ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ας είμαστε προσεκτικοί»

ας-είμαστε-προσεκτικοί-23719

Του Λευτέρη Κατσαλή, ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Βόλου

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί στην πόλη μας ένας έντονος διάλογος και προβληματισμός σχετικά με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και την πρόθεσή της να χρησιμοποιεί RDF ως καύσιμη ύλη για τη λειτουργία του εξοπλισμού της. Το συλλαλητήριο ενάντια στην πρακτική αυτή έρχεται να εκφράσει την ανησυχία, πιστεύω, της πλειοψηφίας των κατοίκων του νομού, για τις επιπτώσεις που είναι πιθανό να υπάρξουν στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.

Συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία των συμπολιτών μου και πιστεύω ότι τα κινήματα και ο ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία συμβάλλουν πάντα θετικά στην εξεύρεση λύσεων. Ήθελα όμως ταυτόχρονα να επισημάνω ότι πρέπει όλοι όσοι εκφράζουμε άποψη για το συγκεκριμένο θέμα να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας.

Άκουσα λοιπόν όλο αυτόν τον καιρό προτάσεις που είχαν να κάνουν ακόμη και με τη μετεγκατάσταση ολόκληρου του εργοστασίου ή την επιλογή φυσικού αερίου ως καύσιμου (θα ήταν ίσως η ιδανικότερη λύση) και πολλά άλλα. Ως βιομηχανικός εργάτης όμως γνωρίζω ότι όλα τα προηγούμενα έχουν κόστος και μια πολυεθνική εταιρεία όπως η Lafarge αν επιλέξει να μετεγκατασταθεί δεν θα πάει πιο δίπλα. Ίσως πάει και σε άλλη χώρα. Γνωρίζω ως βιομηχανικός εργάτης και ως άνεργος που έχω υπάρξει, τις συνέπειες στη ζωή όχι μόνο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, αλλά και στη ζωή ενός μεγάλου πλήθους επαγγελματιών της περιοχής που συνεργάζονται με την επιχείρηση. Ας είμαστε λοιπόν εγκρατείς σε αυτά που εκφράζουμε γιατί στη ΑΓΕΤ εργάζονται συμπολίτες μας. Οφείλουμε να τους λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας, έστω και αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιλέξει να απασχολεί “εργολαβικούς” εργάτες με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές, έστω και αν στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως μέσο πίεσης.

Ακουσα επίσης έκπληκτος και τη Δημοτική Αρχή να στηρίζει το χθεσινό συλλαλητήριο. Η ίδια Δημοτική Αρχή που σχεδιάζει να κατασκευάσει μονάδες καύσης αποβλήτων. Η ίδια Δημοτική Αρχή που έχει τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία κυκλοφοριακού χάους στην πόλη μας, με αυτοκίνητα να σταθμεύουν στους πιο κεντρικούς δρόμους και με την Ιάσονος και τη Δημητριάδος απροσπέλαστες σε ώρα αιχμής. Η ίδια Δημοτική Αρχή που ξήλωσε τους ποδηλατόδρομους και ακόμη δεν έχει υλοποιήσει το εναλλακτικό σχέδιο που δήθεν είχε. Καλό θα είναι λοιπόν πριν εμφανιστούν ως λαϊκοί ήρωες να προσπαθήσουν να λύσουν προβλήματα, που με την ανεπάρκεια τους δημιούργησαν και τα οποία είναι εξίσου επικίνδυνα για την υγεία και υποβαθμίζουν εξίσου το περιβάλλον.

Για την ίδια τη διαδικασία της καύσης RDF υπάρχουν αρχές να κρίνουν την επικινδυνότητά της. Αν αυτές κρίνουν ότι η δραστηριότητα αυτή δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας δεν έχω κανένα λόγο να είμαι ενάντιος. Εξάλλου ως δημοτικός σύμβουλος έχω την υποχρέωση να ζητήσω να τηρηθούν αυστηρά όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες, να απαιτήσω να γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και φυσικά να μη σιωπήσω αν διαπιστώσω ότι αυτοί παραβιάζονται. Αν αντιθέτως αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος τότε, ως δημοτικός σύμβουλος είναι αυτονόητο ότι θα εναντιωθώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου