ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι στόχοι της κυβέρνησης Τσίπρα συνεχώς επιτυγχάνονται

οι-στόχοι-της-κυβέρνησης-τσίπρα-συνεχ-806766

Οι συμφωνίες για τα οικονομικά της χώρας και το Μακεδονικό, αν είναι καλές η κακές, το μέλλον θα δείξει και όχι οι απόψεις της αντιπολίτευσης τώρα.

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Ολες οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας, που αναδείχθηκαν με εκλογές από το 2009 μέχρι σήμερα, είχαν ως σκοπό και στόχο, να μας βγάλουν από την Επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε. της ΟΝΕ) και τα επαχθεί μέτρα των μνημονίων, που μας επέβαλαν. Στοίχισαν στον ελληνικό λαό μείωση των εισοδημάτων τους και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας κατά 30%, τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη. Το υπέστη αυτό η χώρα μας, μετά τη χρεοκοπία, που ήθελαν να επιβάλουν στη χώρα μας οι αγορές, δηλαδή οι παγκόσμιοι κεφαλαιούχοι, που μας δάνειζαν μόνο με υψηλότατα επιτόκια, όχι, όπως των άλλων κρατών, τελείως ασύμφορα.

Όλες οι νότιες μεσογειακές χώρες στάθηκαν στα πόδια τους, χάρις σε ένα όρο, της ιδρυτικής συμφωνίας της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της Ένωσης και του Ταμείου ΕSΜ, που δημιούργησαν, γι’ αυτές τις έκτακτες ανάγκες. Όλα τα κράτη σήμερα είναι χρεωμένα, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο στους κεφαλαιούχους. Δανείζονται από τα οργανωμένα ιδιωτικά κεφάλαια, τις αγορές, όπως λέγονται και οι οποίες από τα 10 τρισεκατομμύρια των κεφαλαίων τους, διακινούν για «μπίζνες παιχνίδια» περί τα 3 τρισεκατομμύρια, για δανεισμούς των κρατών. Και όταν διαπιστώσουν ότι ένα κράτος, δεν μπορεί να επιστρέψει τα χρήματά τους, σταματούν το δανεισμό η το δανείζουν, με υπέρογκο ασύμφορο τόκο και το χρεοκοπούν. Τότε μπαίνουν μέσα στο κράτος και αγοράζουν όλα τα ασημικά του σε εξευτελιστικές τιμές, τις επιχειρήσεις του, τα οικήματα, τα οικόπεδα, τα σπίτια, τις παραλίες του και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές του πηγές. Αυτό πάθαμε. Μας τα παίρνουν όλα, αλλά εδώ μένουν, στην Ελλάδα και αυτοί ζουν καλά και ημείς χειρότερα. Οι πολίτες τα πωλούν όλα στις χαμηλότερες τιμές, για να επιζήσουν.

Η Ε.Ε. για να στέκονται οι πολίτες της στα πόδια τους, προέβλεψε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ESΜ, για να δίνει φθηνά δάνεια και να μην καταφεύγουν τα κράτη στις ακριβές αγορές. Έτσι δεν θα τα πωλούν όλα όσο-όσο, αλλά μόνο εκείνα, που εγκαταλείπονται και δεν σώζονται. Είναι, όμως, ακόμα αδύναμο το Ταμείο ESM να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες, γιατί σιγά – σιγά μαζεύονται αυτά τα χρήματα και σήμερα έχει μικρό κεφάλαιο.

Η Ελλάδα, λοιπόν, χρεοκόπησε με την πολιτική των Κυβερνήσεων μέχρι το 2009. Σε άρθρο μας το 2011 «οι πρωθυπουργοί», λέγαμε ότι θα πέσουν πολλοί Πρωθυπουργοί μέχρις ότου σταθεροποιηθούν τα οικονομικά του κράτους, έως ότου βγούμε από το δαίδαλο των μνημονίων. Πρώτος έπεσε ο Γεώργιος Παπανδρέου (2009-2011) με τη κεντροαριστερή του Κυβέρνηση. Υπεσχέθη κατά τις εκλογές το 2009 ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και στα τρία χρόνια τον παραίτησαν οι εταίροι. Ανέλαβε ο τεχνοκράτης, εξωκοινοβουλευτικός Λουκάς Παπαδήμος, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κομμάτων, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τον οποίο σε λίγους μήνες η δεξιά, με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, τον καταψήφισε. Στις διπλές εκλογές, που έγιναν το 2012, ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές, έγινε πρωθυπουργός, για να μας βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια σύντομα, συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι στόχοι τους δεν ευοδώθηκαν και η αξιολόγηση στο τέλος του 2014, απέτυχε. Με το πρόσχημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έληξε η θητεία του, προκήρυξε εκλογές το 2015.

Τις κέρδισε ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας, που θέλησε να κυβερνήσει με τις αριστερές του πεποιθήσεις. Όταν διαπίστωσε ότι έτσι δεν μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, προκήρυξε εκλογές. Είπε στο λαό τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι θα συνεχίσει και αυτός το αρχικό μνημόνιο του Παπανδρέου. Συνεργάστηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και έβαλαν επί πλέον στόχο, τη διαλεύκανση των σκανδάλων και την τιμωρία των υπευθύνων, για τη χρεοκοπία της χώρας μας.

Λοιπόν, σήμερα μας βγάζει λαβωμένους από την κρίση, με 30% μείωση των εισοδημάτων του ελληνικού λαού. Για πρώτη φορά καταπιάνονται με τη βιωσιμότητα τους ελληνικού χρέους των 285 δισ/ρίων Ε. Θα εξοφλήσει η χώρα μας πρώτα τα δάνεια των χωρών της ΟΝΕ, που πήραμε και προβλέπονται υποχρεώσεις στο μέλλον: α) Πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού 3,5% μέχρι το 2022. β) Δεκαετή απαλλαγή από τόκους για το χρέος έως το 2032, για να σταθεί καλά στα πόδια της η χώρα μας και γ) Πλεονάσματα 2%από 2022 μέχρι το 2060, για να διασφαλίσουν τα κράτη της ΟΝΕ, ότι θα εξοφλήσει η Ελλάδα τα δάνεια, που της έδωσαν, σ’ αυτή την παρατεταμένη αποπληρωμή τους. Ο λαός και οι αδύναμοι θα στηριχθούν και δεν θα γονατίσουν οριστικά . Όλοι, λένε, ότι η συμφωνία είναι καλή, οι ειδήμονες της Ε.Ε, οικονομικοί παράγοντες του εξωτερικού, ακόμη και οι αγορές, με τους Οίκους Αξιολόγησης, που έκτοτε λένε, ότι εμπιστεύονται το Ελληνικό Κράτος και μόνο η αντιπολίτευση, θεωρεί τη συμφωνία κακή. Αν, όμως, δεν πειθαρχήσουμε στα συμπεφωνημένα, οι αγορές ξέρουν το δρόμο. Πάλι θα μας χρεοκοπήσουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη συμφωνία για «το Μακεδονικό». Όσο αφήναμε το κρατίδιο της ΠΓΔΜ στα 25 αυτά χρόνια, χωρίς την συγκατάθεσή μας στο όνομα, το κρατίδιο αυτό πλέον των 140 άλλων χωρών το γνώριζαν, ως Μακεδονία και θα συνέχιζαν και τα υπόλοιπα κράτη του ΟΗΕ. Με τη διαπραγμάτευση τώρα,θα ονομάζεται Βόρειος Μακεδονία στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η καλή και δίκαιη διαπραγμάτευση και για τις δυο χώρες, φαίνεται από τις αντιδράσεις των εθνικιστικών οργανώσεων και των δύο κρατών. Και αυτό θα το δείξει το μέλλον.

Αλλά και στο θέμα της διαλεύκανσης των σκανδάλων, την αποκάλυψή τους, το μέγεθός των, τους υπευθύνους και την τιμωρία τους, που έτρωγαν απροκάλυπτα τις σάρκες του ελληνικού λαού, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις Δικαστικές Αρχές, βρίσκονται σε αρμονία και στο τέλος της διερεύνησης διαρροής χρημάτων του ελληνικού λαού, ώστε να μην συμβούν άλλες τέτοιες διαρροές στο μέλλον, που χρεοκόπησαν το Ελληνικό Κράτος.

Πάντως, είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι Ελληνικές Κυβερνήσεις θέλουν και στις ανωτέρω περιπτώσεις το κακό της χώρας μας. Φυσικά, είναι δική τους κρίση, της αντιπολίτευσης ότι είναι κακές οι συμφωνίες. Δημοκρατία έχουμε και δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις Ας περιμένουν να γίνουν εκλογές και όταν έλθουν στα πράγματα, να εφαρμόσουν τις δικές τους απόψεις. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνίες αυτές είναι χρήσιμες και καλές, για την ειρήνη και ευημερία των πολιτών της χώρας μας. Ίδωμεν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου