ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Ήλιος της Βεργίνας

ο-ήλιος-της-βεργίνας-154278

Του Γεώργιου Κ. Καρανικόλα,

Εκπροσώπου Μαγνησίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»

Σήμερα θα μιλήσουμε και θα πούμε λίγα λόγια για τον Ήλιο της Βεργίνας. Για το σύμβολο αυτό το Μακεδονικό και την Ιστορία του.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκαναν επτά καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα αυτό το Σύμβολο, ο Δεκαεξάκτινος Ήλιος, υπήρχε ήδη από τον 5° π.Χ. αιώνα, δηλαδή από την εποχή του Περικλέους και είναι σύμβολο του πολιτισμού μας, που είχε ως πυρήνα του την Αθηναϊκή Δημοκρατία και ό,τι αυτή αντιπροσώπευε.

Σε μια ανοικτή επιστολή που έστειλαν οι επτά αυτοί καθηγητές σε διεθνείς προσωπικότητες και οργανισμούς αποδεικνύουν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι μπορεί κανείς να δει αυτό το σύμβολο σήμερα:

  1. Πρώτον. Στα προπύλαια του Ναού της Δήμητρας και της κόρης της στην Ελευσίνα της Αττικής.
  2. Δεύτερον. Στα προπύλαια του Ναού της Νεμέσεως στη Ραμνούντα της Αττικής.
  3. Και τέλος. Στα προπύλαια της Ακροπόλεως των Αθηνών.

Οι προαναφερόμενες μαρτυρίες από μόνες τους αποδεικνύουν το γεγονός ότι ο Δεκαεξάκτινος Ήλιος της Βεργίνας είναι όντως ένα πανελλήνιο σύμβολο και όχι μόνο ένα σύμβολο της Μακεδονίας, δηλαδή ήταν σε χρήση στην Αθήνα 100 χρόνια πριν υιοθετηθεί από τους βασιλείς της Μακεδονίας. Η μεταγενέστερη υιοθεσία αυτού του κλασικού συμβόλου από τους Μακεδόνες βασιλείς καθρεπτίζει τη συνειδητή τους προσπάθεια να αποδείξουν την ελληνική τους καταγωγή και να δηλώσουν ότι ο πολιτισμός τους ήταν εξίσου στη μορφή της Αθήνας. Επομένως, από τη σκοπιά μας, η συνεχής προσπάθεια των Σκοπιών να χρησιμοποιούν ένα κλασσικό ελληνικό όνομα κι ένα πανελλήνιο σύμβολο δεν είναι καθόλου μια φιλειρηνική πράξη. Τέτοια αντιλογία στις λέξεις και στα σύμβολα δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά προπαγάνδα και πρόκληση. Διαλύοντας τότε η Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας έστειλαν επιστολή.

Στην επιστολή τους οι επτά καθηγητές στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ουνέσκο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κρίση που συνεχίζεται στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση των Σκοπιών επιμένει να πλαστογραφεί την Ιστορία και να σφετερίζεται τα ελληνικά σύμβολα, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη, σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που έχει δώσει στο παρελθόν αφορμή για τον 1° Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευχαριστώ τον Τύπο για τη φιλοξενία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου