ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Ζουράρις, η «Παιδεία» του και το Υπουργείο Παιδείας

ο-ζουράρις-η-παιδεία-του-και-το-υπουρ-159565

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

aglo.academia@gmail.com

Εκείνοι οι αρχαίοι Έλληνες με τρεις λέξεις τα έλεγαν όλα: «αρχή άνδρα δείκνυσι», που σημαίνει πως όταν έχεις δύναμη δείχνεις και τον πραγματικό σου εαυτό και αυτό επίσης σημαίνει πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή σου για το καλό των άλλων, αλλά και να δείξεις πόσο ελεεινός και κομπλεξικός είσαι. Συνήθως οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν την αρνητική σημασία του γνωστού ρητού περί ανδρός της εξουσίας.

Η περίπτωση του Ζουράρι, Υφυπουργού Παιδείας, είναι μία καταπληκτική περίπτωση, case study, έτσι καθιερώθηκε διεθνώς και σημαίνει πως η εν λόγω περίπτωση είναι περίπτωση που αξίζει να μελετηθεί διότι πίσω από αυτή την περίπτωση υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ακριβώς ίδιες ή και παρόμοιες.

Ο κ. Ζουράρις με την βωμολοχία του και τη γλώσσα του πεζοδρομίου καθρεφτίζει τον εαυτό του και το είδος της «παιδείας» που έτυχε να αποκτήσει στα χρόνια της εκπαίδευσής του, της ανατροφής του και της τυπικής μόρφωσης, formal education. Και εδώ που τα λέμε η τυπική εκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική παιδεία ενός ανθρώπου. Ένας τελείως αγράμματος άνθρωπος συχνότατα αποδεικνύεται πιο ευγενικός, τόσο στα λόγια του, όσο και στα έργα του σε σχέση με έναν διδάκτορα κάποιας επιστήμης.

Το τι παιδεία καθένας άνθρωπος διαθέτει ή στερείται. μπορεί να μας αφήνει παγερά αδιάφορους, αλλά όταν ο Υφυπουργός Παιδείας διαθέτει παιδεία πεζοδρομίου και αναλαμβάνει και το Υπουργείο Παιδείας, τον κατ’ εξοχήν θεσμό διαμόρφωσης παιδείας, αυτό δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα Έλληνα πολίτη.

Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων, κομπλεξικών με όλη τη σημασία της λέξεως, οι οποίοι μπορεί να αρθρώνουν και να ξεστομούν τις πλέον ασύλληπτες εκφράσεις και να πιστεύουν, όχι να νομίζουν, ότι λένε εξυπνάδες και ευφυολογήματα, σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Υφυπουργός Παιδείας.

Και το να καθυβρίζει κανείς και να βωμολοχεί ως απλός πολίτης, δε χάλασε ο κόσμος, χιλιάδες Έλληνες το κάνουν κάθε μέρα, αλλά ως Υφυπουργός Παιδείας, από το βήμα της Βουλής, με εκατομμύρια τηλεθεατές ή και ακροατές από ραδιοφώνου, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο αλλά και διαφθορέα των ηθών των νέων ανθρώπων. Οι νέοι άνθρωποι, εκών άκων, διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους από τα πρότυπα, είτε των γονέων τους, είτε των δασκάλων τους, είτε των πολιτικών τους. Τι είδους προσωπικότητες διαμορφώνει ο κ. Ζουράρις;

Η ύβρις, είτε εκφράζεται Αρχαϊστί, Ελληνιστί, Αργκό ή ακόμα και Αγγλοσαξονιστί, έχει την ίδια σημασία. Μία ύβρις ή καλύτερα Νεοελληνιστί βρίσιμο, δεν παύει να σημαίνει προσβολή της προσωπικότητος των άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου