ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το θαύμα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού

το-θαύμα-της-θεραπείας-του-εκ-γενετής-τ-16753

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Το θαύμα του σημερινού Ευαγγελίου προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις τάξεις των Φαρισαίων. Ήταν πρωτάκουστο και πρωτοφανές θαύμα. Και όσο μεγάλο ήταν το θαύμα σε εντυπωσιασμό τόσο πιο μεγάλο ήταν και το κύρος του Ιησού Χριστού στις μάζες του λαού, καθώς επίσης τόσο πιο μεγάλη και η αντίδραση των Φαρισαίων.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο δεν είδαμε μόνο τη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού αλλά και όλη την περιπέτεια του πρώην τυφλού με τους Φαρισαίους οι οποίοι προσπάθησαν στην αρχή να αποδείξουν ως ανύπαρκτο το θαύμα και ύστερα να το αποδώσουν στο Θεό και όχι και στον Ιησού Χριστό. Ο φθόνος τους κατά του Κυρίου τους οδήγησε στη συκοφαντία, στις ύβρεις, στη βία και στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τον τυφλό.

Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δύο είδη τυφλών: Εκείνους που γεννήθηκαν χωρίς μάτια και εκείνους που έχουν τα μάτια του σώματος αλλά κλειστά τα μάτια της ψυχής. Άραγε ποιος τυφλός να είναι δυστυχέστερος; Απ’ ό,τι μας είπε ο Κύριος είναι ο δεύτερος. Ο τυφλός στη ψυχή, ο τυφλός στο πνεύμα και ο άπιστος. Πιο αξιολύπητοι ήταν οι Φαρισαίοι και οι όμοιοί τους από το φτωχό ζητιάνο και εκ γενετής τυφλό. Το πάθος τους κατά του Ιησού Χριστού τους κράτησε για πάντα μέσα στο σκοτάδι της απιστίας, λίγο πριν από το σκοτάδι της κολάσεως.

Επόμενο ήταν να ακούσει ο πρώην τυφλός τον Σωτήρα του να του λέγει: «εις κρίμα εγώ… στον κόσμο ήλθα για να ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους οι άνθρωποι: να δουν όσοι δεν βλέπουν και να τυφλωθούν όσοι βλέπουν…». Αλλά έτσι, αγαπητοί μου, θα συμβαίνει πάντοτε. Όσοι θεωρούνται τυφλοί λόγω αμάθειας και ταπεινής καταγωγής, αλλά έχουν απλή και καθαρή καρδιά και διάθεση ειλικρινή να γνωρίσουν την αλήθεια, θα πιστέψουν τον Χριστό. Όσοι πάλι θεωρούνται άνθρωποι με ανοιχτά τα μάτια λόγω παιδείας και εξυπνάδας αλλά είναι προκατειλημμένοι και δεσμευμένοι από τα πάθη του εγωισμού και του φθόνου, θα τον αρνούνται και θα μένουν για πάντα μέσα στο σκοτάδι της απιστίας και της αμαρτίας.

Είθε ν’ ανήκουμε στους πρώτους, μέσα στο Μέγα και αιώνιο Φως, δοξάζοντας Χριστόν εις τους αιώνας. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου