ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Κεφαλληνιά και η Ιθάκη: Πέντε ημέρες της Αναστάσεως έξοχης φιλοξενίας

η-κεφαλληνιά-και-η-ιθάκη-πέντε-ημέρες-τ-39345

Του Νικολάου Κων. Κασσανδρινού

Απρίλιος 2018 ημέρα Παρασκευή (Μ. Παρασκευή) ώρα 7:25. Το γραφείον εκδρομών ΜΑΝΕΣΗΣ, με αρχηγόν-ξεναγόν την κυρία Σίσσυ, και οδηγόν τον κύριο Γεώργιον έδωσε την εντολήν για το ξεκίνημα – διαδρομήν – εκδρομήν προς Πάτραν και ατμοπλοϊκός έως το λιμάνι της Σάμης, μικρό λιμάνι της Κεφαλληνίας. Ώρα 16:30 άφιξις εις την Σάμην και ώρα 17:30 εις το Ξενοδοχείον του Αργοστολίου στην παραλιακήν λεωφόρον εις το κεντρικότατον σημείον της οδού.

Η Κεφαλληνία νησί του Ιονίου πελάγους. Ιόνιον πέλαγος = Από την ΙΩ, αυτός που χαρακτηρίζει ή πήρε το όνομά του από την Ιώ, Ιόνιος κόλπος ή πόρος, ή θάλασσα μεταξύ της Ηπείρου και της Ιταλίας στην οποία κολύμπησε η Ιώ, σε Ηρόδ. Αισχυλ. κλπ.

Κεφαλληνία, νήσος του Ιονίου πελάγους, η πρώτη των Επτανήσων και έκτη όλης της Ελλάδος εις έκτασιν. Το όνομα της νήσου, το βρίσκεις εις τον Ηρόδοτον. Κατά παράδοσιν, ο μυθολογούμενος Κέφαλος, ο γενάρχης των εν Αθήναις Κεφαλίδων, εξεδίωξε τους Τηλεβόας εκ της Κεφαλληνίας και εξ εκείνου του γενάρχου και των κεφαλίδων ωνομάσθη η νήσος Κεφαλληνία. Είναι η ορεινοτέρα των Ιονίων νήσων. Τα όρη της συνεχόμενα από βόρεια έως νότια. Εις την οροσειράν αυτήν των Όρεων δεσπόζει σε όλη την Κεφαλληνίαν ο περίφημος Αίνος, το κοινώς λεγόμενον μεγάλο Βουνό, την υψηλοτέραν κορυφήν ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΩΡΟΣ (1628μ.). Το όρος καλύπτεται από Ελάτης καλουμένης Κεφαλληνιακής, η οποία φύσεται μόνον εις τον Αίνον και αποτελεί μία των πολλών ιδιομορφιών της Κεφαλληνίας. Πάντα ακούμε για τα μαύρα έλατα (δηλαδή) ΜΕΛΑΝΑ ΕΛΑΤΑ. Η Κεφαλληνία παράγει εκλεκτικούς οίνους, την Ρομπόλα, την Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο. Και μεγάλη καλλιέργεια Ελαίων, ως και σιτηρά, δημητριακά, γενικώς είναι τόπος εύφορος! Οι γοητευτικές – ειδυλλιακές ακρογιαλιές της, αλλού βραχώδης και αλλού αιγιαλός με τις αντιπροσωπευτικές αγροικίες σε συναρπάζουν. Πόσο εύμορφη είναι η Ελλάδα μας! Για αυτήν την Καλλονήν του Ιονίου πελάγους έγινε η πασχαλινή εκδρομή.

Η υποδοχή ευχάριστος τακτοποίησις εις τους κοιτώνες, και ώρα 20:15 προς παρακολούθησιν την ακολουθίαν του επιταφίου, εις τον Μητροπολιτικόν ιερόν Ναόν της Ευαγγελιστρίας.

Οι ιερείς, ιεροψάλτες καλλίφωνοι μυστικιστικοί ευλαβέστατοι και φυσικά ο Μητροπολίτης της Κεφαλληνίας έξοχος λειτουργός του υψίστου κ.κ. Δημήτριος και χαρισματικός ρήτωρ, μας γοήτευσεν. Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου και έγινε συνάντησις και με τους Επιταφίους όλης της πόλεως του Αργοστολίου εις την κεντρικήν πλατείαν, ήταν εντυπωσιακή. Πρώτη ημέρα της εκδρομής.

Το Μεγάλο Σάββατον η ακολουθία της Αγάπης ώρα 8:00 και την 23:00 ώραν ο κώδων θα καλέσει τους πιστούς για τον όρθρον και την λειτουργίαν της Κυριακής του Πάσχα. Ώρα 24:00 το δεύτε λάβετε ΦΩΣ. Ώρα 10:00, μετά την ακολουθία της έγινε η επίσκεψις εις την ιεράν μονήν του Αγίου Γερασίμου, όπου υπάρχει το Δένδρον που εφύτεψεν ο Άγιος Γεράσιμος. Συνέχεια στο σπήλαιον της Δρογκαράτης, συναρπαστικόν δημιούργημα της φύσεως με τους σταλακτίτες-σταλαγμίτες γίνεσαι άφωνος, δεν μπορείς να ειπείς λέξιν να επαινέσεις την ελληνικήν και κεφαλληνιακήν φύσιν, τόπος συναρπαστικός! Έχει 120 βαθμίδες από το έδαφος έως και την τελευταία αίθουσα.

Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Σάμη εις την περιοχή των Χαλιωτάτων. Είναι σε υψόμετρον 120 μέτρων, έχει βάθος 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι 18ο βαθμούς Κελσίου. Είναι ξεχωριστό σπήλαιον εις την Ελλάδα μας, με την μεγάλην το αίθουσα 65 επί 45 μέτρα και ύψος 20 μέτρων. Άξιοι φύλακες-ξεναγοί οδηγούν τους επισκέπτες. Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας και τα βήματά μας σταμάτησαν στην πλαγιά ενός υψώματος με λίγα δένδρα και γενικά γόνιμη περιοχή. Συναντήσαμε μια σπηλιά (οπή) περίπου 2 μέτρα διάμετρον, την ακολουθήσαμε, βέβαια η ξεναγός οδηγός και διανύσαμε μέσα στην οπήν περίπου 15 μέτρα, βέβαια, δεξιά και αριστερά υπάρχουν στηρίγματα προς ασφάλεια των πεζοπόρων μην ολισθήσουν και συναντούν τον λεμβούχων εις την μικρήν αποβάθραν ενός ατόμου! Τον δέχεται ο λεμβούχος με τα δυο του χέρια και τον οδηγεί εις την λέμβον. Κάθε λέμβος για 10 άτομα και τον ταξιδεύει μέσα εις την λίμνην όπου έχει 18 μέτρα διάμετρον και προς το βάθος γίνεται πιο μικρή και έρχεται πολύ κοντά στα άγρια τοιχώματα της σπηλιάς. Η διαδρομή αυτού του μικρού ταξιδιού είναι γοητευτική, γεμάτη ποίηση και έρχονται στη σκέψιν σου παραμύθια του δημοτικού σχολείου, βλέπεις την κορυφήν-διάμετρον της λίμνης και τα συνδυάζεις με χαρά. Μέσα σε 10 λεπτά ταξιδιού γίνεσαι ένας έμπειρες περιηγητής μεγάλη ευτυχία! Αυτό το τοπίον λέγεται η σπηλιά της ΜΕΛΙΣΑΝΗΣ.

Η πόλις του Αργοστολίου εντυπωσιακή. Η μεγάλη πλατεία που τιμά την οικογένεια των Βαλλιάνων, Παναγής και Ανδρέας 1814-1902 και 1827-1887 διέθεσαν μέγα μέρος της περιουσίας των δια κοινωφελείς σκοπούς εν Κεφαλληνία και εν Αθήναις εκ δωρεών των Παναγή και Ανδρέου, ιδρύθη η Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών.

Οι ιεροί ναοί της Ευαγγελιστρίας, του Αρχαγγέλου και όλοι οι ναοί έχουν οροφή επίπεδη, δηλαδή δεν έχουν ορισμένες θόλο. Είναι ζωγραφισμένες από εξόχους ζωγράφους. Τα κτίσματα που κοσμούν την πλατείαν και ο εμπορικός δρόμος το λιθόστρωτον, όλα δείχνουν πόσο καλαίσθητοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλληνίας, Εύγε. Επίσης και το Ληξούριον χαριτωμένο. Το στολίζει ο Ανδριάντας του εξόχου λογοτέχνου Ανδρέου Λασκαράτου 1801-1901. Γενικά, η Κεφαλληνία είναι ευμόρφων πολιτών νήσος! Επίσης διακρίνεται για την αγάπην της για την μουσικήν, το συγκρότημα των αδελφών Γερασίμου και Σπυρίδωνος Καραβιώτη μαζί με τους συμπατριώτες τους έδωσαν παράστασιν προς τιμήν των κατοίκων και επισκεπτών και είναι άξιοι καλλιτέχνες, στο μέγαρον παραστάσεων την Κυριακή της Αναστάσεως 8-4-2018, ώρα 21:00. Μια περιπλάνησιν εις την γέφυρα του Δεβοσέτου που αρχίζει από την παραλιακή οδό το Αργοστολίου έχει μήκος 920 μέτρα και ενώνει την παραλιακή λεωφόρο με το έδαφος και γίνεται μια μεγάλη κίνησις πολιτών, έργον μεγαλόπνοον. Και επάνω εις την περιπλάνησίν μας είδαμε και την χελώνα καρέτα- καρέτα, μας συγκίνησε σε κλάσματα δευτερολέπτων, την χάσαμε και δεν προλάβαμε να την φωτογραφήσουμε. Την γέφυρα την κατασκεύασε ο Ελβετός Κάρολος-Φίλιππος DEBOSSET το 1813, εποχή όπου ήταν οι Άγγλοι.

Τώρα προ της λήξεως της εκδρομής 9-4-2018 πρωί στην Σάμη για την ΙΘΑΚΗ, για να γνωρίσουμε το νησί του πολυμήχανου Οδυσσέως, και της Πηνελόπης. Βρίσκεται βορειοανατολικώς της Κεφαλληνίας. Το μικρό λιμανάκι και η πρωτεύουσα βαθύ. Στο λιμάνι πολλά καταστήματα θερμοπωλεία-ζαχαροπλαστεία περιβάλλον έξοχον, το στολίζουν το άγαλμα του Οδυσσέως και το άγαλμα της Πηνελόπης.

Οδυσσεύς= Οργισμένος, αγανακτισμένος, θυμωμένος, αισθανόμενος οδύνη, πολυπαθής.

Πηνελόπη= Που καλύπτει το πρόσωπο με υφασμένο ιστό, υφάντρια και αιδήμων, ντροπαλή, σεμνή, πιστή σύζυγος.

Σύνθετο από το Πηνή= Νήμα, τυλιγμένο υφάδι, στημόνι και λέπω= Αναλύω, ξετυλίγω.

Ύστερα από το βαθύ επίσκεψις εις το χωριό Κιόνι έγινε και η όμορφη τηλεοπτική σειρά «Μυστικά και Λάθη» και ζήσαμε μιαν ξένοιαστη ημέρα, φαγητό και γενικώς την καλήν επτανήσια μαγειρικήν με γλυκίσματα, οπωρικά και ποτά. Το απόγευμα επιστροφή εις Σάμη διότι το πρωί τα τελευταία ώνια (ψώνια) δώρα, 10-4-2018 τελευταία ημέρα εις την Κεφαλληνία, δηλαδή από Αργοστόλιον εις τον Πόρον.

Ώρα αναχωρήσεως από Αργοστόλιον 12:00

Άφηξις εις Πόρον 15:30

Η κρεατόπιτα έτοιμη, το γεύμα που το συνόδευσε το κρασί Ρομπόλα εις την ακμή του ώρα 16:00, έξοχα!

Και από Πόρον για Κυλλήνη ώρα 18:30

Άφηξις εις Αθήνας 23:50.

Η εκδρομή επέτυχε. Εύγε! Εις το γραφείον και την αρχηγόν-ξεναγόν που φρόντιζε όλους τους εκδρομής, ήταν πρόθυμη και διεξοδική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου