ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η δύναμη του πάθους

η-δύναμη-του-πάθους-285

Του Μίλτου Σπανού

Πάθος λέμε μία εσωτερική ψυχική δύναμη που δεν μετριάζεται ούτε μετριέται επί παντός επιστητού.

Άλλο πράγμα είναι το πάθος και άλλη είναι η συνήθεια. Το πάθος δεν το τιθασεύεις. Τη συνήθεια μπορείς να τη διακόψεις ή να την μετριάσεις.

Το πάθος έχει δύο συνιστώσες. Η μία συνιστώσα σε πηγαίνει στα ουράνια, η άλλη στο βάραθρο της καταστροφής.

Πρώτη περίπτωση:

Οι μεγάλοι ζωγράφοι, μουσικοί κ.λπ. (καλές τέχνες), οι μεγάλοι εφευρέτες, οι μεγάλοι επιστήμονες (σε κάθε είδους επιστήμη), αλλά και οι απλοί άνθρωποι που έχουν ένα πάθος για τη ζωή, αναδεικνύονται όλοι τους.

Δεν θα ξεχάσω την εικόνα του ζευγαριού (ο ένας χωρίς πόδι, η άλλη χωρίς χέρι) που χόρευαν τέλεια μετά από χρόνια προσπάθειας! Είναι το πάθος για τη ζωή, το πάθος του έρωτα, το πάθος σ’ αυτό που πιστεύεις!

Δεύτερη περίπτωση:

Οι αλκοολικοί, οι ναρκομανείς, οι τζογαδόροι έχουν ένα πάθος που καταστρέφει την ίδια τους τη ζωή και πιθανόν και τους γύρω τους, ένα πάθος που είναι ό,τι χειρότερο για την ίδια τους τη ζωή και την κοινωνία.

Υπάρχει θεραπεία στη δεύτερη περίπτωση; Νομίζω ΝΑΙ, αλλά με μεγάλη προσπάθεια από τους ίδιους, τους γύρω τους (οικογένεια κ.λπ.) και τους ειδικούς.

Το πάθος έχει κλίμακα βαθμίδων; Νομίζω ΟΧΙ, γι’ αυτό είναι υπέροχο στην πρώτη περίπτωση και πολύ επικίνδυνο στη δεύτερη. Όταν ξεφύγουμε από το πάθος, χωρίς προσπάθεια και βοήθεια, δεν είναι πάθος αλλά μια κακιά συνήθεια και είμαστε τυχεροί! Αλλιώς είμαστε χαμένοι!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου