ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Δημιουργικότητα στο χώρο των Νηπιαγωγείων του Νομού Μαγνησίας

η-δημιουργικότητα-στο-χώρο-των-νηπιαγ-89018

Του Απόστολου Μαγουλιώτη,

Καθηγητή, Προέδρου Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Όπως υποστηρίζεται από πολλούς επιστήμονες, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η επικοινωνία και η συνεργασία θεωρούνται ως οι τέσσερις σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Ειδικά η δημιουργική ικανότητα, είναι η ραχοκοκαλιά της αυτο-έκφρασης, της προσωπικής επιτυχίας και της ανάπτυξης άλλων δεξιοτήτων. Είναι μια δεξιότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να βρουν νέες λύσεις, να δουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να δημιουργήσουν και να αξιολογήσουν νέες ιδέες. Είναι μια ικανότητα η οποία βοηθά τον άνθρωπο από μικρή ηλικία να αντιμετωπίζει με μεθοδικότητα και πρωτοτυπία τα διάφορα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στη ζωή.

Το φαινόμενο της δημιουργικότητας αποφέρει οφέλη και στη προσωπική ζωή των μικρών παιδιών και αυτό διαγράφεται στα εικαστικά έργα, τα οποία εκθέτονται από τις 28 Φεβρουαρίου και θα παραμείνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου στον τεράστιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Είναι δημιουργίες από το τρίπτυχο της Σχολικής Συμβούλου – Τζένης Μωραΐτη, των Νηπιαγωγών και μαθητών Νηπιαγωγείων του Νομού Μαγνησίας. Τα αποτελέσματα αυτά διανύουν μια ιστορία τεσσάρων χρόνων ετήσιων εκθέσεων εικαστικών δημιουργιών. Ειδικά, φέτος οι μαθητές απασχολήθηκαν με το θέμα: «Τα υλικά… της ζωής», όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον κόσμο της ζωής τους, να συλλέξουν υλικά, να τα επεξεργαστούν, να ανακαλύψουν τις ιδιότητές τους και να τα αξιοποιήσουν παίζοντας και δημιουργώντας απίθανα, πρωτότυπα έργα, γεμάτα παιδική φρεσκάδα, φαντασία και χρηστικότητα στην καθημερινότητά τους.

Επίσης στα πλαίσια της έκθεσης, 65 μαθητές του 20ου και 1ου Νηπιαγωγείου Βόλου μας εξέπληξαν με μία φαντασμαγορική θεατρική παράσταση. Μέσα από την γλαφυρή αφήγηση της Τζένης Μωραΐτη και τα μουσικά ακούσματα, οι μικροί μας μαθητές, χαρούμενοι με τις καταπληκτικές στολές τους ανέδειξαν ρόλους φανταστικούς, ταιριαστούς στην ηλικία τους.

Αυτή η δημιουργικότητα θεωρώ ότι καλλιεργείται μέσα από την τακτική συνεύρεση, συνεργασία, ενημέρωση και την ανατροφοδότηση αυτών των ανθρώπων. Όπως στις 7-3-18 στο Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στα Μελισσιάτικα, στο Βόλο όπου οι νηπιαγωγοί του Νομού Μαγνησίας, παρακολούθησαν μια εξαιρετική Ημερίδα αναπτύσσοντας το θέμα των Φυσικών Επιστημών θεωρητικά, διδακτικά και με την υποστήριξη εποπτικού υλικού. Το ενδιαφέρον όλων των νηπιαγωγών παρέμεινε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας.

Συμπερασματικά στο χώρο των νηπιαγωγείων καλλιεργείται η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η επικοινωνία χάρη στην γόνιμη συνεργασία της Σχολικής Συμβούλου, των Νηπιαγωγών, αλλά και μαθητών των Νηπιαγωγείων Νομού Μαγνησίας.

Εδώ δεν υπάρχουν άλλα λόγια παρά ένα μεγάλο

ΜΠΡΑΒΟ!!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου