ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ευάλωτη ελληνική οικονομία

η-ευάλωτη-ελληνική-οικονομία-105424

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων Beng MSc AMIEE MILT

Εώς το τέλος του 2019 η Ελλάδα έχει δανειακές υποχρεώσεις της τάξεως των 16 δισ. ευρώ (λήγουν ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ). Η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, όταν βγει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις (Αύγουστος 2018). Στα πλαίσια αυτά εξέδωσε με καθυστέρηση μερικών ημερών το 7ετές ομόλογο για το οποίο υπήρξαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Η χώρα μας συγκέντρωσε 3 δισ. με απόδοση 3,5%. Σχετικά χαμηλή σε σχέση με τις υψηλές αποδόσεις των περασμένων ετών ωστόσο αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο των ομολόγων της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα λοιπόν έλαβε διπλάσιες προσφορές, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει δύο ακόμα εκδόσεις για να αντλήσει 7 δισ. ευρώ πριν από τον Αύγουστο. Μαζί με 9 δισ. ευρώ που είναι σε παλαιότερα αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης, αυτό θα δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαρκούσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του μέχρι τα τέλη του 2019.

Μετά λίγα 24ωρα από την ολοκλήρωση της πώλησης των ελληνικών ομολόγων με απόδοση 3,5% η απόδοση σκαρφάλωσε χθες μέχρι και στο 4%. Η άνοδος των επιτοκίων προσεγγίζει σχεδόν το… 20%. Επίσης υπό πίεση βρίσκεται και το 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτινάχθηκε από το 3,6% πριν ξεκινήσει η αναταραχή, στο 4,23% εχθές.

Όλα αυτά ίσως για κάποιους να φαίνονται ψιλά γράμματα, ωστόσο οι απότομες αυξήσεις καταδεικνύουν την ευαισθησία της ελληνικής οικονομίας σε όποιες εθνικές οι διεθνείς αναταράξεις. Τους τελευταίους 3 μήνες υπήρξαν αναβαθμίσεις από τον οίκο S&P και Fitch στο αξιόχρεο της χώρας. Την Τετάρτη ακολούθησε την ίδια τακτική και ο οίκος Moodys, αναβαθμίζοντας κατά 2 βαθμίδες το αξιόχρεο της χώρας. Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται 5 βαθμίδες κάτω από τις βαθμίδες οι οποίες δηλώνουν ότι μία χώρα είναι επενδυτικά ελκυστική. Ας δούμε λοιπόν τι δημιούργησε αυτήν την αρνητική εξέλιξη στην απόδοση των ομολόγων.

  1. Η κακή συγκυρία της έκδοσης, που συνέπεσε με τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετά τους φόβους για πληθωριστικές τάσεις στις ΗΠΑ που δημιούργησε η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις 200.000 με αντίκτυπο στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
  2. Η Ελλάδα παραμένει μια επισφαλής χώρα επενδυτικά και συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό επενδυτικού ρίσκου, οπότε είναι λογικό σε μια περίοδο αναταραχής των αγορών να είναι από τις πρώτες που εγκαταλείπουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.
  3. Το ελληνικό αφήγημα για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι ξεκάθαρο και δεν έχει πείσει ακόμη τους επενδυτές. Μέχρι σήμερα δεν έχει κλειδώσει τι θα γίνει μετά τη λήξη των μνημονίων στις 18 Αυγούστου 2018 και με ποιον τρόπο θα συνεχίσει να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες η χώρα μετά το 2022.
  4. Οι ισχυρισμοί ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση (που διεξάγει δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές) δέχθηκε δωροδοκίες από την ελβετική εταιρεία φαρμάκων Novartis, ανανέωσαν τους φόβους για την πολιτική διαφθορά στη χώρα.
  5. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η κατανομή των επενδυτών στο νέο 7ετές ομόλογο επίσης συμβάλλει στην αδύναμη πορεία του. Τα hedgefunds αγόρασαν το 31,5% της έκδοσης και οι τράπεζες το 22,9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία το 43,7% και η Ελλάδα 19%. «Περίπου η μισή έκδοση πήγε σε επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου που γνωρίζουμε ότι είναι λογαριασμοί οι οποίοι είναι έντονα προσανατολισμένοι στο trading», δηλαδή δεν είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αλλά επενδύουν για γρήγορο κέρδος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πως θα εκδώσουμε ομόλογα πριν τον Αύγουστο προκειμένου να συγκεντρώσουμε επιπλέον 7 δισ. για να συμπληρώσουμε το μαξιλαράκι ασφαλείας της χώρας, αφού η αστάθεια των αποδόσεων αποτρέπει τους επενδυτές;

Πώς θα πείσουμε τις αγορές να αγοράσουν ομόλογα όταν θα βρισκόμαστε χωρίς το δίχτυ ασφαλείας της υφιστάμενης κατάστασης μετά τον Αύγουστο, χωρίς να έχουμε κάποιου είδους προληπτική πιστωτική γραμμή που θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας;

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας σκληρής μεταβατικής περιόδου και όχι στο τέλος όπως θέλουν κάποιοι να ισχυρίζονται. Η διαχείριση της κατάστασης από την σημερινή η αυριανή κυβέρνηση θα είναι βασικός παράγοντας για την πορεία της χώρας. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τις κορώνες περί καθαρής εξόδου και περί εξόδου από την επιτήρηση, διότι τα προβλήματα τώρα θα αρχίσουν και η χώρα χρειάζεται έναν καλό καπετάνιο προκειμένου να την οδηγήσει σε ήρεμα νερά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου