ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο κ. Ηλιού, οι μελέτες και οι απευθείας αναθέσεις

ο-κ-ηλιού-οι-μελέτες-και-οι-απευθείας-α-127585

Του Σωκράτη Αναγνώστου,

πρώην προέδρου ΤΕΕ Μαγνησίας

Με έκπληξη διάβασα τα όσα υποστήριξε πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξη του στη εφημερίδα σας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκος Ηλιού, αναφορικά με θέματα που αφορούν δράσεις του Τεχνικού Επιμελητήριου Μαγνησίας επί των ημερών μου.

Διαπιστώνω μια προσπάθεια να δικαιολογήσει ο κ. καθηγητής το γιατί πρέπει αφενός να γίνονται απευθείας αναθέσεις, και αφετέρου γιατί αυτές πρέπει να ανατεθούν στη συγκεκριμένη έδρα της Οδοποιίας.

Στους ισχυρισμούς του πρέπει να διευκρινίσω, ότι το ΤΕΕ δεν έλαβε θέση κατά της εκπόνησης μελετών από το Πανεπιστήμιο, ήταν όμως σφόδρα εναντίον των απευθείας αναθέσεων.

Επίσης, θεωρούμε οι Πανεπιστημιακοί, εφόσον πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιούν πανεπιστημιακό εξοπλισμό, έμψυχο και άψυχο υλικό για τη εκπόνηση μελετών όπως π.χ. στο πλαίσιο των Διπλωματικών εργασιών κ.λπ., οφείλουν να παρέχουν δωρεάν τις ιδέες τους με τη μορφή προκαταρκτικών ή προμελετών προς την Πολιτεία.

Όσον αφορά τους κυκλικούς κόμβους ουδέποτε υπήρξε αντίρρηση, όπως λανθασμένα ισχυρίζεται ο κ. Ηλιού.

Ωστόσο πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήξερα, ότι η μελέτη ενός απλού κυκλικού κόμβου απαιτεί μελετητή επιπέδου Αϊνστάιν και έχει τις δυσκολίες μιας μελέτης του επιπέδου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και δεν μπορεί να εκπονηθεί από ένα μελετητή, με πτυχίο στα έργα οδοποιίας.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου αγκάλιαζε πάντοτε τις τολμηρές, αποτελεσματικές, αλλά και εφαρμόσιμες λύσεις στα τεχνικά προβλήματα του Νομού.

Η προσπάθεια να εμφανιστεί το ΤΕΕ ότι αντιδρούσε στη λογική των κυκλικών κόμβων, είναι άνευ αποδείξεων.

Αντίθετα, προσωπικά ήμουν σαφώς υπέρ, όπου οι μελέτες τους προέκριναν, και θεωρώ τον υπ’ αριθμό ένα απαραίτητο κυκλικό κόμβο, τον κόμβο της εξόδου του Περιφερειακού στα «Αστέρια» Αγριάς, για τον οποίο μέχρι τώρα δεν έχω εισακουσθεί, με αποτέλεσμα τα δυσμενέστατα κυκλοφορικά πρόβλημα τις μέρες του καλοκαιριού.

Επιπλέον αφού όλα τα των προγραμματικών συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις είναι τόσο νόμιμα, γιατί δεν προχώρησαν αυτές και υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

Άποψη μου είναι ο καθένας να διαδραματίζει το ρόλο εφ’ ω ετάχθη.

Και το Πανεπιστήμιο να βοηθάει στην προαγωγή της κοινωνίας (γενικά και ειδικά στα τεχνικά έργα), αλλά και να στηρίζεται η ύπαρξη των τοπικών μελετητικών γραφείων, απαραιτήτων πυλώνων μιας κοινωνίας που θέλει να προοδεύσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου