ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σκοπιανό… Να δοθεί λύση

σκοπιανό-να-δοθεί-λύση-177085

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Εδώ και μια εικοσιπενταετία η χώρα μας παλεύει με ένα μεγάλο ανοικτό ζήτημα που δεν είναι άλλο από το θέμα της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος, γιατί όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, αν γυρίσουμε χρόνια πίσω θα δούμε ότι η πολιτική ηγεσία παρασύρθηκε πολλές φορές σε εθνικιστικές κορώνες, αντί να προτάξει το εθνικό συμφέρον και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Τα χρόνια λοιπόν πέρασαν και φτάσαμε σήμερα στα ίδια να συζητούμε για την ονομασία ενός κρατιδίου που οικονομικά είναι σε κακό χάλι και πολλές φορές παίξαμε το δικό τους παιχνίδι της εθνικιστικής υστερίας και ειδικά της ηγεσίας του κρατιδίου αυτού που δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την πολιτική αυτή.

Το μπλοκ αυτό δεν υπάρχει πια στα Σκόπια, αλλά η Ελλάδα πάλι πιέζεται και ουσιαστικά δεν έχει συμμάχους.

Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι μπροστά τον Ιούνιο και θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποια ονομασία θα αποδεχτούμε.

Ένα καινούργιο βέτο δεν είναι πιθανό ,όπως το 2008 στο Βουκουρέστι γιατί η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και τις αλυτρωτικές πρακτικές έχει εγκαταλείψει και εμφανίζεται πρόθυμη για υποχωρήσεις.

Ο λαϊκισμός πάντως στο εσωτερικό της χώρας μας εξακολουθεί να κυριαρχεί και δυστυχώς ακόμη και στις κρίσιμες αυτές ώρες εμφανίζονται κάποιοι από τους συγκυβερνώντες να κραυγάζουν παριστάνοντας τους υπερπατριώτες.

Ψυχραιμία γιατί περιθώρια για άλλα πολιτικά τερτίπια δεν υπάρχουν αν θέλουμε να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.

Γνωρίζουμε άλλωστε ότι οι περισσότερες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως FYROM.

Μια λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι ρεαλιστική, αν και στη γειτονική χώρα υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Αλβανών και Βουλγάρων

Οφείλει η κυβέρνηση κατ’ αρχήν να έχει μία κοινή γραμμή και πρόταση την οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε -και μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι στη φάση των διαπραγματεύσεων και γι’ αυτό δεν γνωστοποιούνται απόρρητα- όμως οι εθνικιστικές κορώνες καλό είναι να σταματήσουν γιατί μετά από 25 χρόνια το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου