ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο πρωτογενής τομέας και το συνεταιριστικό κίνημα

ο-πρωτογενής-τομέας-και-το-συνεταιρισ-26521

Του Δημήτρη Μπανταβάνου,

Αγροτοσυνδικαλιστή, Πρώην μέλους ΔΣ ΓΕΣΑΣΕ, Μέλους Γεωργοπεριβαλλοντικής Επιτροπής Θεσσαλίας

Τον προσανατολισμό τους καλούνται να βρούνε αυτή την περίοδο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας, που δεν μπορεί να είναι άλλος από τον δρόμο της παραγωγής και της ενίσχυσης της υπεραξίας των αγροτικών προϊόντων.

Αντί να προσμένουν κέρδη από κοινοτικά προγράμματα και υπηρεσίες (ενοίκια χώρων, αποθηκών – καταστημάτων) τα στοιχεία που σήμερα λείπουν είναι: 1) Το άνοιγμα σε όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών 2) Η επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται επενδύσεις για την επεξεργασία, τη μεταποίηση προϊόντων αλλά και όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, εμπορία και marketing.

Η διεθνής αγορά τροφίμων καθοδηγείται. Αφενός από τις δημογραφικές εξελίξεις που προβλέπουν σημαντική αύξηση του πληθυσμού, με συνέπεια τις αυξημένες ανάγκες για διατροφική επάρκεια. Αφετέρου, τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και το οικονομικό ενέχουν πολλούς κινδύνους και βάζουν περισσότερους περιορισμούς με τελικό αποδέκτη τον αγροτικό κόσμο.

Συνεπώς, εδώ χρειάζεται η συντεταγμένη και αποφασιστική παρέμβαση του συνεταιριστικού κινήματος, και η παρουσία των εκπροσώπων εκείνων που διακατέχονται από συνεταιριστική συνείδηση και βούληση και δεν είναι άβουλα όντα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ετούτη τη χρονική στιγμή συζητείται η νέα ΚΑΠ στην ευρωπαϊκή επιτροπή, που αφορά ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο. Όμως ποιος και πόσοι έκαναν παρέμβαση να υπερασπιστούν θέσεις του Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, θέσεις όπως ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή ΚΑΠ των δύο πυλώνων -άμεση ενίσχυση και αγροτική ανάπτυξη- καθώς το αγροτικό εισόδημα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. αστάθεια των τιμών, κρίση της αγοράς, ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλό κόστος, εισαγωγή υψηλότερης ποιότητας αγροτικών προϊόντων κ.ά.

Πρέπει να διασφαλιστούν τουλάχιστον τα σημερινά πλαφόν χρηματοδότησης της ΚΑΠ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ύπαρξη ενός ανθεκτικού αγροτικού τομέα και μετά το 2020.

Να συνεχιστεί επίσης το μέτρο των συνδεδεμένων και εξισωτικών ενισχύσεων με αποκλειστική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και μετά το 2020. Αυτά και άλλα πολλά, αν χαθούν τώρα δεν θα κερδηθούν ποτέ. Σε κανένα μπλόκο ή άλλη αγροτική κινητοποίηση, όπου θα εμφανιστούν πολλοί «χαρτογιακάδες» και «σωτήρες» που θα ενδιαφέρονται τάχα για τη σωτηρία του αγροτικού κόσμου. Με αφορμή αυτή την επισήμανση και κλείνοντας, θα επικαλεστώ τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν γιατί ταιριάζει απόλυτα: Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους για όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου