ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εντυπώσεις εκδρομής

εντυπώσεις-εκδρομής-120224

Του Νικόλαου Κων. Κασσανδρινού

Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος την 1ην Φεβρουάριου από τον Γεωργικόν Συνεταιρισμόν Ζαγοράς. Φεβρουάριος 2018 ημέρα Πέμπτη 1η του αυτού μηνός. Φεβρουάριος από το λατ. Februare που σημαίνει καθαρίζω, διότι οι Ρωμαίοι τον μήνα αυτόν εόρταζαν την καθαριότητα. Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των κηπουρών, κηπευτικών. Ο Άγιος Τρύφων γεννήθηκε εις την Λάμψακον και έζησε στα χρόνια του Ρωμ. Αυτοκράτορος ΔΕΚΙΟΥ 201-251 π.Χ. Πτωχότατος εις την παιδικήν του ηλικίαν ήταν βοσκός πτηνών, για την ακρίβειαν του λόγου έτρεφε χήνες. Διάβαζε με ζήλον τα ιερά μαθήματα. Σε μάθημα της Αγίας Γραφής που ο θεός αναφέρει: Υπερήφανος αντιτάσσεται, ταπεινός δίδωσιν χάριν… Με την ευσέβειάν του και φιλομάθειαν έγινε διδάσκαλος και ο Τρύφων με την εύνοιαν του Θεού, της θείας χάριτος εθεράπευε ασθενείς. Ο βασιλιάς Γορδιανός όταν έμαθε για τα εν γένει έργα του Τρύφωνος, τον κάλεσε και ο Τρύφων εθεράπευσε την κόρην του, η οποία είχε ασθενήσει. Έγραψε την ευχή η οποία διαβάζεται εις την δέησιν για την εορτή της ενάρξεως των κηπευτικών εργασιών και την ημέρα της εορτής του. Ο σοφός λαός μας τα εν γένει αγαθά της γης που δεν έχουν ξυλώδη κορμό, δηλαδή το χορτάρι, τα λάχανα, ραδίκια, μαρούλια, κρεμμύδια, σκόρδα, πικραλίδες, κλπ. τα λέγει τρυφερά προς τιμήν του Αγ. Τρύφωνος.

Τα πρικραλίδες, αντίδια, ραδίκια, τα ονομάζει κιχώρια και το μαρούλι θρίδαξ. Όλα τα τρυφερά αγαθά της γης. Η βοτανολογία τα λέγει ΠΟΕΣ. Οι γράφων λόγω μιας υποχρεώσεώς του βρέθηκε εις το Δημοτολόγιον Ζαγοράς όπου με ευγένειαν και διεξοδικότητα το προσωπικόν του Δημαρχείου Ζαγοράς έφερε εις πέρας το ζήτημά μου, ΕΥΓΕ!

φιλέορτοι. Ο πατήρ Δημήτριος Ξυνογαλάς, κήρυξε τον θειον λόγον για τα οφέλη του αγιασμού και όταν οι άνθρωποι έχουν συνεργασίαν με σκέπη τον θεό προοδεύουν, και οι κάτοικοι της Καλλονής Ζαγοράς το επέτυχον ΕΥΓΕ!

Μετά την θείαν λειτουργίαν οι πιστοί έλαβον τον ΑΓΙΑΣΜΟΝ και τον ΑΡΤΟΝ. Ακολούθησε εις τα γραφεία του συνεταιρισμού δεξίωση με έξοχα φαγητά της Ζαγοριανής μαγειρικής, ποτά και γλυκίσματα και με την προσδοκίαν οι κάτοικοι και οι αρχές με γνώμωνα την ευημερίαν να συνεχίσουν τον καλόν αγώνα προς γενικήν ΩΦΕΛΕΙΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου