ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το διαδίκτυο στη διακίνηση ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων

το-διαδίκτυο-στη-διακίνηση-ιατροφαρμ-802380

Του Κώστα Ματσιόλη,

προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας

Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς, και τίποτα δεν μπορεί να αναστρέψει τη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου και στα φαρμακεία.

Στην Ελλάδα τα e-shop φαρμακεία, δεν πωλούν φάρμακα συνταγογραφούμενα, ή μη συνταγογραφούμενα, όπως γίνεται, σε άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά στην πιστοποίησή τους, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εξ’ όσων γνωρίζω, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους, όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι αρκετά μειονεκτήματα υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην προμήθεια, φαρμάκων, και άλλων προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις ακόλουθες περιπτώσεις και όχι μόνο όπως:

1. Πώληση φαρμάκων από τρίτες χώρες των οποίων οι νόμοι σε θέματα υγείας είναι μη αποδεκτοί ή υπό αίρεση, από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες.

2. Κίνδυνος φαρμακευτικών σφαλμάτων, γιατί υπάρχουν προϊόντα που έχουν την ίδια εμπορική ονομασία σε διαφορετικές χώρες, και τα ίδια προϊόντα έχουν διαφορετική ονομασία σε άλλες χώρες.

3. Κίνδυνοι από την «αυτοθεραπεία» ασθενών με σοβαρές παθήσεις, λόγο έλλειψης της επιστημονικής κατεύθυνσης του ιατρού και του φαρμακοποιού.

4. Προσφορές μεγάλων συσκευασιών με φθηνότερη τιμή και με ανεξέλεγκτη χρήση, με κίνδυνο κατάχρησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων.

5. Κίνδυνος διακίνησης «πλαστών φαρμάκων», δηλαδή φαρμάκων όπου απουσιάζει η δραστική ουσία λόγο έλλειψη ελέγχων.

6. Μεγάλες πιθανότητες κακής μεταφοράς και αποθήκευσης κατά την μεταφορά τους, μέχρι την παράδοση, κυρίως σε ευπαθή είδη που θέλουν προστασία από ψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

7. Πιθανότητα παράδοσης σε πρόσωπα που δεν είναι εξουσιοδοτημένα π.χ. παιδιά και όχι μόνο.

8. Η μη φυσική παρουσία του επιστήμονα φαρμακοποιού, του ειδικού επιστήμονα που αναγνωρίζει η πολιτεία, για να προσφέρει την συμβουλή του στις περιπτώσεις παρερμηνειών οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά σε παρενέργειες, με κινδύνους μεγάλους για την υγεία.

Ας μην το ξεχνάμε ότι η ύπαρξη περισσοτέρων της μιας ασθενειών και η ανάλογη λήψη πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την θεραπεία των, μπορεί να οδηγήσει σε συνέργεια ή αχρήστευση αυτών των φαρμάκων, όταν συνδυάζονται με κάποια άλλα. Για αυτούς και για άλλους ακόμη λόγους υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αγορά σε φάρμακα και άλλα σκευάσματα σχετικά με θεραπείες ασθενειών, από τους ασθενείς, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τα φαρμακεία της γειτονιάς, ανοικτά όλες τις ώρες σε όλα τα σημεία της χώρας μας, ακόμη και στα πιο απομονωμένα, με την παρουσία πάντα του αδειούχου επιστήμονα φαρμακοποιού, ο οποίος, παρά το γεγονός των συνεχών υποβαθμίσεων του σημαντικού ρόλου του από την πολιτεία, συνεχίζει την παρουσία του στην κοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία τρέχει, και τίποτα δεν σταματά τη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για ευαίσθητα προϊόντα όπως αυτά που υπάρχουν στα φαρμακεία μας, όπως γίνεται σε άλλες προηγμένες χώρες, καθώς επίσης, άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για την αποτροπή ενδεχόμενων κινδύνων και μεγαλύτερη ασφάλεια στη λειτουργία τους, με σκοπό την θωράκιση ακόμη περισσότερο της υγείας των πολιτών.

Και ας μην το ξεχνάμε, πάγια θέση του κλάδου μας είναι ότι η συνεχής παρουσία του φαρμακείου και του φαρμακοποιού, στη διαχείριση και διάθεση του πολύτιμου αγαθού που λέγεται φάρμακο, καθώς και για τις συμβουλές στου, όλο το 24ωρο δωρεάν, και αυτό αποτελεί το στήριγμα για τον πάσχοντα ασθενή συμπολίτη, και για την πολιτεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου