ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η νήσος Λήμνος: Το νησί του Φιλοκτήτου, του Ηφαίστου και του Υπνου

η-νήσος-λήμνος-το-νησί-του-φιλοκτήτου-820657

Του Νικόλαου Κων. Κασσανδρινού

Αναπολώντας την Μυθολογία μας και την ιστορία μας αισθάνομαι μιαν χαρά – ευδαιμονίαν, έναν θαυμασμόν για όλα αυτά τα γεγονότα ή ευχάριστα ή και όχι, που οι έξοχοι πρόγονοί μας, μας έχουν δώσει και εμείς τα έχομε και λατρεύομε με θαυμασμό!

Έτσι λοιπόν και εφέτος, Μάιος του 2018 το γραφείον περιηγήσεων ΜΑΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ πραγματοποίησε εκδρομή τεσσάρων ημερών 26-27-28-29/5/2018 αεροπορικήν εις το πανέμορφον νησί, την ΛΗΜΝΟΝ.

Ώρα 5:40 η εκκίνησις από το αεροδρόμιον και άφιξη εις Λήμνον ώρα 6:10. Επιβίβαση εις το όχημα προς μετάβασιν εις την αίθουσα παραλαβής αποσκευών ώρα 6:35. Και αναχώρισιν δια το ξενοδοχείον ώρα 6:45. Ολιγόλεπτος διαδρομή και άφιξις εις το ειδυλλιακόν χωριό-τοπίον, παρένθεσις… ΒΑΡΟΣ Βάρος, διότι όταν ο ΘΕΟΣ ΥΠΝΟΣ θέλησε να αναπαυθεί κοιμήθηκε πολύ βαριά! …κλείνει η παρένθεσις του μικρού θρύλου των ΛΗΜΝΙΩΝ.

Το χαρακτηριστικό της Λήμνου για την δόμησιν οικημάτων, όλες οι κατοικίες είναι μέσα σε βλάστησιν και περιβάλλονται με τοίχους ξεχωριστής ευμορφίας, οι θύρες ισχυρές και όλες έχουν το ρόπτρον (τό ομοίωμα μεταλλικού χεριού) επίσης έχουν και πηγάδια καλοδιατηρημένα και κοσμούν τις αυλές. Το ξενοδοχείον έχει το όνομα ΒΑΡΟΣ. Μέσα σ’ αυτήν την έκτασιν ου υπέροχου αυτού ξενοδοχείου διαμονής – ψυχαγωγίας η δεξαμενή για λουτρά υπάρχουν και δύο ανεμόμυλοι στο ίδιο σχήμα με τους γνωστούς όπου εγίνετο η άλεσις των σιτηρών βέβαια αρκετά μεγαλύτεροι και είναι και αυτοί ξενοδοχεία με ξεχωριστή γοητεία διαμονής!

Πρώτη ημέρα δηλαδή έως ώρας 17:30 μετά την απογευματινήν ανάπαυσιν γνωριμία με τα αξιοθέατα της περιοχής και ώραν 20:30 το δείπνον. Ελαφρόν, ο παραδοσιακός τραχανάς γίνεται από χονδρό σιμιγδάλι ή αλεσμένο σιτάρι που αναμιγνύεται με γάλα, ή ξινόγαλα. Έχει το νησί πολλές αγελάδες, αίγες και αμνάδες, γενικά η Λήμνος είναι πλούσια σε γεωργικά προϊόντα. Άρτος και οίνος σε γοητεύουν.

Δεύτερη ημέρα. Επίσκεψη εις το φρούριον. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πρωτεύουσας Μύρινας. Μύρινα είναι το όνομα της συζύγου του πρώτου βασιλιά της Λήμνου ΘΟΑΝΤΑ. Ο λόφος του είναι το φρούριον, έχει 145 μ. ύψος και πολλοί εκδρομείς το απολαύσαμε και πήραμε την χαράν της φωτογραφίας. Έχει πολλά εξωκκλήσια και ημέρες πεντηκοστής όπου οι περιπλανήσεις μας, μας οδηγούσαν προς εκπλήρωσιν ανταπόδοσιν προς τον ΚΥΡΙΟΝ.

Τρίτη ημέρα επίσκεψη εις την αρχαία Πολιόχνη, ο σημαντικότερος αρχαίος, οχυρωμένος οικισμός της νήσου Λήμνου, αλλά και Β.Α. Αιγαίου που διαδραμάτισε σημαντικόν ρόλον εις την διακίνησιν των μεταλλευμάτων και του θαλασσίου εμπορίου από τον Ελλήσποντο και τις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας στο ΑΙΓΑΙΟΝ.

Ώρα 12:30 βρεθήκαμε στον συγκινητικόν αυτόν αρχαιολογικόν χώρον και είδαμε τις αποθήκες του βουλευτηρίου και ότι άλλο ιερόν κτίσμα του αρχαίου αυτού χώρου. Η φωτογραφίες έκαναν την χρυσήν εργασία τους και συγκινημένοι χαιρετίσαμε αυτόν τον ιστορικόν ιερόν χώρον – τόπον και έπρεπε τώρα να γνωρίσουμε το ενδιαίτημα του ΗΡΩΟΣ ΦΙΛΟΚΤΗΤΟΥ.

Ο Φιλοκτήτης, εν ολίγοις είχε τα βέλη του ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ και ο χρησμός των ΘΕΩΝ έλεγε:

Η Τροία δεν θα κυριευτεί χωρίς τα βέλη του Ηρακλέους και ο Φιλοκτήτης έπρεπε να πάει εις την Τροία, και πήγε εις την Τροία και εθεραπεύθει από τον Ιατρόν ΜΑΧΑΩΝ…

Τώρα έπρεπε να πεζοπορήσουμε προς την απόκρημνη ακτή, όπου υπάρχει η σπηλιά που διέμενε ο Φιλοκτήτης. Όμως η πλαγιά του Βουνού – ακρογιάλι είναι δύσβατος έως επικίνδυνος και μια ομάδα που πλησίασε περίπου την θέσιν με πολύν κόπο διέκρινε την θέσιν του σπηλαίου… Ο Ήφαιστος, θεός του πυρός υιός του Διός και της Ήρας ή μόνον της Ήρας.

Εκσφενδονισθείς κάποτε εις την γην υπό του εξοργισθέντος Διός, έμεινε χωλός κατά την πτώσιν του εις την Λήμνον η οποία και απέβη κέντρον της λατρείας του. Αυτός κατασκεύασε τους θρόνους των θεών εις τον Όλυμπον τας αλύσεις δια των οποίων εδεσμεύθη ο Προμηθεύς, τον «Όρμον» τον οποίον οι θεοί εχάρισαν εις την Αρμονίαν κατά τους γάμους της, την αιγίδα και τους κεραυνούς του Διός κ.α. Τέλος δε το αόρατον δίκτυον εντός του οποίου συνέλαβε την σύζυγόν του Αφροδίτην κοιμωμένην μετά του Άρεως. Επίσης εβοήθησε τον Δία να γεννήσει την Αθηνάν, ανοίξας την κεφαλήν του δια πελέκεως.

Μέχρι στιγμής η εκδρομή μας χάρισε πολλές συγκινήσεις, οι κάτοικοι της Λήμνου είναι φιλόξενοι, πρόθυμοι, εγκάρδιοι, γνωρίσαμε την οικογένεια του κυρίου Γιάννη με την σύζυγόν του κυρία Αργυρώ και μας γοήτευσαν (είναι κάτοικοι της Λήμνου) και έχουν τον ΞΕΝΙΟΝ ΔΙΑ σύμβολον. Εύγε! Σε λίγο (ώρα 19:39) θα δούμε την δύσιν του ηλίου διότι αύριον θεού θέλοντος θα έχουμε την αναχώρησιν ώραν 22:10 προς την ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ και η αδημονία μας θα χαιρετίσουμε την φιλόξενη Λήμνον και τους κατοίκους με την αισιοδοξία να ξαναζήσουμε νέες συγκινήσεις, ο Θεός να μας βοηθήσει ΕΙΘΕ. Και φυσικά το προσωπικόν του ξενοδοχείου άψογον και πρόθυμον. Εύγε!

Για την εμπειρία του αεροπορικού μας ταξιδιού παρακαλώ με τα μέλη της οικογενείας μας, να σας χαιρετίσομε.

Ώρα αναχωρήσεως από την Λήμνον 22:21 μέχρι να γίνει η επιβίβασις συναντήσαμε μεγάλα αεροσκάφη. Εμείς όμως ξεχωρίσαμε ένα το μικρότερο. Χαρακτηρίσαμε χαλύβδινα πτηνά τα μεγάλα αεροσκάφη. Και το μικρότερον που μας ταξίδεψε το ονομάσαμε, νεοσσός ως νεαρόν πτηνόν. Έτσι λοιπόν όταν ο Νεοσσός άφησε το έδαφος ένα μεγαλειώδες συναίσθημα μας χαροποίησε, είδαμε το μεγαλείον του ΑΝΘΡΩΠΟΥ που μας έδωσε τους αιθέρας και γίναμε αίθερο-πλόοι = ρήμα αιθεροπλοώ-έω ταξιδεύω, ίπταμαι εις τους αιθέρας. Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι μια ψυχαγωγία ανωτάτου βαθμού ΕΥΓΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ!

Εις το τέλος του ταξιδιού συγκινητικός χαιρετισμός με τους δυο αιθεροπλόους θερμοί, αριστοκράτες! Και φυσικά οι πανέμορφες κυρίες που συνοδεύουν το αεροσκάφος καλλονές το ταξίδι υπήρξεν αλησμόνητον άρα η 29η Μαΐου υπήρξεν πράγματι το ταξίδι των ταξιδιών!

Βέβαια η επιτυχία της εκδρομής ανήκει και εις τον Αρχηγόν Κύριον Γεώργιον και εις την Ξεναγόν Κυρία Αναστασία.

Και οι δύο πρόθυμοι και διεξοδικοί, Εύγε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου