ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Grexit!

grexit-36437

Της Χριστιάννας Λούπα

www.palmografos.com

Είναι πολλά τα ευχάριστα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς!

Την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που προβάλλει πλέον ξεκάθαρα και ολόλαμπρα στην άκρη του τούνελ! (Τσίπρας).

Τις ξένες επενδύσεις που συρρέουν αθρόα και σπρώχνονται! Ποιος νοιάζεται για την Eldorado Gold! Στα τσακίδια! (Καρανίκας ο μέγας).

Τα μαγαζιά που δεν προλαβαίνουν τους πελάτες! Ηρεμήσαμε και έχουμε δουλειά, λένε οι καταστηματάρχες! (Κουρουμπλής).

Την εγκληματικότητα που βαίνει διαρκώς μειούμενη κι ο κόσμος πλέον αισθάνεται ασφαλής! Αν μπουν διαρρήκτες στο σπίτι σας, κάντε ότι κοιμάστε! (Τόσκας). Γιατί να μετανιώσω; Αφού (με τον νόμο μου) μειώθηκε η εγκληματικότητα; (εθνικός ευεργέτης Παρασκευόπουλος).

Τους πλειστηριασμούς που, δόξα τω Θεώ, σταμάτησαν! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! (Βαρόνος Μινχάουζεν).

Το προσφυγικό που σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν! Μέσα σε 12 ώρες στη Μυτιλήνη (και στη Λέσβο!) αποβιβάστηκαν στις ακτές του νησιού 350 πρόσφυγες και μετανάστες παύλα τουρίστες για να λιαστούν. Ναι, κυρία Τασία μου, όπως το έλεγες, για να λιαστούν οι άνθρωποι!

Τους Τούρκους που έβαλαν την ουρά στα σκέλια μετά τις δηλώσεις Καμμένου περί του αθάνατου ’21!

Τη σύνταξη της γιαγιάς και του παππού που πολύ σύντομα θα φτάνει μόνο για στραγάλια, γιατί, ως γνωστόν, η λιτή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής!

Και μέσα σε όλη αυτή την χαρούμενη ατμόσφαιρα έρχονται κι άλλα ωραία! Το Grexit! Τρομάξατε; Δεν έχετε κι άδικο! Το γλιτώσαμε το Grexit; Δεν το γλιτώσαμε; Κανείς δεν ξέρει. Γιατί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, τίποτα πιο βέβαιο από την αβεβαιότητα. Και πέρα από το Grexit της Ελλάδας, ως χώρα, υπάρχουν δυστυχώς και τα επιμέρους Grexit, που σαν κομμάτια του παζλ, ένα-ένα αποδομούν τη συνολική εικόνα μας στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κινδυνεύει με αποβολή από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου λόγω χρεωστούμενων εισφορών από το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος του ΕΕΣ, υπόδικοςσήμερα για πολλά οικονομικά σκάνδαλα, Ανδρέας Μαρτίνης, σταμάτησε την καταβολή της συνδρομής στην Ομοσπονδία Να σημειωθεί εδώ ότι η ετήσια συνδρομή είναι 330.000 ευρώ. Μέχρι το 2015 το χρέος είχε φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ποσό που δεν έχει καταφέρει να ξεχρεώσει ούτε η επόμενη διοίκηση του Αντώνη Αυγερινού.

Παράλληλα, ένα δεύτερο Grexit έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, εισηγήθηκε Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου χωρίς αναστολή ή περίοδο χάριτος. Ως αιτιολογία αναφέρεται η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, η διακοπή του πρωταθλήματος, η διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA, η αργοπορία τελεσιδικίας των δικαστικών υποθέσεων και διάφορα άλλα. Η υπόθεση θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ομοσπονδιών-Μελών τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η τρίτη kinder έκπληξη, τέλος, αφορά τη Unicef. Παρελθόν πλέον αποτελεί η Εθνική Επιτροπή Ελλάδας της Unicef λόγω παρατυπιών στα οικονομικά που αποκαλύφθηκαν μετά από σχετικό έλεγχο από ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της διεθνούς επιτροπής του Οργανισμού. Πλέον, το έργο της Οργάνωσης στην χώρα μας θα συντονίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Ένα πολύ λυπηρό Grexit, λοιπόν, για μια Οργάνωση που βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών εδώ και σχεδόν 70 χρόνια. Επιπλέον, τα προγράμματα στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946.

Κατά τ’ άλλα, βαδίζουμε ολοταχώς προς τα εμπρός με την όπισθεν. Τα λόγια του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο μοιάζουν κούφια και υποκριτικά. Τα χαμόγελα αισιοδοξίας, εντελώς ψεύτικα. Κανείς δεν μας εμπιστεύεται πια, όσο κι αν διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας ότι θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Το παρελθόν μας εγγυάται το μέλλον μας. Τίποτα δεν αλλάζει σ’ αυτή τη σάπια χώρα. Η διαφθορά δεν είναι παρά μια Λερναία Ύδρα, που μόλις της κόψεις ένα κεφάλι, ξεπετάγονται δύο στη θέση του. Όσο δεν αλλάζει η κουτοπόνηρη νοοτροπία μας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τρέχει στον κατήφορο με σπασμένα τα φρένα.

Ζητείται ελπίς!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου