ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η «σύγχρονη αστυνομία» που οραματίζεται ο Τσίπρας, αποτυπώνεται στο Τ.Α. Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

η-σύγχρονη-αστυνομία-που-οραματίζε-133793

Του Αγγελου Αγραφιώτη,

Μέλους της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Διαβάσαμε σε επιστολή συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη, ότι στο κεντρικότερο Τμήμα Ασφαλείας της πόλης, αυτό του Λευκού Πύργου, υπηρετούν μόλις εβδομήντα (70) αστυνομικοί, οι μισοί από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη.

Από τις 1.9.2017 (5 μήνες) οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., αυτοί οι 70 αστυνομικοί, διαχειρίστηκαν δύο χιλιάδες πεντακόσιες (2.500) μηνύσεις περίπου, αλλά και ληστείες, κλοπές πορτοφολιών και οχημάτων, διαρρήξεις σπιτιών, καταστημάτων, οχημάτων, και λοιπά αδικήματα. Εκτέλεσαν τετρακόσιες (400) περίπου εισαγγελικές παραγγελίες, στα πλαίσια διενέργειας προκαταρκτικών εξετάσεων, δίχως να υπολογίσουμε και τις καθημερινές περιπτώσεις αυτόφωρων συλλήψεων.

Παράλληλα έχουν επιφορτιστεί με τα καθήκοντα φύλαξης του κτηρίου και άλλων στόχων, της προσαγωγής των συλληφθέντων στον Εισαγγελέα ή της μεταφοράς τους σε νοσοκομεία (π.χ
για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τους τοξικομανείς), της λήψης των
καθημερινών καταγγελιών των πολιτών, της συμμετοχής σε διάφορα
μέτρα κατά τη διάρκεια αθλητικών και όχι μόνο εκδηλώσεων και τα καθήκοντα των περιπολιών σε ένα τεράστιο τομέα που καλύπτει σχεδόν όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού το 1/3 περίπου του πληθυσμού της πόλης και από τον οποίο διέρχεται η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, καθώς περιλαμβάνει και το κέντρο αυτής.

Παρά τις δυσκολίες που επιγραμματικά και μόνο περιγράφηκαν παραπάνω, οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης αυτής υπηρεσίας, κατορθώνουν να καταγράφουν επιτυχίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται η εξάρθρωση κυκλώματος πλαστών χαρτονομισμάτων και συμμορίας πορτοφολάδων που δρούσε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, οι συχνές εξιχνιάσεις διαρρήξεων κλπ.

Ας δούμε όμως την αλήθεια με αριθμούς, αφού και ο συνδικαλιστής-αστυνομικός με αριθμούς παρουσίασε το πρόβλημα…

Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως στους 70 αστυνομικούς δεν θα υπάρξει καμία ασθένεια ή κανονική άδεια (πράγμα αδύνατο…) και όλοι θα εργάζονται κανονικά λαμβάνοντας ρεπό και αδιάθετα, καθημερινά στην εν λόγω υπηρεσία, απασχολούνται 16 αστυνομικοί/8ωρο!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι αναφερόμενοι στόχοι (σε αριθμούς) που αναφέρονται από τον συνδικαλιστή-αστυνομικό, είναι δύσκολο να επιτευχθούν, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια!

Οι αριθμοί δυστυχώς είναι αμείλικτοι και προδίδουν κάθε παρατυπία, εκμετάλλευση εργαζομένων ή «έκπτωση» στην ασφάλεια…

ή λοιπόν οι αστυνομικοί εργάζονται ατελείωτες ώρες, ή δεν λαμβάνουν ρεπό οπότε καταστρατηγείται κάθε εργασιακό τους δικαίωμα, ή κυνηγούν τις αναφερόμενες υποθέσεις, αφήνοντας στην άκρη κάποιες άλλες, θεωρώντας τες ήσσονος σημασίας, ή βγάζουν μονοθέσια περιπολικά θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ή δε βγάζουν καθόλου περιπολικά και κάποια στιγμή θα βρεθούν κατηγορούμενοι, ή ο συνδικαλιστής ψεύδεται (πράγμα αδιανόητο…).

Καταλήγουμε λοιπόν -λογικά σκεπτόμενοι- πως οι αστυνομικοί κάνουν κάποιες «εκπτώσεις» στην ασφάλεια των πολιτών, κινδυνεύοντας να βρεθούν κατηγορούμενοι και υπερβάλλουν εαυτόν προσπαθώντας να καταφέρουν το ακατόρθωτο!

Τα ερωτήματα που γεννώνται βέβαια είναι …

Ως πότε θα το καταφέρνουν αυτό;

Ως πότε η υπηρεσία και η πολιτεία θα εφησυχάζετε στο φιλότιμό τους και στην εκμετάλλευση της ιδιότητός τους;

Πόσο απέχει το ανθρώπινο λάθος, με άγνωστη αυτή τη στιγμή συνέπειες, από τη στιγμή που οπλοφορούν;

Κάποια στιγμή η ασφάλεια των πολιτών αλλά και η ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων αστυνομικών θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία όπως αρμόζει, με αστυνομικούς ξεκούραστους, εκπαιδευμένους που θα χαίρονται το καθήκον που καλούνται να επιτελέσουν και θα απολαμβάνουν του σεβασμού των πολιτών, όταν αυτοί προστρέχουν κοντά τους.

Καλή η εξαγγελία της αναδιάρθρωσης… καλό το κυνήγι των στόχων…. καλά τα στατιστικά που παρουσιάζονται με επευφημίες και αλληλοσυγχαιρόμενους αξιωματικούς στην ηγεσία…. αλλά με αστυνομικούς «διαλυμένους» ψυχικά και βιολογικά, μόνο ασφάλεια δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Και αυτό το βιώνουμε καθημερινά όλοι οι πολίτες!

Για ακόμη μια φορά λοιπόν -όπως συμβαίνει και στην οικονομία της χώρας- οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι αργοπεθαίνουν.

*Με πληροφορίες από την αναφορά του κου Παρδάλη Δημητρίου Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης, ekathess.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου