ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών «Βόλου Κοινωνία»: Το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ

ανεξάρτητη-κίνηση-ενεργών-πολιτών-β-22454

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών «Βόλου Κοινωνία» σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ αναφέρονται τα εξής:

Είναι κατά γενική ομολογία το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο Δήμο Βόλου, το οποίο αποτυπώνει την νοσηρότητα στην λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, τις διαχρονικές ευθύνες της υπηρεσιακής ηγεσίας της εταιρείας, καθώς και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες των δημοτικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας.

Το ζήτημα αφορά το έργο της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου το οποίο ανατέθηκε το 2005, όμως δεν εκτελέσθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, παρά την πληθώρα τεχνικών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ και επί πλέον ενός καλοπληρωμένου τεχνικού συμβούλου (230.000 € αμοιβή). Το χειρότερο όμως είναι ότι σε κανένα δεν έχει καταλογισθεί η οποιαδήποτε ευθύνη, αναδεικνύοντας περίτρανα την αναλγησία του κράτους και το ξεστράτισμα της αυτοδιοίκησης από τον κοινωνικό αναπτυξιακό της ρόλο.

Για το έργο δόθηκε βεβαίωση περαίωσης το 2007, πληρώθηκαν 10 εκατ. €, δεν παρελήφθη όμως εντός του τακτού χρονικού διαστήματος, με αποτέλεσμα η ΕΡΓΗΛ να εμφανίσει επιμετρήσεις κόστους 6 εκατ. € περισσότερα του πραγματικού έργου.

Από τότε (2007) μέχρι σήμερα αρχίζει μια απίστευτη περιπέτεια παλινωδιών και αντιφατικών ενεργειών, η οποία κατέληξε το 2018 η ΕΡΓΗΛ να διεκδικεί άλλα 9 εκατ. €. Η καλύτερη στιγμή ήταν ομολογουμένως η κατάθεση αγωγής απ’ την προηγουμένη Δημοτική αρχή για την επιστροφή των 6 εκατ. €, για την οποία ορίσθηκε δικάσιμος το Γενάρη 2015. Η σημερινή Δημοτική αρχή όμως χειρίσθηκε την υπόθεση με ερασιτεχνικό τρόπο, απέσυρε την αγωγή και άρχισε διαπραγματεύσεις (;) εν κρυπτώ και παραβύστω χωρίς σαφείς στόχους και με μεγάλο ρίσκο για το Δήμο.

Σημασία όμως έχει για όλους τι γίνεται από δω και πέρα. Η απόφαση του πρωτοδικείου δίνει μιαν ανάσα, αλλά για να φθάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα χρειάζεται συνέργεια, συνεργασία και σχέδιο. Πρέπει όλοι, μαζί με την Δημοτική αρχή να διεκδικήσουμε το οφθαλμοφανές συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Επίσης πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος αυτών. Η εκκαθάριση της εταιρείας είναι παρακινδυνευμένη ενέργεια, εν μέσω μνημονίου, που θα οδηγήσει το Δήμο σε σοβαρές περιπέτειες στο σοβαρό θέμα του υδροδοτικού.

Παράλληλα όμως η λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις, να ασκείται με συλλογικότητα, διαφάνεια, με διακριτό ρόλο για συμπολίτευση και αντιπολίτευση και με κατοχύρωση του λαϊκού ελέγχου. Η μέχρι τώρα πορεία της ΔΕΥΑΜΒ και το «ορφανό» σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ, θα πρέπει να αναλυθούν με σοβαρότητα και να αποδοθούν οι αρμόζουσες διοικητικές και πολιτικές ευθύνες.

Εις ουδεμία περίπτωση πρέπει τα έργα να εκτελούνται με τόσο προκλητικό τρόπο και είναι πρώτιστα καθήκον και δικαίωμα των δημοτών να απαιτήσουν καθαρές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τα εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον ιδρώτα και το αίμα των πολιτών και ο προσήκων σεβασμός της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης στη κοινωνία των πολιτών είναι αυτονόητα επιβεβλημένες.

Δυστυχώς όμως και σήμερα μετά από 9 χρόνια κρίσης, η κίνησή μας «Βόλου κοινωνία» διαπιστώνει ότι η ασυδοσία που υπάρχει στην διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων και του δημόσιου χρήματος, δεν θεραπεύεται, αλλά τουναντίον εντείνεται τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο (το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι προβλέπει την απελευθέρωση ελέγχου σε έργα άνω των 120.000 €), όσο και δημοτικό επίπεδο όπου θεοποιείται η εξουσία του ενός, την ώρα που περισσότερο από ποτέ απαιτείται ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Είναι η ώρα να αλλάξουν όλα προς το καλύτερο και η κίνησή μας θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου