ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εμπαιγμός των λαϊκών στρωμάτων

εμπαιγμός-των-λαϊκών-στρωμάτων-806772

Συγκάλυψη της μετατροπής της τοπικής διοίκησης σε βασικό κρίκο της αντιλαϊκής ανάκαμψης

Tου Ριζόπουλου Απόστολου, μέλους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Περισσεύουν οι ιαχές της κυβέρνησης για την είσοδο της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Στην πραγματικότητα, όμως, η χώρα εισέρχεται, στο λεγόμενο «μεταμνημονιακό» μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι και το 2060, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, με διαρκείς περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις και στην κοινωνική πολιτική, με μποναμάδες στο κεφάλαιο, το πούλημα της λαϊκής περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και το χάρισμα επενδυτικών κίνητρων στα μονοπώλια. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., παραχωρεί «γη και ύδωρ» στους δολοφόνους των λαών, που ξαναμοιράζουν τη «λεία». Εμπλέκει το λαό μας στα επικίνδυνα μονοπάτια μιας γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Βαλκανική, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της.

Η τοπική διοίκηση, βέβαια, δεν μένει έξω απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς. Με βάση τη στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, αποτελεί βασικό κρίκο της αντιλαϊκής ανάκαμψης.Με μια σειρά νομοθετημάτων την τελευταία 20ετία προωθούνται στοχευμένες αναδιαρθρώσεις που μετατρέπουν τους δήμους και τις περιφέρειες, με την λεγόμενη «αποκέντρωση» – όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό – σε μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Μετά τον «Καλλικράτη», με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» αυξάνονται τα ανταποδοτικά τέλη από το 2019 (επιβάλλουν και τέλη για το πράσινο) πάνω από 50%, κατηγοριοποιούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες με αλλαγές στα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που παραμένουν μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον. Αυτοί θα διανέμονται ανάλογα με την αύξηση της επιχειρηματικής δράσης των δήμων (επέκταση Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών πηγών, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των φυσικών πόρων, της δημοτικής περιουσίας και των υποδομών, με ληστρικές μακρόχρονες παραχωρήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους) και την φοροεισπρακτική τους δεινότητα. Δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε., διαδημοτικά δίκτυα και σύνδεσμοι εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αυτή την πραγματικότητα, την επέκταση της προσαρμογής της τοπικής διοίκησης στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πολύ έντεχνα, συγκαλύπτουν όλα τα αστικά κόμματα και οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις, περιορίζοντας τη συζήτηση στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής, που ούτως ή άλλως πρέπει να ισχύει με βάση την ισοτιμία της ψήφου. Στην αποπροσανατολιστική τακτική συμμετέχει, μαζί με τα όργανα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), και ο Δήμος Βόλου. Στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίουη πλειοψηφία της δημοτικής αρχής συντάχθηκε με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα περί δήθεν «ακυβερνησίας». Η δημοτική αρχή Βόλου μαζί με τις κατ’ όνομα αντιπολιτευτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έκαναν ανούσιες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου. Κανείς τους δεν εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση όπως έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με το ψήφισμα που κατέθεσαν, για απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση όλων των νόμων που προσαρμόζουν την τοπική διοίκηση σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Σε κάθε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιογια τα κύρια και σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες της πόλης, πίσω από τις συγκρούσεις μετις εξυπνακίστικες ατάκες ένθεν και ένθεν προσπαθούν να συγκαλύψουν την κοινή γραμμή που τους «ενώνει». Έτσι, λοιπόν, οι συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας εκλογικής συνεργασίας για αλλαγή διαχείρισης στο Δήμο Βόλου, η εξεύρεση διαχωριστικών γραμμών, η αξιοποίηση κάποιων υπαρκτών διαφορώνμε πρόσχημα την πραγματικά απαράδεκτη, υβριστική και χυδαία συμπεριφορά της τωρινής δημοτικής αρχής δεν μπορεί να συγκαλύψει την ολοφάνερη συμφωνία των επίδοξων μνηστήρων στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική διοίκηση. Ούτε, φυσικά, από την άλλη, ο οχετός στη φρασεολογία της πλειοψηφίας και ο κάλπικος διαχωρισμός σε πολιτικούς και μη πολιτικούς, σε καθαρούς και βρώμικους, παλιούς και νέους, μπορεί να κρύψει ότι η τωρινή δημοτική αρχή έχει προσφέρει πολυτιμότατες υπηρεσίες στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ότι αποτελεί πολύτιμο στήριγμα του συστήματος, συντηρεί και αξιοποιεί με άλλους όρους και διαφορετική μοιρασιά το απαράδεκτο καθεστώς της χρησιμοποίησης της τοπικής διοίκησης για τα κέρδη επιχειρηματιών, εργολάβων, εταιριών.

Παράλληλα, πίσω από τους σχεδιασμούς για νέες τοπικές πολιτικές συμμαχίες, δοκιμάζονται οι κεντρικές πολιτικές κολιγιές, για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, για τη συνέχεια της ίδιας βάρβαρης πολιτικής. Ήδη είναι γνωστή, με βάση την εκφρασμένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, η επιδίωξη για κεντροαριστερές συμμαχίες στο χώρο της τοπικής διοίκησης με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, κτλ.), με άμεση βλέψη σε κεντρικές πολιτικές συμμαχίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Παρόμοιες εξελίξεις υπάρχουν και στο χώρο της κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς. Οι τοπικές πολιτικές τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής Βόλου και των δήθεν αντιπολιτευόμενων ομάδων και παρατάξεων αποτελούν ένα μείγμα τοπικής έκφρασης των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα των πολιτικών φιλοδοξιών τοπικών στελεχών. Τα παζάρια θα πάρουν και θα δώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα! Θα κατεβάσει η ΝΔ ψηφοδέλτιο στο δήμο ή θα υποταχθεί στις ιλουστρασιόν λαϊκίστικες πολιτικές του Μπέου; Θα προχωρήσουν τοπικά οι πολιτικές συμμαχίες της σοσιαλδημοκρατίας και κατά πόσο θα εξαρτηθούν από κεντρικές επιλογές;

Το σίγουρο είναι ότι όλοι που με τον έναν ή άλλον τρόπο συμφωνούν με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση.Με κατασκευασμένα πολιτικά διλήμματα, με τη δημιουργία, ενδεχομένως, κάποιου τοπικού «διπολισμού» θα επιχειρήσουν να κλέψουν τη ψήφο των δημοτών, να εγκλωβίσουν την έκφρασή τους σε μικροδιαχειριστικές αντιπαραθέσεις. Πίσω από τις ανθοσειρές και τα λαμπιόνια θα συνεχίζεται η υποβάθμιση, η έλλειψη μέτρων πολιτικής προστασίας, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, η υποβάθμιση των σχολικών υποδομών και γενικότερα του αστικού περιβάλλοντος, η επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι δημότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά το λογαριασμό, τις ληστρικές απαιτήσεις και τα σκάνδαλαμε τις εργολαβικές εταιρίες, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι των συνοικιών πέρα από το εμπορικό – τουριστικό κέντρο του Βόλου, που αντιλαμβάνονται τι σημαίνει εγκατάλειψη, οι φτωχές λαϊκές οικογένειες που αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ και προς τα πού πηγαίνει κάθε ευρώ που στερούνται το μήνα, δεν πρέπει να παγιδευτούν.

Τους καλούμε να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, που επιβεβαιώνεται περίτρανα σε όσα υποστήριζε και πάλευε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Που διαρκώς και πολύμορφα αναδεικνύει και διεκδικεί την απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που μετατρέπουν σε καθημερινό Γολγοθά τη ζωή μας. Που αντιπαλεύει την πολιτική των περικοπών στην τοπική διοίκηση, και στέκεται απέναντι στη μετατροπή των δήμων και των περιφερειών σε εισπρακτικούς μηχανισμούς, απέναντι στην πολιτική της «βιώσιμης» αστικής ανάπλασης που θέτει σε προτεραιότητα έργα για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου