ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μόνο με σοβαρό προγραμματισμό ανάπτυξης και από τον Δήμο Βόλου θα μειωθεί η ανεργία

μόνο-με-σοβαρό-προγραμματισμό-ανάπτυ-126117

Του Βασίλη Χαλαστάρα

Το δικαίωμα στην εργασία προστατεύεται θεσμικά μέσω ρητών επιταγών του Συντάγματος, το οποίο αναγνωρίζει το καθήκον της Πολιτείας να μεριμνά για τη δημιουργία και διασφάλιση θέσεων εργασίας. Τα χρόνια του μνημονίου και η εσωτερική απουσία προγραμματισμένης πολιτικής δράσης οικονομικής ανάπτυξης οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες σε πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, τα οποία, δυστυχώς, συγκρίνονται με ποσοστά πολεμικών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Ο ΒΟΛΟΣ διαθέτει αντικειμενικά πλεονεκτήματα που θα τον επέτρεπαν να είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδος που θα μπορούσε να πρωτοπορήσει σε επίπεδο οικονομικής ευημερίας. Οι παλαιότεροι θυμούνται καλές εποχές που ο ΒΟΛΟΣ μεσουρανούσε οικονομικά, διέθετε πλούτο και αποτελούσε προορισμό εύρεσης εργασίας για Έλληνες εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Χώρας. Τα πλεονεκτήματα της πόλης πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να τα αξιοποιήσουμε, με σοβαρό και εξειδικευμένο προγραμματισμό.

Ο ΒΟΛΟΣ πρέπει να στοχεύσει με συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων και υπό την αιγίδα της δημοτικής Αρχής σε μια σειρά μεθοδικών δράσεων.

Ο ΒΟΛΟΣ, ενδείκνυται, χάρη στη γεωγραφική του θέση, του λιμανιού, της βιομηχανικής ζώνης, φυσικού και υδάτινού πλούτου να καταστεί κέντρο, διαμετακόμισης αγαθών, βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής και άλλων αγαθών. Στην Ευρώπη οι διοικούντες μελετούν και καταρτίζουν σοβαρά προγράμματα ανάπτυξης, διαμορφώνουν εμπεριστατωμένα σχέδια, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε. Στο ΒΟΛΟ μετράμε ποσοστά ανεργίας πάνω του 30% ενώ στις νεότερες ηλικίες η μάστιγα της ανεργίας ξεπερνά το 50%. Ποιο πλάνο -όχι εξαγγελία, αλλά συντεταγμένη μελέτη και επιστημονικό σχέδιο- έχει η σημερινή δημοτική αρχή και μετά από πόσα χρόνια διοίκησης θα μας το ανακοινώσει; Στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε ανθρώπους, εξειδικευμένους επιστήμονες, διοικούντων καλά εξοικειωμένων ανθρώπων με τόλμη και πυγμή, με λίγα λόγια και πολλές πράξεις. Έτσι θα μπορέσουμε να ξαναδούμε στο ΒΟΛΟ ευημερία και πλούτο σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου