ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οικονομική διείσδυση και διαπραγματεύσεις με το κράτος των Σκοπίων

οικονομική-διείσδυση-και-διαπραγματ-139505

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

Συμβούλου στρατηγικών επενδύσεων Beng MSc ΑMIEE MILT

Η χώρα μας είναι σήμερα μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια, με τις ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου, να υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ δημιουργώντας 40.000 θέσεις εργασίας. Είναι, επίσης, ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 787 εκατ. ευρώ το 2016 και τις ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα τα 566 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης, στην εισροή ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, με το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να ανέρχεται στα 2,86 εκατ. ευρώ.

Στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες των Σκοπίων με βάση το τζίρο τους το 2016, οι οκτώ ήταν οι εξής ελληνικές: OKTA (ΕΛΠΕ), USJE-TITAN, VEROPOULOS, PIVARA SKOPJE (Coca-Cola, Heineken), DOJRAN STEEL (ΣΙΔΕΝΟΡ), ΑΚΤΩΡ, ZITO LUKS (ELBISCO), MERMEREN (Μάρμαρα Παυλίδης).

Τα Σκόπια είναι μία αναπτυσσόμενη οικονομία της οποίας τα μεγέθη είναι μικρότερα από τα δικά μας. Για παράδειγμα, ο ελάχιστος μικτός βασικός μισθός είναι στα 239,74 € ενώ 683,76 € στην Ελλάδα, ενώ το ονομαστικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 4.765 € – περί τις τέσσερις φορές χαμηλότερο δηλαδή από ότι το ελληνικό. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των Σκοπίων έχει μειωθεί στο -2,7% από -12,7% το 2008 Αυτό που θεωρείται μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία, η οποία ευρίσκεται στο 23,6%, επί πλέον η ραγδαία άνοδος του ιδιωτικού δανεισμού, ο οποίος έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2008.

Η Ελλάδα έχει στην ουσία εισβάλλει οικονομικά στο κρατίδιο των Σκοπίων με μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός της οικονομικής διείσδυσης μαζί με την επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, (η Ελλάδα είναι μέλος στους δυο Οργανισμούς) θα έπρεπε να λειτουργήσουν ως ατού υπέρ μας στις διαπραγματεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται για διάφορα θέματα μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, με κυριότερο θέμα το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου. Το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης σε σχέση με το κρατίδιο των Σκοπίων, θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον συνεργαστεί το «Ελληνικό Κεφάλαιο» μαζί με την κυβέρνηση έχοντας ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είναι λογικό κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια να ανησυχούν και να επιδιώκουν γρήγορες διευθετήσεις, ωστόσο όλοι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι οικονομικές δυσχέρειες ξεπερνιούνται αργά η γρήγορα ενώ για τα εθνικά θέματα ισχύουν άλλοι κανόνες.

Τέλος η πίεση προς την Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχιστεί έχοντας από τη μία πλευρά τους Γερμανούς που θέλουν να εκμεταλλευθούν την ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιου είδους παραχωρήσεις στο θέμα του δημοσίου χρέους, οι οποίες θα διευκόλυναν την έξοδο στις αγορές. Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α. που ενδιαφέρονται κυρίως για την περικύκλωση της Ρωσίας – διαθέτοντας στο νότιο Κόσσοβο μία ισχυρή στρατιωτική βάση και κατασκευάζοντας μυστικά στα Σκόπια μία πολύ μεγάλη πρεσβεία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν όλο το πολιτικό προσωπικό και κυρίως η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς συγκυρίες προκειμένου να διαπραγματευτεί για το πραγματικό συμφέρον της χώρας και όχι με γνώμονα γρήγορεςδιευθετήσεις,τις οποίες ζητούν τρίτες χώρες, οι οποίες θέλουν να εξυπηρετήσουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα ή άφρονες επενδυτές οι οποίοι το μόνο που επιθυμούν είναι η απρόσκοπτη συνέχεια της εμπορικής δραστηριότητας με όποιο τίμημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου