ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανήμποροι για τα σημαντικά

ανήμποροι-για-τα-σημαντικά-96309

Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος,

Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

Δεν είναι μόνο το σκάνδαλο Novartis και η διαχείρισή του από την κυβέρνηση. Προφανώς, πρόκειται τόσο για σκάνδαλο όσο και για σκευωρία. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Οι κυβερνώντες επικεντρώνονται αποκλειστικά στις πολιτικές εντυπώσεις, αδιαφορώντας εντελώς για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου. Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε δεκάδες άλλες χώρες.

Πορεύονται με λόγο δηλητηριώδη και επιλογές διχαστικές. Αυτή είναι η περπατησιά τους, από την ώρα που άρχισαν να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ανδρώθηκαν πολιτικά με συνθήματα του τύπου:« Ή εμείς ή αυτοί» και ακόμα χειρότερα: « Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Συνθήματα που δεν ειπώθηκαν ούτε από γειτονικά αντίπαλα κράτη, ακόμα και σε στιγμές κορύφωσης των εντάσεων. Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε εποχές ήρεμες και ανέμελες, ίσως να κινούνταν στη σφαίρα της γραφικότητας και του πολιτικού σουρεαλισμού. Όμως στην ταραγμένη εποχή μας, συνιστούν διαβρωτικά στοιχεία στη βάση της εθνικής ενότητας.

Την ώρα που οι Τούρκοι εμβολίζουν το σκάφος του λιμενικού και δημιουργούν νέα δεδομένα στα Ίμια. Τη στιγμή που παρεμποδίζουν, με πρωτόγνωρο τσαμπουκά, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμη χειρότερα, από προχθές, η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών και όσα ακολούθησαν. Όταν το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων απαιτεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και σχεδόν τα έχει καταφέρει, χωρίς καμία δέσμευση για συνταγματικές αλλαγές και ακύρωση των πάσης φύσεως αλυτρωτισμών. Ακόμη και όταν η Αλβανία ακυρώνει τη συμφωνία για χάραξη ΑΟΖ και παράλληλα κρατάει ζεστό το απαράδεκτοθέμα των προδοτών-σφαγέων Τσάμηδων. Δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο η αναφορά σε δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Το κλίμα εκπέμπει ζόφο ανικανότητας και πλήρους ενδοτισμού.

Απόλυτος αιφνιδιασμός στο θέμα των δύο στρατιωτικών. Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οποίες διευθετούνται οι τυπικές λεπτομέρειες και επιστρέφουν σε λίγες ώρες τα δύο στελέχη. Αβίαστη παραδοχή από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της εισόδου τους σε τουρκικό έδαφος. Σιωπή και δηλώσεις περί ψυχραιμίας, μετά το σοβαρότατο επεισόδιο στα Ίμια. Αδυναμία κινητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης μετά τα πρωτοφανή στην κυπριακή ΑΟΖ. Και ουκ έστιν τέλος στην αδράνεια, την ανεξήγητη υποχώρηση και εν τέλει την απεμπόληση των εθνικών συμφερόντων, με κατάργηση αδιαπραγμάτευτων μέχρι σήμερα θέσεων. Αστοχίες συνεχόμενες.

Σοβαρότερο λάθος απ’ όσα προαναφέρθηκαν, αναμφίβολα η εμμονή της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του… εσωτερικού εχθρού! Την ώρα που είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ το αρραγές εσωτερικό εθνικό μέτωπο, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να το διαρρήξουν.

Όσο είναι καιρός, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και τους λογαριασμούς που ανοίγουν με την ιστορία. Ας αναθεωρήσουν πλήρως τη στάση τους. Η Ελλάς δεν διαθέτει την πολυτέλεια κομματικών παροξυσμών που οδηγούν σε διχασμούς και εθνικές ήττες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου