ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η «Κιβωτός του Κόσμου» δείχνει τον σωστό δρόμο για το μέλλον

η-κιβωτός-του-κόσμου-δείχνει-τον-σωσ-171193

Του Δημήτρη Μποσνάκη

Μια επίσκεψη στο φιλόξενο σπίτι της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Διμήνι, είναι ένα βάφτισμα στον ανθρωπισμό, μια εξύψωση της έννοιας της αποστολής, μια αίσθηση της αξίας του «να είσαι άνθρωπος». Οι πάντα ανοιχτές πόρτες της «Κιβωτού», σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου, δημιούργησαν το πρώτο ευχάριστο προαίσθημα. Τα 30 αγόρια της δομής του Διμηνίου, ηλικίας από 5 έως 18 χρονών, έλειπαν εκδρομή στη Δράκεια, καλεσμένα από τον εφημέριο του χωριού, στη συνέχεια θα φιλοξενούνταν από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου σε μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, μόνον ο μικρός Πλάτωνας έμεινε στο «Σπίτι» παίζοντας με τους υπολογιστές.

Στη διάρκεια της συζήτησης με την υπεύθυνη της δομής του Διμηνίου κ. Κατερίνα Μαρτίνη, έμπειρη κοινωνική λειτουργό, που οργάνωσε εκ βάθρων το «Σπίτι της Κιβωτού» στον Βόλο, ένιωσα τη ζεστασιά, τη λεπτότητα και την πείρα με την οποία διαχειρίζεται το δύσκολο έργο της ανατροφής τριάντα διαφορετικών παιδιών, που πρέπει να νιώθουν ότι ζουν στο σπίτι τους, με τη μητρική αγάπη, τη φροντίδα να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια στη ζωή, χωρίς περιορισμούς και αναστολές.

Το περιβάλλον καταπληκτικό. Ο ζεστός άπλετος χώρος, πεντακάθαρος, εξοπλισμένος πλήρως με βιβλία, με μουσική, η μεγάλη αυλή, ο κήπος, η φάρμα με τα οικόσιτα ζώα, ο ελαιώνας με το ελαιοτριβείο, μόλις τα παιδιά είχαν βγάλει το φρέσκο λάδι, το οινοποιείο, το τυροκομείο, όλα δημιουργούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, μεγαλωμένες με αγάπη και εκπαιδευμένες στα γράμματα και στη φύση.

Μα πάνω απ’ όλα το όραμα του πατέρα – Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, των δημιουργών των τεσσάρων δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», που έχουν ως αποστολή «τα παιδιά να μεγαλώσουν σαν παιδιά», χωρίς να νιώσουν την πικρία της ζωής και να γίνουν χρήσιμοι και δραστήριοι πολίτες. Έργο χριστιανικής πνοής και ψυχικής μεγαλοσύνης.

Την ώρα που ήμουν εκεί, ο κύριος Νέστορας, καταστηματάρχης της περιοχής, έφερε μια μεγάλη σακούλα με κρέας για τις γιορτές. Καθημερινά πολλοί συμπολίτες επισκέπτονται την «Κιβωτό» προσφέροντας αγαθά και εθελοντικές υπηρεσίες. Η «Κιβωτός» λειτουργεί αποκλειστικά με τον εθελοντισμό των απλών πολιτών. Δεν έχει καμία επιχορήγηση από δημόσιο και αυτοδιοικητικό φορέα, ούτε από την Εκκλησία. Απλοί πολίτες, εκπαιδευτικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί λειτουργοί, καταστηματάρχες, συνεισφέρουν ό,τι μπορούν για τη σωστή ανατροφή, την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών.

Το προσωπικό της δομής αποτελείται από 15-20 παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, βοηθητικό προσωπικό και δύο άτομα που ασχολούνται με το αγροκήπιο και τα ζώα. Το στήριγμα όμως της «Κιβωτού» είναι οι πολλοί εθελοντές που προσφέρουν αγαθά και κάθε είδους υπηρεσία.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα τέσσερεις δομές: στον υποβαθμισμένο Κολωνό στο κέντρο της Αθήνας, στην ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στη Χίο και στο Διμήνι. Μάλιστα πρόσφατα λειτουργεί στην Αθήνα και μια δομή φιλοξενίας για ανήλικες μητέρες. Ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» ο πατήρ-Αντώνιος και η πρεσβυτέρα. Ξεκίνησε πλησιάζοντας τα εγκαταλειμμένα παιδιά του Κολωνού. Με τον ζεστό λόγο, τη φροντίδα και το μπάσκετ. Σήμερα μεγαλουργεί και χαράσσει το μέλλον.

Τα παιδιά τον αγαπούν και τον περιμένουν. Ο ερχομός του είναι γιορτή. Πολύτιμη είναι όμως και η προσφορά των υπευθύνων των δομών, του επιστημονικού προσωπικού και του βοηθητικού. Ευγένεια, αφιλοκέρδεια και υψηλή αίσθηση της αποστολής.

Η πόλη και ο νομός μας πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι έμποροι, οι παραγωγοί, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, σχολική ύλη, βιβλία, εργαλεία, ρούχα, και χρήματα. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους αξίζει κανείς να καταθέσει χρήματα είναι:

EUROBANK 0026 0178 870100 872073 IBAN GR3702 60 178 0000 8701 0087 2073

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5023-032595-870 ΙΒΑΝ: GR38 0172 0230 0050 2303 2595 870

και αριθμοί τηλεβοήθειας 19828 και 901 11 170 170 (με μικρή χρέωση υπέρ της Κιβωτού).

Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε την εύστοχη επιλογή του συμπολίτη μας κ. Κωνσταντίνου Λούλη να διαθέσει το σπίτι με το αγρόκτημα στο Διμήνι για να στεγασθούν τα αγόρια της «Κιβωτού» και το δεύτερο σπίτι της οικογένειάς του στον Άνω Βόλο για να στεγασθεί η δεύτερη δομή με τα κορίτσια, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Ήταν μια εμπνευσμένη κίνηση ενός ανθρώπου που βλέπει πολύ μπροστά. Γιατί η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι μια χριστιανική, αλλά και εθνική υπόθεση. Ένας φωτεινός σηματωρός που δείχνει πώς πρέπει να βαδίσουμε, με πίστη και ανιδιοτέλεια, για να φτιάξουμε τον άνθρωπο του μέλλοντος.

Φεύγοντας από το «Σπίτι της Κιβωτού» ένιωσα ότι άφηνα πίσω μου κάτι πολύτιμο που ερχόταν από το μέλλον και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να επιστρέψω το συντομότερο και να φανώ πιο χρήσιμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου