μιαν δια την αλήθειαν και την άλλην μισεί το αρνούμενον να υπηρετήσει το ψεύδος. Παράδοξον πλάσμα, ατίθασον. Περίεργον, ημίκανον, αβεβαίων διαστάσεων, εγωπαθές και σοφόμορον. Οικτιρεσέ τον, θαυμασέτον, αν θέλετε ταξινομησατέ τον αν μπορείτε.

Αν θελήσουμε να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της συμφοράς, χωρίς καμία αμφιβολία θα τα βρούμε στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες, στο φθόνο, στην αλαζονεία, στην επιθυμία για την κατάληψη της εξουσίας και στην αχαριστία μας. Καιρός να συνετισθούμε, γιατί σαν φυλή υπέροχη εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε μονάχα αυτά τα μειονεκτήματα, αλλά και πάρα πολλά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου