ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου

κυριακή-δ΄-ματθαίου-810553

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Γι’ αυτό εγκωμίασε με θαυμασμό την πίστη του εκατόνταρχου της Καπερναούμ. Γιατί καθώς αναλογιζόταν με πικρία την απαράδεκτη στάση πολλών συμπατριωτών του, την απιστία τους και τη μοχθηρία τους, κατάπληκτος ομολόγησε ότι ούτε στον Ισραήλ, τον περιούσιο λαό, βρήκε τόση πίστη. Γιατί όμως ο Κύριος την χαρακτηρίζει «τοσαύτην» την πίστη του εκατόνταρχου; Ασφαλώς για την καθαρότητα, τη διαύγεια και τη σαφήνειά της, όσο βέβαια είναι δυνατόν αυτό.

Είπε συγκεκριμένα ο αξιοθαύμαστος εκατόνταρχος της Καπερναούμ: Πες Κύριε ένα μόνο λόγο και ο δούλος μου αμέσως θα γίνει καλά. Τούτο το πιστεύω, διότι το συμπεραίνω από τον εαυτό μου. Εγώ είμαι υπό εξουσία. Έχω όμως και ο ίδιος υπό την εξουσία μου στρατιώτες και λέγω στον έναν πήγαινε εκεί και πηγαίνει και στον άλλον έλα εδώ και έρχεται. Επομένως ήθελε να πει ο εκατόνταρχος, αν εγώ άνθρωπος υπό εξουσία έχω λόγο με τέτοια δύναμη, στον οποίον υπακούν οι στρατιώτες μου, πόσο μάλλον συ, που ως Θεός εξουσιάζεις τα πάντα, ακόμη και την ίδια τη ζωή και το θάνατο, δεν μπορείς να διατάξεις την υγεία, τη ζωή, να ξαναγυρίσει στον άρρωστο και ετοιμοθάνατο δούλο μου; Βλέπετε, αγαπητοί αδελφοί, τι καθαρή, απλή, φωτεινή και αληθινή πίστη είχε στο Πρόσωπο του Κυρίου;

Διότι αρκετοί σήμερα, αν και χριστιανοί, έχουν σκοτεινή, νεφελώδη και αόριστη πίστη, που λίγο διαφέρει της απιστίας. Εάν ερωτηθούν, ομολογούν ότι πιστεύουν, αλλά άλλοι μεν σε μία ανώτερη δύναμη, άλλοι δε σε ένα ανώτατο όν. Αλλά ανώτερη δύναμη, αγαπητοί, είναι και το νερό, είναι και ο ήλιος και η φωτιά και ο ηλεκτρισμός. Μια απλή ανώτερη δύναμη δεν πρόκειται να τους ελέγξει ούτε αν κλέβουν, ούτε αν αδικούν, ούτε αν ατιμάζουν. Ούτε ένα ανώτερο ον μπορεί να ασχοληθεί με τη ζωή και τα έργα τους.

Εμείς πιστεύουμε όχι σε μια ανώτερη δύναμη αλλά εις ένα Θεόν, πατέρα, παντοκράτορα… και εις ένα Κύριον, Ιησούν Χριστόν… και εις το Πνεύμα το Άγιον… καθώς και ζωήν του μέλλοντος αιώνος, κατά την οποίαν θα αποδώσει στον καθένα σύμφωνα με την πίστη και τα έργα του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου