ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το καψόνι των Βρυξελλών

το-καψόνι-των-βρυξελλών-797168

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ το θέμα του ΦΠΑ και της αύξησής του κυρίως στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες. Ανακοινώσε λοιπόν ότι δεν θα γίνει αύξηση κι όλοι χαρούμενοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν και μάλιστα εκδόθηκε και πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το γεγονός. Συνεδρίασε στη συνέχεια το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Εκεί που λοιπόν περιμέναμε να πανηγυρίσουμε για το τέλος των μνημονίων το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών δεν ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης γιατί όπως είπαν δεν βρέθηκε ισοδύναμο για τα 28 εκατ. ευρω … που θα ισορροπούσαν το ΦΠΑ στα νησιά.

Καλά πώς κάνετε έτσι για 28 εκατ. ψίχουλα;

Εδώ οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών ξεπερνούν τα 300 εκατ.

Το μήνυμα είναι αυστηρό και σαφές προς την κυβέρνηση.

Φαίνονται οι διαθέσεις εταίρων και δανειστών και σίγουρα οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται σε συμφωνία με τις δυο πλευρές. Και ψάχνει το Υπουργείο να βρει αντισταθμιστικά ,ψάχνει 15 δισ. που θα εξασφαλίσουν την ελληνική οικονομία και θα ανοίξουν το δρόμο για τις αγορές..

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση αθετήσει άλλες σημαντικότερες υποχρεώσεις απ’ αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση φανταζόμαστε όλοι ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές μόνο εύκολος περίπατος δεν θα είναι

Η ελληνική οικονομία θα είναι για καιρό υπό στενή επιτήρηση και παρακολούθηση. Τα συμφωνηθέντα δεν αλλάζουν η παραμικρή απόκλιση περνάει από κόσκινο και φυσικά ολοι γνωρίζουμε ότι οι αγορές δεν κάνουν ούτε χάρες ούτε επιεικείς είναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου