ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παραχώρηση έκτασης στον Αγιο Στέφανο από τον Δήμο Βόλου για Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο

παραχώρηση-έκτασης-στον-αγιο-στέφανο-796180

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Οι προσπάθειες της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου για την απόκτηση δασικής έκτασης, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στην κορυφή του λόφου «Σταυρός», στη συνοικία του Αγίου Στεφάνου, προβλέπεται από το Δήμο Βόλου. Ένα τέτοιο έργο θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των κατοίκων της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων, αλλά και των επισκεπτών που καταφθάνουν να επισκεφθούν τα μουσεία, τα αξιοθέατα και τις παραλίες τις Μαγνησίας και ιδίως τα νησιά μας Αλόννησο, Σκόπελο και Σκιάθο. Δεν θέλουμε αυτοί να είναι περαστικοί, αλλά να διαθέτουν και λίγο χρόνο να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τα αστέρια, που βλέπουμε στον ουρανό και να θαυμάσουν τον απέραντο κόσμο του σύμπαντος, που μας περιβάλλει.

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου επιμένει τόσο πολύ, να αποκτήσει η πόλη του Βόλου, Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο, γιατί με τα ισχυρά τηλεσκόπια ο άνθρωπος κατόρθωσε να γνωρίσει αυτόν τον κόσμο, που μας περιβάλλει. Στο Σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια ήλιοι και γαλαξίες, σαν τον δικό μας γαλαξία και γύρω από αυτούς, φέρνουν γύρω δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες,όπως συμβαίνει με το δικό μας γαλαξία, να φέρνουν γύρω από τον ήλιο, η Αφροδίτη, η Γη, ο Δίας, ο Πλούτωνας και ο Κρόνος και απέχουν από μας δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ως προς το μέγεθος η γη μας είναι ένας κόκκος άμμου και μόνο επάνω σ’ αυτόν τον κόκκο και σ’ αυτές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας υπάρχει ζωή. Γι’ αυτό οι επιστήμονες, που με τα τηλεσκόπια ανακάλυψαν τον κόσμο, που μας περιβάλλει, μας παροτρύνουν να μην τον καταστρέψουμε με τις τεχνολογίες, που επινόησε ο ευρηματικός νους του ανθρώπου και πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων. Βλέπουμε ότι αλλάζουν οι κλιματικές συνθήκες διαβίωσης. Λιώνουν οι πάγοι στους πόλους της γης. Έχουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα. Πλημμύρες, καύσωνες, καταστροφές. Οι επιστήμονες με τα τηλεσκόπια και την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας γη, διαπιστώνουν ότι καταστρέφουμε τη γη μας και πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα, που μας προτείνουν, για να μην είναι αργά. Έχουν, λοιπόν, αξία τα τηλεσκόπια και τα Αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο και για αυτό τα πλούσια κράτη ξοδεύουν εκατομμύρια Ε, για την εγκατάστασή τους στις υψηλότερες κορφές των ορέων.

Εξάλλου με το Αστεροσκοπείο και ιδίως το Πλανητάριο, θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα κενό στα ενδιαφέροντα των πολιτών της Μαγνησίας και που η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος αφιλοκερδώς επιθυμεί, θέλει και μπορεί, αυτές τις γνώσεις της Αστρονομίας, που κατέχει, να ενημερώνει και να προσφέρει στα μέλη της και στους μαθητές των σχολείων στο Βόλο,αλλά και στα σχολεία εξ αποστάσεως, που λειτουργεί για όλη την Ελλάδα και με το Πανελλήνιο περιοδικό Ουρανός, που εκδίδει, επιβάλλεται και από το Δήμο Βόλου, γρήγορα να δώσει τη λύση του χώρου, για την προσπάθειά της αυτή.

Τα εμπόδια, για τον αποχαρακτηρισμό της Δασικής έκτασης για κατασκευή Αστεροσκοπείου, με το Νόμο 4467/2017 άρθρ. 3 παρ. 5 τον περασμένο χρόνο ξεπεράστηκε. Ο ειδικός και εκλαϊκευτής της Αστρονομικής επιστήμης στην Ελλάδα κ. Σιμόπουλος, τέως Διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών, με ειδική αποστολή παλαιότερα, παρουσίασε τις ωφέλειες του Πλανηταρίου με προσομοίωση, στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στο πέτρινο κτίριο του Δήμου, με την προβολή μιας ταινίας Πλανηταρίου. Τόσο ενθουσίασε όλους τους παράγοντες του Βόλου, οι οποίοι ενίσχυσαν την απόφαση του Δήμου, να αναλάβει, αν δεν μπορέσει να το εντάξει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με δικά του έξοδα και να δημιουργήσει Πλανητάριο στο Βόλο. Αλλά τίποτε δεν έγινε τότε.

Αργότερα, έγινε πρόσκληση ειδικών καθηγητών της Αστρονομίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπέδειξαν για Αστεροσκοπείοτη θέση «Σταυρός»της συνοικίας Αγίου Στεφάνου. Τα σχέδια από όσα ξέρουμε (παραιτήθηκα από το Δ/κό Συμβούλιο της Εταιρείας), υπάρχουν. Μπορεί να αποχαρακτηρισθεί άμεσα από τη δασική υπηρεσία Βόλου. Συνεπώς μένει να αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, να αποχαρακτηρισθεί από τη Δασική υπηρεσία Μαγνησίας και να εγκριθεί από την υπηρεσία Δασών της Περιφέρειας Λάρισας.

Κύριε Δήμαρχε. Φροντίστε, να παρθεί αυτή η Απόφαση του Δήμου και θα αφήσετε μαζί με τις τόσες άλλες ομορφιές, που κάνατε στο Βόλο, και ένα επί πλέον επιστημονικό και τουριστικό έργο, που θα κοσμεί το Βόλο. Ίδωμεν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου