ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ελλάδα στον αστερισμό των καζίνων

ελλάδα-στον-αστερισμό-των-καζίνων-150149

Του Πάρι Μουτσινά, πρ. βουλευτή Μαγνησία

«… κι’ αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς … μην την εξευτελίζεις …» Κ. Καβάφης

Δεν θέλω να γράψω για τις άτοπες υπερφίαλες και αριστερίστικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα προ του 2015 και τη μετέπειτα προσγείωσή του σε μια προκλητικά αντίθετη πολιτική των «αριστερών» μνημονίων, η οποία έχει φέρει τον ελληνικό λαό σε απόγνωση, κατάθλιψη και σοκ.

Θα γράψω για κάποια από τα πολλά παράδοξα που συμβαίνουν σήμερα, με αφορμή και το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, μετά μια οκτάχρονη βαθιά κρίση, τα οποία αν μη τι άλλο προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.

  1. Καζίνα. Η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία καζίνων με φορολογικά προνόμια, η οποία καταργώντας το με αριθμό. 32 § 3 του Ν.4002/11 μετατρέπει τα καζίνα σε παρατράπεζες που δύνανται να δανειοδοτούν τους παίχτες με χιλιάδες ευρώ Η διάταξη αυτή ιδιαίτερα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την προστασία των παιχτών και διευκολύνει την τοκογλυφία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και είναι άξια τιμής η άμεση αντίδραση δημάρχων τουριστικών νησιών, οι οποίοι αρνούνται την δημιουργία καζίνων και ζητούν την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών (παιδείας, υγείας και ανάπτυξης) στα νησιά τους. Είναι όμως οξύμωρο η κυβέρνηση, η οποία δεν στήριξε την ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν δημιούργησε τον ενδιάμεσο οργανισμό για την απορρόφηση των κόκκινων δανείων και την προστασία της περιουσίας των δανειοληπτών από τους επενδυτικούς κολοσσούς, έσπευσε να δημιουργήσει πιστωτική πολιτική στον τζόγο. Αν αυτό δεν είναι πολιτική παρακμής, τότε έχουμε πρόβλημα συνεννόησης.
  2. Παραπληροφόρηση. Η προσπάθεια που καταβάλλουν τον τελευταίο καιρό πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη να μας πείσουν ότι έχει μειωθεί η ανεργία και έχουν αυξηθεί οι μισθοί, μας εκπλήσσει. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 582.041 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης αμείβονται με αποδοχές 407 €. Το 60% των νέων απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι ευέλικτης μορφής εργασία (minijobs), 127.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό 100€ και την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υπέστησαν μείωση αποδοχών 18,9% (για να μην αναφερθούμε και στην πρακτική της επιστροφής δώρων και μέρους μισθού που επιβάλλουν κάποιοι εργοδότες).
  3. Υποβάθμιση ΟΤΑ – Συγκεντρωτισμός του κράτους. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κατ’ εξοχήν λαϊκός θεσμός άμεσης δημοκρατίας και περιφερειακής ανάπτυξης, έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση εξ αιτίας της κρίσης και του δημοσιονομικού προγράμματος «Καλλικράτης». Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς την υποβάθμισή της ενισχύοντας τον συγκεντρωτισμό του κράτους, αλλά με το πολυνομοσχέδιο την απαξιώνει ακόμη περισσότερο. Με το άρθρο 352 εκχωρείται στο ΥΠ.ΟΙΚ η δυνατότητα να χρησιμοποιεί αυθαίρετα τους πόρους των ΟΤΑ (ΚΑΠ κλπ.) ως προκαταβολές φορέων ενέργειας έναντι οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης, πλέον των μειώσεων που έχουν υποστεί οι ΚΑΠ. Τα προνομιακά επιδόματα μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας (αρθρ.215) προφανώς για ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων του Κράτους, παρά την εξοικονόμηση που έχουν πετύχει οι ΟΤΑ κατά 350 εκ. €. Καταργούν τη δυνατότητα των νησιωτικών και ορεινών Δήμων να εξασφαλίζουν σίτιση και διαμονή των υπαλλήλων (αρθρ. 349) Κ.Ο.Κ.
  4. Προκλητική μεταχείριση στελεχών ΤΑΙΠΕΔ. Η παροχή ασυλίας στα στελέχη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για ποινικές ευθύνες που έχουν σχέση με την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, πέραν της απαλλαγής τους από την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες».
  5. Δημοκρατία –εργασιακά δικαιώματα. Με μια διάταξη αντίθετη προς τον ευρωπαϊκό κοινοτικό χάρτη και το άρθρο 23 του Συντάγματος, καταργούν τη δυνατότητα κήρυξης απεργίας χωρίς κανένα πρόσχημα. Η απεργία μέχρι τώρα ήτανε, λόγω της δυσχερούς θέσης των εργαζομένων, δύσκολη, τώρα καθίσταται αδύνατη. Επιπλέον τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων υποβαθμίζονται προκλητικά. Επιδόματα πολυτέκνων, ΕΚΑΣ κλπ., ανταλλάσσονται με φιλοδωρήματα μέχρι την κατάργησή τους. Το κράτος είναι μόνο σκληρός εισπρακτικός μηχανισμός και ελάχιστη ευαισθησία αποδίδει στα δικαιώματα των πολιτών και στη συνταγματική και κοινωνική νομιμότητα, πχ αρνείται πεισματικά να συμψηφίσει οφειλές και απαιτήσεις επιχειρήσεων, παρότι όλοι γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη του συμψηφισμού αυτού στην οικονομία και την κοινωνία, όπως ότι φορολόγησαν κανονικό εισόδημα εφάπαξ καταβολή που έλαβαν από αποταμίευση δικών τους χρημάτων, χιλιάδες συνταξιούχοι της πρώην ΑΤΕ. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν καταδέχτηκε καν να απαντήσει στις ενδικοφανείς προσφυγές τους, και οι συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με επιπτώσεις τόσο στα οικονομικά τους όσο και την λειτουργικότητα της δικαιοσύνης…….

Είμαστε σε κρίσιμη εθνική καμπή της Ιστορίας και της Δημοκρατίας μας, η οποία απαιτεί εθνική συνεννόηση και ειλικρίνεια. Αντί λοιπόν ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας να επαίρεται για το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να διχάζει την ελληνική κοινωνία, καλό θα ήταν να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα του λαού, να κοιτάξει στα μάτια τα ταλαντούχα παιδιά μας που ατενίζουν απορημένα το αβέβαιο μέλλον, να σταματήσει να υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρκών και εθνικών προμηθευτών και λαθρέμπορων, που αιώνες δυναστεύουν τη ζωή μας. Επιπλέον να δρομολογήσει την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων «τα οποία ιδιοποιούνται το κράτος και καθιστούν όμηρο την κοινωνία αντί να την υπηρετούν» όπως δηκτικά γραφεί ο Λέων. Βασσης. Τέλος να τολμήσει την ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες με τη χρήση μιας από τις πιο όμορφες και ζωντανές γλώσσες του κόσμου… Ίσως τότε υπάρξει ελπίδα!!! Ίσως τότε δικαιώσουμε κατ’ ελάχιστον τον Αλεξανδρινό ποιητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου