ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H επί του Όρους ομιλία του Κυρίου -Κυριακή Γ΄ Ματθαίου

h-επί-του-όρους-ομιλία-του-κυρίου-κυρια-815008

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας σήμερα είναι, αγαπητοί αδελφοί, μία περικοπή από τη λεγόμενη επί του Όρους ομιλία του Κυρίου. Το κυριότερο θέμα της είναι η διδασκαλία του Ιησού Χριστού για την αποφυγή από τον άνθρωπο της αγωνιώδους μέριμνας για τα απαραίτητα για τη συντήρησή του υλικά αγαθά: φαγητό, ένδυμα, κατοικία.

Αν και ο Θεάνθρωπος προσκάλεσε τους ανθρώπους στη Βασιλεία των ουρανών αγωνιζόμενος αδιάκοπα για την απόκτηση ουράνιων και αγγελικών αρετών, εντούτοις ούτε στιγμή δεν του διέφευγε η σκληρή πραγματικότητα. Βαθύς και μοναδικός ως Θεός,γνώστης του ανθρώπου,ήξερε για την αγωνία και το άγχος πού κυριεύει κάποτε τη ψυχή του στην παρούσα ζωή.

Γι’αυτό το λόγο προσπαθεί ως φιλάνθρωπος συγκαταβαίνοντας στην ανθρώπινη αδυναμία να μας πείσει για την Θεία πρόνοια.

Συνιστώντας μας ο Κύριος «μη μεριμνάται» δεν υπονοεί να πέσουμε στην ραστώνη, στην οκνηρία και ραθυμία. Η εργασία πνευματική ή χειρωνακτική, είναι Θεϊκή εντολή. Η αργία είναι παράβαση του Θείου Νόμου και γίνεται πρόξενος πολλών κακών στη ζωή μας.

Διδάσκοντας μας λοιπόν ο Κύριος «μη μεριμνάται» θέλει να μας πει τα εξής: Μην αγωνιάτε για τη ζωή σας, τι θα φάτε, τι θα πιείτε, γιατί Εγώ σας έδωσα το μέγιστο που είναι η ζωή! Είναι λοιπόν δυνατόν να σας στερήσω από το πολύ μικρότερο αγαθό που είναι το φαγητό ή το πιοτό ή το ένδυμα;

Γι αυτό λοιπόν μη μεριμνάτε άνθρωποι! Γεννηθήκαμε έχοντας πολύ μεγάλο προορισμό. Η μέριμνά μας πρέπει να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις. Αφήστε τη μέριμνα των υλικών και προσπαθήστε να γνωρίσετε τον πλούτο του Ευαγγελίου Του Χριστού μας που πάντα προσπαθεί να βρίσκεται μέσα στην οικογένεια, στα σχολεία και στην κοινωνία μας γενικότερα.

Αυτά λοιπόν αγαπητοί μου, μας δίδαξε σήμερα ο Κύριος μας. Είθε να Τον ακούσουμε λύνοντας ένα από τα πιο κρισιμότερα προβλήματα του καιρού μας. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου