ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα μυστήρια της τράπουλας

τα-μυστήρια-της-τράπουλας-177054

Του Χρήστου Μηλίτση

Αυτές τις μέρες, παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς επίσης και την παραμονή της Αποκριάς, τα τραπολόχαρτα έχουν τη χάρη τους. Η λέξη τράπουλα είναι ιταλική και σημαίνει παγίδα ή δόλο. Η Τράπουλα εμφανίστηκε αρχικά στην Αίγυπτο. Άλλοι θέλουν να προέρχεται από την Κίνα και άλλοι από την Ινδία Στην Ευρώπη λέγεται ότι την έφεραν οι Σταυροφόροι.

Στη χώρα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1822 από το έτος 1884 την εκτύπωση της τράπουλας είχε αναλάβει το κρατικό μονοπώλιο. Αποτελείται από 10 χαρτιά Τα δέκα φέρνουν τους αριθμούς από τον άσο-ένα έως το δέκα, ανά τέσσερα στον κάθε αριθμό, όπου στο μέσα μέρος φαίνεται ο αριθμός καθώς και τα σχήματα καρό, σπαθιά, μπαστούνια και κούπες σε μαύρο και κόκκινο χρώμα. τα άλλα τρία χαρτιά Ντάμα, Βαλές η Φάντης και Ρήγας έχουν φιγούρες εσωτερικά που συμβολίζουν κατά καιρούς διάφορα πρόσωπα πολιτικών ακόμα και ηρώων.

Τα παιγνίδια που παίζονται στη χώρα μας με τα τραπουλόχαρτα είναι η πρέφα, η κολτσίνα, η δηλωτή και οι πασιέντσες. Όταν το παιγνίδι γίνεται με τους παίχτες για διασκέδαση να περάσουν την ώρα τους και να χαρούν, αυτό είναι ευχάριστο γεγονός, δίκαιον και επιτρεπτόν. Το κακό και το μεγάλο ρίσκο είναι για κείνους που ξημεροβραδιάζουν στη πράσινη τσόχα και χάνουν ολόκληρες περιουσίες, και καταστρέφονται κυριολεκτικά. Αυτούς τους έχει κυριέψει μια έμμονη ιδέα για εύκολο κερδοσκοπισμο. Με το πέρασμα του χρόνου η ιδέα γίνεται συνήθεια και καταλήγει σε πάθος αγιάτρευτο. Αν θυμάμαι καλά κάπου είχα διαβάσει, πράγμα απίστευτο, ότι κάποιος παθιασμένος αφού τα έχασε όλα στο τζόγο, έβαλε στο σφυρί και τη γυναίκα του. ΘΕΕ και ΚΥΡΙΕ, έλεος-έλεος.

Ας θυμηθούμε και τον πλανόδιο ταχυδακτυλουργό που στα γιορτάστηκα πανηγύρια και τα παζάρια με τρία τραπουλόχαρτα παίζει τον παπατζή και ξαλαφρώνει τα πορτοφόλια των περαστικών θεατών. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τραπουλόχαρτα έχουν δυο όψεις, το καλό που είναι έργο του ΘΕΟΥ και το κακό που αντιπροσωπεύει τον διάβολο .

Για το καλό ας δούμε τι είπε ένας φαντάρος στην απολογία του ενώπιον της δικαιοσύνης. Ένας στρατιώτης μπήκε να προσευχηθεί σε μια εκκλησία φυλλομετρώντας μια τράπουλα. Αυτό κρίθηκε σαν ιεροσυλία. Συνελήφθηκε απ’ την στρατονομία και οδηγήθηκε στο στρατοδικείο. Εκεί έλυσε τα μυστήρια της τράπουλας. Κύριε Πρόεδρε, λέει στην απολογία του, όταν βλέπω τον άσσο, σκέπτομαι ότι υπάρχει ένας Θεός, ο ποιητής του ουρανού και της γης. Το δύο της τράπουλας, εξηγεί ότι υπάρχουν δυο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη. Με το τρία, έρχεται στο μυαλό μου η Αγία Τριάδα, ενώ τέσσερα μου θυμίζει, τους τέσσαρες Ευαγγελιστές. Με το πέντε θυμάμαι τις πέντε πληγές του Χριστού. Το έξι μας φανερώνει τις 6 μέρες που Ο ΘΕΟΣ έπλασε το κόσμο. Το 7 μου θυμίζει ότι την εβδόμη αναπαύτηκε. Το 8 τους οκτώ ανθρώπους που σώθηκαν απ’ τον κατακλυσμό στη κιβωτό του Νώε. Το εννιά, τους 9 αγνώμονες που σώθηκαν απ’ τη λέπρα και δεν ευχαρίστησαν το Χριστό και το 10, τις δέκα εντολές του Μωυσή. Στη συνέχεια ο παμπόνηρος στρατιώτης, ξεχωρίζει από την τράπουλα τις φιγούρες, βάζει κατά μέρος τους Φάντη και το Ρήγα μπαστούνι λέγοντας. Εσείς άτιμοι δεν πρέπει να είσθε μαζί με τους άλλους και τους έβαλε στη τσέπη. Ύστερα συνέχισε δείχνοντας τους τρεις φάντηδες. Οι τρεις αυτοί κ. Πρόεδρε, είναι οι δήμιοι που σταύρωσαν το Χριστό, ενώ οι τρεις Ρηγάδες, είναι οι Μάγοι που φόρτωσαν το Χριστό με δώρα. Οι τέσσερες ντάμες, συμβολίζουν τη Μαρία και τις τρεις Μυροφόρες γυναίκες. Και κάτι άλλο κ. Πρόεδρε.

Όταν βλέπω τα σπαθιά, συλλογίζομαι ότι αντί να στεφανώσουν το Χριστό με άνθη τον στεφάνωσαν με αγκάθια. Τα μπαστούνια, μου θυμίζουν τη λόγχη που κέντησαν το σώμα του Χριστού και τους ήλους (καρφιά) που τον κάρφωσαν. Τα καρό, τα ξέρεις κ. Πρόεδρε τα τετράγωνα δηλαδή, μας θυμίζουν τα τέσσερα σημεία του κόσμου που ξαπλώθηκε η εκκλησία μας. Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε αθροίστε τους αριθμούς της τράπουλας και θα τους βρείτε 360, όσες οι μέρες που έχει ο χρόνος. Τα τραπουλόχαρτα είναι 52, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου. Το μπροστινό μέρος του χαρτιού είναι ο παράδεισος, το δε πίσω η κόλαση. Τα χρήματα που παίζονται μας θυμίζουν τα τριάκοντα αργύριο του Ιούδα. Οι βλαστήμιες που κάνουν οι παίχτες που χάνουν, μας φέρνουν στο μυαλό τις φωνασκίες των Ιουδαίων. Έτσι κ. Πρόεδρε, όπως βλέπετε, η τράπουλα είναι θεόπνευστη και το δεύτερο Ευαγγέλιο της θρησκείας μας και μ’ αυτή προσεύχομαι πιο καλύτερα από κάθε άλλο χριστιανικό βιβλίο.

Πρέπει να προσθέσω κ. πρόεδρε ότι ο Μέγας Βασίλειος με την τράπουλα που ευλόγησε νίκησε στα χαρτιά τον Τούρκο έφορο και γλίτωσε τους συμπολίτες του από τις φοβερές εισπρακτικές διαθέσεις του. Βλέπεται είναι ευλογημένη η τράπουλα. -Και τους Φάντηδες και Ρήγα μπαστούνι γιατί τους ξεχώρισες; -Μα Κ. Πρόεδρε, ο Φάντης είναι ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό και ο Ρήγας, ο άτιμος στρατιώτης που δεν μ’ άφησε να τελειώσω την προσευχή μου, με συνέλαβε και με οδήγησε ενώπιον σας για να με δικάσετε..

-Αθώος ο κατηγορούμενος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου