ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δυόμισι χρόνια Σαββελίδης στη ΔΔΕ Μαγνησίας

δυόμισι-χρόνια-σαββελίδης-στη-δδε-μαγ-815004

Του Νικόλαου Κατσιαβριά

Στις 2 Φεβρουαρίου2018 έκλεισαν δύο χρόνια από τότε που με εκλογές αλλάξαμε προϊστάμενο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και επιλέξαμε τον έως τότε συνάδελφό μας και πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ. Σωκράτη Σαββελίδη. Έχω την αίσθηση ότι με την εκλογή του Σαββελίδη (στη συνέχεια ΣΣ) στη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης βρέθηκε ένας από εμάς, τους εκπαιδευτικούς, που δοκιμασμένοι στο μάθημα και στη διεύθυνση των σχολείων γνωρίζουν τα προβλήματα και μπορούν να είναι ουσιαστικοί και κοντά στον κοινό νου.

Αυτό έως τώρα δεν ήταν συνηθισμένο. Συνήθως οι προϊστάμενοι ήταν δοτοί από τα κόμματα και με υποχρεώσεις. Τυπικά από τα γνωστά η θητεία του ΣΣ λήγει μέσα στο καλοκαίρι. Και επειδή δεν γνωρίζω αν θα έχουμε παρόμοια τύχη στο μέλλον κρίνω σκόπιμο να κάνω μια σύντομη αποτίμηση αυτών των δύο και χρόνων, όπως εγώ τα βλέπω. Πριν όμως αρχίσω εκτιμώ ότι χρειάζονται δύο παρατηρήσεις – επισημάνσεις:

1. Θεωρώ μέχρι στιγμής ότι με τον ΣΣ είμαστε φίλοι. Φίλοι, όμως, για εμένα σημαίνει σε γενικές γραμμές σύμπτωση του συστήματος αξιών και όχι φιλαράκια για εξυπηρετήσεις. Άλλωστε γνωριστήκαμε συναγωνιζόμενοι στο σκάμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εγώ δεν θα ξεχάσω τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ, που έσπευσε συμπαραστάτης στην, ηθικώς και νομικώς, απαράδεκτη και εισβολή της «Δημοτικής Αρχής» τις μαύρες ημέρες του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2014, η οποία είχε υποκινητές «συναδέλφους» – «εκπαιδευτικούς». Γράφω «μέχρι στιγμής, επειδή, λόγω Καρταλείου και 5ου Γυμνασίου, έχω χάσει πολλούς. Αλλά δεν ανησυχώ…

2. Σαφώς ο ΣΣ δεν είναι άγγελος. Άνθρωπος είναι με δεξιότητες, ικανότητες αλλά και ελαττώματα και ως τέτοιον τον αντιμετωπίζουμε.

Τώρα πλέον στο θέμα μας.

Είναι προς τιμήν του ΣΣ ότι με το που ανέλαβε καθήκοντα καταπιάστηκε από την πρώτη στιγμή με τα ζητήματα – αγκάθια που απασχολούν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Βόλο. Άλλωστε τα γνώριζε ως Διευθυντής και συνδικαλιστής.

Πλέον αξιοσημείωτα της θητείας του θεωρώ τα ακόλουθα:

1. Παλαιότεροι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και προϊστάμενοι των Γραφείων με την προβληματική προσωπική τους ζωή είχαν μετέτρεπαν το χώρο της Διεύθυνσης σε αιτία … ντροπής. Οι στερούμενοι αυτό-σεβασμού να διευθύνουν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση; Και όμως οι παράγοντες αυτούς ήθελαν.

Με τον Σωκράτη Σαββελίδη η ΔΔΕ είναι χώρος εργασίας για εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δοκιμή νέων ιδεών και πρακτικών. Εμένα αυτό μου αρέσει και το βρίσκω θετικό, έστω και αν σε μερικές περιπτώσεις νομίζω ότι το παρακάνει.

2. Με λύπη το γράφω αλλά πολλές φορές στο παρελθόν είχα διαπιστώσει από προϊσταμένους φθόνο για τις ικανότητες, τα προσόντα και την αξία των στελεχών της Δευτεροβάθμιας. Η στάση αυτή πολλές φορές οφειλόταν στη δική τους ανεπάρκεια. Προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι ο ΣΣ όχι μόνο καμαρώνει και προσπαθεί να αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό αλλά και θλίβεται όταν διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι καλύτερο. Ή δεν μπορεί να το βελτιώσει λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

3. Αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς προβλήματα με τις καταλήψεις των Σχολείων. Τόσα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι από την πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ωστόσο οι Διευθυντές των Σχολείων έρχονται αντιμέτωποι με σειρά αιτημάτων, το οποία προσπαθούν είτε άμεσα είτε σε συνεργασία με τη ΔΔΕ να τα μεταφέρουν στους αρμόδιους δημοτικούς, περιφερειακούς ή πολιτικούς άρχοντες.

Δεν θέλει φιλοσοφία αλλά λίγο πρακτικό πνεύμα και να η Δράση «Η πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές», η οποία έχει και πολυποίκιλο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκειά της φάνηκε αφενός η στήριξή της από τα Σχολεία και αφετέρου η ανικανότητα των ανωτέρων αρχόντων να ακούσουν καθώς και η μιζέρια κάποιων δικών μας που ήθελαν να μετρήσουν την… αποτελεσματικότητά της.

4. Ένα άλλο ζήτημα αγκάθι ήταν η κατανομή των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων στα Γυμνάσια. Σε αυτό το σημείο από το 2000 έχει γίνει καθεστώς μια βλακώδης τακτική, η οποία είχε στόχο να εξασφαλίζει στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου τέσσερα τμήματα ανά τάξη (έως τότε είχαν τρία), δηλαδή συνολικά 12 τμήματα! Για να το εξασφαλίσουν αυτό άλλαζαν τα όρια των περιοχών!!! Είχαμε φτάσειστο σημείο μαθητές με τόπο κατοικίας δίπλα στο 3ο Γυμνάσιο να στέλνονται στο 5ο!

Ο Σαββελίδης προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Καθιέρωσε ένα μαθητοκεντρικό σύστημα. Οι μαθητές κατά 95% σε μεγάλες ομάδες μοιράζονται στα κοντινότερά τους Σχολεία. Έτσι επήλθε μεν κάποια αρμονία αλλά η ΕΛΜΕ με ανακοίνωσή της αναπολεί τα παλαιότερα συστήματα (!), χάριν του 5ου Γυμνασίου, βεβαίως.

Ειλικρινά δεν μπορώ να τους καταλάβω:

α. Με τον ΣΣ πρόεδρο έλεγαν ό, τι ακριβώς κάνει τώρα ο ΣΣ ως προϊστάμενος. Τώρα;

β. Τι διαμαρτύρονται; Από εποχής Δοδοντσάκη ακούμε ότι το 5ο Γυμνάσιο παίρνει τρία τμήματα και τελικώς πάντα (;) βρίσκεται με τέσσερα!!!

5. Καρτάλειο ζήτημα. Εδώ έχουμε την εξής «μεγαλοφυή» σύλληψη: Ένα κτίριο, το Καρτάλειο, το οποίο είναι ιστορική έδρα Οικονομικών Επαγγελματιών Σχολείων από το 1916, και δεσμεύεται γι’ αυτό το σκοπό από όρο δωρεάς, το κατέχει σχεδόν όλο το Γυμνάσιο! Το Συγκρότημα Αποστόλου, το οποίο αγοράστηκε για τη στέγαση του Γυμνασίου, χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου! Είχε δοθεί παλαιότερα στην ΑΣΠΑΙΤΕ και μάλλον μεθοδεύεται άλλη χρήση του από τη Δημοτική Αρχή. Το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου λειτουργεί 11 χρόνια σε δύο κτίρια! Πού θα στεγαστεί;

Με αυτή τη μεθόδευση είναι εγκλωβισμένα τρία σχολεία σε άθλια κτίρια. Αντί να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να πατήσουν στο νόμιμο και να απαιτήσουν σύγχρονες συνθήκες και χώρους εργασίας οι του Γυμνασίου στρέφονται εναντίον του ΕΠΑΛ και χάνει η Δευτεροβάθμια!!!

Η ΕΛΜΕ το κατάλαβε;

Ο ΣΣ σε αυτό το ζήτημα πρότεινε αυτό που λέει ο νόμος και η λογική: Τα 1ο και 2ο (εσπερινό) ΕΠΑΛ στο Καρτάλειο και το 5ο Γυμνάσιο στο Αποστόλου, όπου πρέπει να γίνει νέο κτίριο. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2017, ταξιδέψαμε οι τρεις Διευθυντές με τον ΣΣ στην Αθήνα όπου σε παράσταση στο ΕΦΚΑ εξασφαλίσαμε την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν το παρακείμενο οικόπεδο. Έκτοτε «ουκ ην φωνή και ουκ ήν ακρόασις», πράγμα που δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή στο Βόλο έχει άλλα δικά της (;) «σχέδια», τα οποία δεν υπηρετούν τη Δευτεροβάθμθια Εκπαίδευση. Ο ΣΣ τι λέει γι’ αυτό;

6. Είναι πάντοτε σε επαφή και συνεργασία με όλους του Διευθυντές των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας και όλους τους Δημοτικούς άρχοντες της Μαγνησίας και της Περιφλερειας. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν ότι είναι δυσάρεστος στη Δημοτική Αρχή Μπέου. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αυτό το τελευταίο είναι το μεγαλύτερό του επίτευγμα.

Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις του ΣΣ στον χώρο της ΔΔΕ Μαγνησίας αλλά δεν επαρκεί ο χώρος ενός τέτοιου δημοσιεύματος. Εννοείται ότι δεν συμφωνώ σε όλα. Γεγονός όμως είναι ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», όπως και ο λαός μας σοφά το λέει. Δυστυχώς εδώ στο Βόλο δεν φημιζόμαστε για την επιλογή και εκλογή αξίων και δημιουργικών στελεχών…

Ωστόσο, φίλε Σωκράτη, εμείς θα παραμείνουμε στο χρέος μας. «Οι λύκοι μπορεί να ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρεί», όπως λέει και ο Τούρκος ποιητής. Οι αξίες που εκπροσωπούμε, στο βαθμό που τις εκπροσωπούμε, μας κάνουν τη χρυσή εφεδρεία της πόλης.

Κάποτε θα γυρίσει ο τροχός μονίμως και όχι κατά τύχη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου