ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Eθελοντισμός: Mια ανιδιοτελής πράξη ευθύνης για τον συνάνθρωπό μας

eθελοντισμός-mια-ανιδιοτελής-πράξη-ευθ-61242

Της Θεοδότης Παπαδημητρίου,

Γραμματέα Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας

Στη σημερινή κοινωνία των ξέφρενων και αγχωτικών ρυθμών ζωής, του υλικού ευδαιμονισμού και του ατομικισμού, στην οποία οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα αδιαφορίας και συμφέροντος, ο εθελοντισμός φαντάζει ως ο μοναδικός φάρος ελπίδας που μπορεί να φωτίσει προς μία διαφορετική κατεύθυνση, προς μια στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από περισσότερες «πινελιές» αλτρουϊσμού. Εντούτοις, στα χρονικά της οικονομικής κρίσης, καταγράφεται η μέγιστη εθελοντική δυναμική, καθώς ο εθελοντισμός δρα ως αρωγός στην κάλυψη των «κοινωνικών χαραμάδων» που η πολιτεία αδυνατεί να καλύψει μόνη της. Ως εκ τούτου, την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί αρκετές εθελοντικές ομάδες με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η κοινωνική προσφορά, η περιβαλλοντική προστασία, η διάσωση κ.ά.

Ωστόσο, ο εθελοντισμός έχει και μια άλλη πλευρά, όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό× εκείνη της μεγάλης ευθύνης που φέρει ο κάθε εθελοντής προς το συνάνθρωπό του. Αυτή η ευθύνη έχει το ίδιο «βάρος» για όλους τους εθελοντές, για όλες τις εθελοντικές ομάδες, αλλά είναι πιο εμφανής στις διασωστικές εθελοντικές ομάδες καθώς σχετίζεται με δυο αλληλένδετες έννοιες: την ασφάλεια του εθελοντή διασώστη και την ασφάλεια του προς διάσωση ατόμου. Μπορεί άραγε κανείς να φανταστεί μια επιτυχή έκβαση παροχής πρώτων βοηθειών χωρίς ο διασώστης να έχει φροντίσει για τη δική του ασφάλεια και την ασφάλεια του τραυματία; Η ασφάλεια του διασώστη σχετίζεται με την εκπαίδευση που πρέπει να έχει ο ίδιος, έτσι ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του από γνωστούς και άγνωστους κινδύνους. Στον Τομέα των Πρώτων Βοηθειών αυτό το είδος της ασφάλειας σχετίζεται για παράδειγμα με τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας. Η ασφάλεια του προς διάσωση ατόμου σχετίζεται με την εκπαίδευση του εθελοντή πάνω στις σωστές τεχνικές που πρέπει να εφαρμoστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχή αποτελέσματα η διάσωση. Παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση ενός τραυματία ο διασώστης οφείλει να γνωρίζει τις πρώτες βοήθειες αντιμετώπισης ενός ή πολλών διαφορετικών τραυμάτων, έτσι ώστε να καταφέρει να διατηρήσει τον τραυματία σε σταθερή κατάσταση ή ακόμα και να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του.

Χαρακτηριστικό, λοιπόν, γνώρισμα ενός υπεύθυνου εθελοντή-διασώστη και μιας επιτυχημένης διάσωσης είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Η εν λόγω εκπαίδευση έχει δυο διαστάσεις: τον τρόπο και τον χρόνο. Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή εκπαίδευση του εθελοντή-διασώστη; Μέσω της απόκτησης γνώσεων από τους πλέον ειδικούς σε κάθε αντικείμενο διάσωσης οι οποίοι και θα πιστοποιήσουν ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις γνώσεις σε πρακτικό επίπεδο. Τι σχέση έχει ο χρόνος με την εκπαίδευση του εθελοντή διασώστη; Οι πρώτες μέθοδοι καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) εφευρέθηκαν το 3000 π.Χ., από τη φυλή των Maya και αντικαταστάθηκαν με αποτελεσματικότερες μεθόδους το 1891 από τον ιατρό Friedrich Maass. Στις μέρες μας, ωστόσο, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι γνώσεις στις διασωστικές τεχνικές όπως π.χ αυτές της ΚΑΡΠΑ, εμπλουτίζονται κάθε τρία χρόνια ή και λιγότερο! Άρα, η σωστή εκπαίδευση είναι και η συνεχής εκπαίδευση, κάτι το οποίο λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τις ομάδες διάσωσης όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας (ΕΟΔ Μαγνησίας) αποτελεί εθελοντική διασωστική Ομάδα, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης η οποία έχει πανελλαδική εμβέλεια και 40 χρόνια δράσης στην εθελοντική διάσωση. Η ΕΟΔ Μαγνησίας αποτελεί πιστοποιημένο μέλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και είναι μέλος στους παρακάτω Διεθνείς Οργανισμούς: 1) INSARAG, αρμόδια υπηρεσία του Ο.Η.Ε στην οποία εντάσσονται οι διεθνείς ομάδες διάσωσης (επαγγελματικές και εθελοντικές), οι οποίες εκπαιδεύονται σε καταστάσεις μαζικών καταστροφών και πιστοποιούνται. 2) ΙKAR – CISA (Παγκόσμιος Οργανισμός Ορεινής Διάσωσης). 3) International Maritime Rescue (Παγκόσμιος Οργανισμός Διάσωσης στο Υγρό Στοιχείο). Όλα τα μέλη της ΕΟΔ Μαγνησίας λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση και πιστοποίηση στον Τομέα των Πρώτων Βοηθειών από διεθνείς Οργανισμούς πιστοποίησης σε πολλές διαφορετικές τεχνικές όπως η ΚΑΡΠΑ και η εφαρμογή αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, η αντιμετώπιση πολυτραυματία και η εφαρμογή γενικών αλλά και εξειδικευμένων Πρώτων Βοηθειών.

Επιπλέον, διαθέτει πιστοποιημένους εκπαιδευτές Πρώτων Βοηθειών τους οποίους εμπιστεύεται κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των μαθητών του Νομού μας. Η ΕΟΔ Μαγνησίας έχοντας ως πρώτο μέλημά της τη σωστή και συνεχή εκπαίδευση των μελών της σε όλα τα πεδία δράσης της, «πλάθει» εθελοντές με έντονο το αίσθημα της ευθύνης για τον συνάνθρωπό τους. Με μοναδικό κίνητρο την ασφαλή και επιτυχή διάσωση, η ΕΟΔ Μαγνησίας καλεί τους αρμόδιους φορείς και κάθε συμπολίτη μας να εφαρμόζουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους, το οποίο σχετίζεται με την επίδειξη πιστοποιήσεων από μέρους των διασωστικών ομάδων πριν την εφαρμογή των εθελοντικών δράσεων. Άλλωστε, η επιτυχία του εθελοντικού έργου κρίνεται όχι μόνο από τον υπεύθυνο εθελοντή, αλλά και από τον υπεύθυνο πολίτη!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου