ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ορθοτομώντας τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη

ορθοτομώντας-τον-πολιτικό-λόγο-του-κυ-177110

Του Δημήτρη Μποσνάκη

«Η πρόοδος ενοχλεί και ξεβολεύει. Ό,τι όμως δεν αλλάζει, παρακμάζει και τελικά πεθαίνει. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή φίλες και φίλοι. Άλλωστε πώς θα πείσουμε τους πολίτες ότι θα αλλάξουμε τη χώρα, αν δεν αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι; Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Αλλάζουν οι συνήθειες μας. Αλλάζει η λειτουργία μας. Αλλάζει ο ίδιος ο τρόπος που κάνουμε πολιτική. Είμαστε όμως ταυτόχρονα σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα. Κάνουμε πράξη την Ανανέωση. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ταξικό πρόσημο».

Οι έννοιες πρόοδος, ανάπτυξη με αλλαγή, κυριάρχησαν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσφατο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. «Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, διαφθορά», είναι οι μορφές με τις οποίες πορεύεται η μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία. Οι επισωρευμένες συνέπειες είναι αυτές που πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά οι νέοι, αν η πολιτική δεν αλλάξει ρότα.

Για να γίνει αυτό πρέπει ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του, να εκλέξει τους εκπροσώπους του ανεπηρέαστος από την προβολή των ΜΜΕ, να επιλέξει αυτούς που έχουν λόγο και όχι εικόνα, αυτούς που έχουν προσφέρει στον τομέα της παραγωγής, πνευματικής και χειρωνακτικής, και όχι τους εκπροσώπους της γραφειοκρατίας και της οικογενειοκρατίας. Το παράδειγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γραφειοκρατία των δημόσιων φορέων είναι αυτή που χειραγωγεί τις προθέσεις του λαού και τον μόχθο του, τον διοχετεύει στα παραδοσιακά κανάλια και βγαίνει ωφελημένο και πάλι το κοινωνικό κατεστημένο, που έχει όφελος από την αναστολή και τη βραδυπορία της προόδου.

Η επιλογή του πολίτη είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη του σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και η επιλογή γίνεται με βάση τις ανάγκες των καιρών, την εμπειρία ζωής, το αδέκαστο του χαρακτήρα, το ασυμβίβαστο των προθέσεων και των αποφάσεων. «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αναδιανομή. Δεν υπάρχει άθροισμα ατόμων, υπάρχει κοινωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως η αναδιανομή πρέπει να γίνεται με την ενεργοποίηση του πολίτη, με δουλειές, με κέρδος, με ευκαιρίες για όλους. Με μείωση της επαχθούς φορολογίας, με απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους, με νέα γνώση, με διορατικότητα του μέλλοντος. Οι ευκαιρίες βρίσκονται μπροστά μας, αρκεί να κοιτάξουμε το μέλλον χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στεγανά συμφέροντα, χωρίς σύνδρομα του παρελθόντος, χωρίς εθνικισμό, χωρίς πολιτικές παρωπίδες. Οι ευκαιρίες βρίσκονται στις συνεργασίες μέσα και έξω από τη χώρα, το παρελθόν βρίσκεται στους διαχωρισμούς.

Ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, οικονομικού, αλλά και πολιτιστικού ανταγωνισμού. Όλο και ξεθωριάζει η εικόνα του Άλλου, του Απέναντι. Προβάλλει η εικόνα του δυνητικού συνομιλητή και εταίρου. Η πολιτική μας χρειάζεται γνώστες και ικανούς διαπραγματευτές. Η γνώση αποκτάται με τις σπουδές, με τη διαρκή μάθηση, με την εμπειρία ζωής, με τους καλούς «δασκάλους». Ο πολιτικός λόγος είναι υποθήκη, είναι συμβόλαιο τιμής. Αυτοί που θα τον κάνουν πράξη πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, να διαθέτουν τη σκέψη, το λόγο, την τόλμη του επιχειρείν, να έχουν επίγνωση των κοινωνικών συνεπειών.

Η παρουσία και ο χαιρετισμός του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας από την κ. Φώφη Γεννηματά, πρόσφατα εκλεγείσα Πρόεδρο του «Κινήματος Αλλαγής» και του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, Πρόεδρο του «Ποταμιού», δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη είναι ένα εθνικό εγχείρημα με τη συμμετοχή όλων σε έναν κοινό στόχο. Σε αυτούς που επιλέγουν το δρόμο του διχασμού και της ταξικής αντιπαράθεσης, ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποστομωτικός: «Θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες. Ακόμη και με αυτοδυναμία θα συνεργαστούμε με όλους». Ενισχυτική στο κλίμα της ενότητας, της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης ήταν η παρουσία και η ομιλία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργών, που οδήγησαν τη χώρα μέσα από δύσκολες εποχές με τολμηρές αποφάσεις.

Η ηθική είναι η πυξίδα μιας επιτυχημένης πολιτικής. Ο πραγματισμός είναι το τιμόνι. Η ομορρυθμία των κωπηλατών είναι η προωθητική δύναμη. Οι δυνάμεις του επιχειρείν είναι το πανί που δίνει ορμή στο σκάφος. Ο αρχηγός της πολιτικής παράταξης είναι ο καπετάνιος που δίνει σινιάλο και κρατάει την πορεία. Στις εξαγγελίες και στην προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε όσους τον ακολουθούν υπάρχουν όλα αυτά και όλες οι προϋποθέσεις για μια νέα πορεία μέσα από το δύσκολο πέλαγος της νέας εποχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου