ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Χάνουμε πολλά», φωνάζουν οι συνταξιούχοι

χάνουμε-πολλά-φωνάζουν-οι-συνταξιο-150733

Του Ανδρέα Βασιλείου, Πολιτικού Επιστήμονα

Ερχεται Αρμαγεδδών. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είναι σαφές. Οι συνταξιούχοι χάνουν έως και 300 ευρώ τον μήνα, χάνουν το ΕΚΑΣ, χάνουν και τα επιδόματα.

Έως 300 ευρώ θα είναι η απώλεια από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, παλιοί συνταξιούχοι χάνουν άμεσα έως 18% της κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά θα φτάνουν και το 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο η σύνταξη λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις που φτάνουν στο 30%, έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ. Στο Δημόσιο οι μειώσεις φτάνουν στο 23%, στο ΙΚΑ στο 25%, στο ΝΑΤ στο 22%, ενώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι περικοπές λόγω επανυπολογισμού φτάνουν ακόμη και στο 30% ιδίως για τις γυναίκες με 25ετία.

Μικρότερες έως και 30% θα είναι και οι νέες συντάξεις που θα εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Συνολικά έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι, που θα αποχωρήσουν από την εργασία τους θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν ιδίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ που είναι ενταγμένοι σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και οι οποίοι προβλέπεται να χάσουν τουλάχιστον 220 ευρώ. Επίσης ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από δύο ανώτερες κατηγορίες και με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης θα είναι στους «χαμένους» μαζί με τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Νομικών και στο ΤΣΑΥ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

Την ίδια ώρα, πάνω από 140.000 συνταξιούχοι θα δούνε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ το 2018 καθώς κόβονται άλλα 338 εκατ. ευρώ από το εισόδημα αφού θα καταβληθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Δικαιούχοι σήμερα είναι 210.000 περίπου άτομα, το 2018 θα μείνουν περίπου 70.000 ενώ από το 2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

Επιπλέον έρχεται κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις, γιατί θα υπολογίζονται με ρήτρα θανάτου και μείωση των ελλειμμάτων.

Οι αλλαγές αφορούν σε αιτήσεις που έγιναν από 1/1/2015 και μετά . Τέλος έρχεται νέα μείωση στο εφάπαξ ως 67%, διότι προστίθεται ένα ακόμη έτος στη νέα βάση υπολογισμού.

Τέλος, όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους και από την 1/1/2019 θα δούνε στις κύριες συντάξεις να μην λαμβάνουν καμία ονομαστική αύξηση, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου