ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στον απόηχο της εκδήλωσης του Ολοκαυτώματος

στον-απόηχο-της-εκδήλωσης-του-ολοκαυτ-111448

Του Μαρσέλ Σολομών,

Πρόεδρου της Ισραηλίτικης Κοινότητας Βόλου

Στο απόηχο της εκδήλωσης που έγινε στις 4/2/2018 για να τιμηθούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου και τη συγκίνησή μου σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στις σχετικές εκδηλώσεις. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ όσους αρθρογράφησαν για το θέμα είτε αναφέρονται πιο κάτω είτε όχι, λόγω αβλεψίας:

Αγαπητή φίλη Ράνια Γάτου,

Με συγκίνηση διάβασα το άρθρο–διάλογο που είχες με τον εκλεκτό καθηγητή του Α.Π.Θ κύριο Κυριάκο Κυριαζόπουλο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» & «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στις 28/1/2018 & 4/2/2018 αντίστοιχα. Ο τρόπος που επιλέξατε να αποτυπώσετε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και κατέληξαν στον Ολοκαύτωμα, ήταν πρωτότυπος. Ο διάλογος συγκινητικός, οι περιγραφές συγκλονιστικές, κάτι που δείχνει την ευαισθησία σας αλλά και την αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων, χωρίς στρογγυλοποιήσεις.

Εσύ, όπως και όλοι όσοι αρθρογράφησαν, αντικρούουν τους αρνητές του Ολοκαυτώματος αλλά και όλους όσοι προσπαθούν να το υποβαθμίσουν. Σε ευχαριστώ και σε συγχαίρω, αγαπητή Ράνια, σε ευχαριστώ ιδιαίτερα που αφιέρωσες το άρθρο στα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και σε μένα προσωπικά.

Αγαπητή κυρία Μαίρη Τσακνάκη-Γαβάλα,

Δεν μας εκπλήξατε! Η κοινωνική ανθρώπινη ευαισθησία σας είναι γνωστή σε όλους μας. Έτσι περιμέναμε με βεβαιότητα κάποιο άρθρο σας. Το διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στο φ. της Κυριακής 28/1/2018 με τίτλο «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑΖΙΣΜΟΣ». Ως συγγραφέας και η ίδια αναζητήσατε βιβλία με θέμα το Ολοκαύτωμα, προτρέποντας έτσι -κυρίως παιδιά- να ασχοληθούν με το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός.

Το άρθρο γραμμένο με γνώση και ανθρωπιά, περνά πολλά μηνύματα κατά του ναζισμού, του φασισμού και κυρίως της μισαλλοδοξίας.

Συγχαρητήρια με πολλές ευχαριστίες.

Κυρία Έλενα Αντωνοπούλου,

Ευχαριστούμε για την αγάπη σας και το ενδιαφέρον που εκφράζεται προς την Κοινότητά μας. Το άρθρο σας στις εφημερίδες «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» & «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» με τίτλο «ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» που δημοσιεύτηκε στις 4/2/2018 ήταν πολύ εύστοχο και συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση των νεοναζιστικών επιβιώσεων και την απόκρουση των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Η παρέμβασή σας ήταν χρήσιμη και έγκυρη.

Κύριε Θανάση Βογιατζή,

Δεχθείτε τις θερμές ευχαριστίες μας για το άρθρο σας στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στο φύλλο της 4/2/2018. Επισημαίνω ότι ο Ελληνικός Εβραϊσμός και η Κοινότητά μας έχει ποικιλοτρόπως αναγνωρίσει τη δράση της Εθνικής Αντίστασης στη διάσωση των ομοθρήσκων μας καθώς και τη συμβολή πολλών φορέων αλλά και απλών ανθρώπων.

Κύριε Γιώργο Παπαρίζο,

Η διαχρονική φιλιά σας και το ενδιαφέρον σας για την κοινότητά μας, μας συγκινεί.

Το άρθρο σας στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στο φ. της Κυριακής 4/2/2018 εμπεριστατωμένα και με ιστορικά στοιχεία καταγράφεται με απλό και κατανοητό τρόπο την εγκληματική φύση και πορεία του Ναζισμού. Παράλληλα, περιέχει πολλά μηνύματα και αποκρούει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ισχυρισμούς αρνητών του Ολοκαυτώματος.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν προέρχεται από τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλία. Σας ευχαριστώ!

Φίλε κύριε Τσιλιβίδη,

Το άρθρο σας με τίτλο «Κοντά στα εβραϊκά –Μικρές αληθινές ιστορίες» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» την Κυριακή 4/2/2018, μας συγκίνησε βαθύτατα. Με τον μοναδικό δικό σας τρόπο –άπλα διατυπωμένο- για μία ακόμα φορά με συγκίνησε τόσο, που ήταν αδύνατο, διαβάζοντάς το, να συγκρατήσω τα δάκρυά μου.

Επιτρέψτε μου εκτός από τις θερμές ευχαριστίες μου να σας συγχαρώ για την κοινωνική και ανθρώπινη ευαισθησία σας.

Κυρία Χρυσάνθη Βουτσά,

Στο άρθρο σας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» φ. της 11/02/2018, με την εκπληκτική γραφή σας περιγράψατε την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με εύστοχους σχολιασμούς για όλους τους ομιλητές και γενικά τους συντελεστές της εκδήλωσης. Μας συγκινήσατε!!

Υ. Γ. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Κύριε Γιάννη Μαντίδη,

Σας ευχαριστούμε για το άρθρο σας στις εφημερίδες «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» & «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» με τίτλο «ΒΟΗΘΕΙΑ! ΘΥΜΑΜΑΙ…» στις 11/2/2018, όπου αναδείξατε την τραγικότητα του Ολοκαυτώματος. Ιδιαίτερα χρήσιμη η αναφορά σας στα εγκλήματα των Ναζιστών κατά του ελληνικού λαού όπως στην περίπτωση της Δράκειας, παραπέμποντας, έμμεσα, στη ρήση του Ελί Βίζελ ότι όλα τα θύματα δεν ήταν Εβραίοι άλλα όλοι οι Εβραίοι ήταν θύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου