ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χριστός επί γης

χριστός-επί-γης-182135

Του Κωνσταντίνου Τσιούμα, Ιεροψάλτη

Ο Υιός και Λόγος του Θεού, εκμηδενίζοντας την ιλιγγιώδη απόσταση η οποία χωρίζει τη γη από τα απρόσιτα ύψη του ουρανίου θόλου, εμφανίσθηκε εις την ανθρωπότητα εις την αφιλόξενη και αμαρτωλή αυτή γη, κατά τρόπο αξιοθαύμαστο και τελείως αντίθετο, με εκείνον που προσδοκούσαν οι Ιουδαίοι. Εμφανίσθηκε εις την παλαιά του μονοθεϊσμού χώρα της ανατολής, ως απλός της Γαλιλαίας ξυλουργός, χωρίς κοσμικές τιμές και βασιλικά φανταχτερά αξιώματα, χωρίς στολισμούς και φωταγωγικούς λαμπτήρες, ή κάτω από τη λάμψη του χρυσού και της πορφύρας, ή μέσα σε θαλπερά πανάκριβα παλάτια. Το αντίθετο, γεννήθηκε σε μία ασήμαντη κωμόπολη της Βηθλεέμ, μέσα σε ένα φτωχικό και ακάθαρτο σπήλαιο, το οποίο εσκόπευε από τότε να γίνει η κοιτίδα της νέας – παγκόσμιας θρησκείας του Χριστού. Και από εκεί να λάμψει μια δύναμη απείρως μεγαλύτερη από τη δύναμη του Καίσαρος και του Ηρώδη, μια θρησκεία άπειρης και ανωτέρας δυνάμεως από τη θρησκεία και του θρόνου του Μωϋσέως, μία θρησκεία που θα διαδίδονταν χωρίς πυροβόλα και μάχες, μια σοφία απείρως υψηλότερη από τη σοφία της Στοάς και της Ακαδημίας των Ελλήνων, η δύναμη και η σοφία του Λόγου και Υιού του Θεού.

Μέσα από την άσημη εμφάνισή του εβεβαίωνε ο Κύριος και Λυτρωτής την αιώνια και αναμφισβήτητη αλήθεια, ότι η φτώχεια και η αφάνεια δεν είναι άξιες να σμικρύνουν την πραγματική αξία του ανθρώπου, όπως πάλι δεν μπορούν να προσθέσουν τίποτε σ’ αυτή ο πλούτος, η δόξα και η λαμπρότητα της ζωής.

Ήλθε εις τους ανθρώπους, όχι όπως Αυτός μπορούσε, αλλά όπως εμείς οι άνθρωποι Αυτόν θα μπορούσαμε να ιδούμε. Διότι Αυτός, θα μπορούσε να έλθει σ’ εμάς μέσα στην απερίγραπτη δική Του δόξα, όμως εμείς, δεν θα μπορούσαμε ποτέ το μέγεθος της δόξας Του να σηκώσουμε. Και εάν εμείς την κτιστή λαμπρότητα του ηλίου δεν μπορούμε να ατενίσουμε, πως τότε και με ποια δύναμη τη λάμψη της θεότητας του Σωτήρος θα μπορούσαμε να ατενίσουμε, όταν από την αμαρτία είμαστε αποχαυνωμένοι και από την πλάνη αποβλακωμένοι; Ήλθε ο Σωτήρας να ξετρυπώσει τον κόσμο από την μαυρίλα της διαφθοράς, να τον αποχωρίσει από τον ηθικό βόρβορο μέσα στον οποίο κυλιόταν, και να ακολουθήσει νέους δρόμους αγνούς, και ορίζοντες ηθικώς διαυγείς και νέα ωραία ιδεώδη. Ήλθε από τα ύψη του ουρανού ως ανατέλλων εις τη γη φωτοβόλος Ήλιος της δικαιοσύνης, ως λαμπερός φάρος για να φωτίσει τους αλαμπείς οφθαλμούς των ανθρώπων. Ήλθε ο ουράνιος βασιλιάς να γκρεμίσει τον αισχρό αρχηγό του σκότους, και με αυτόν τον τρόπο να καταργήσει επίσημα την κυριαρχία της αμαρτίας, και με τις ισχυρές και φωτεινές ακτίνες Του να διαλύσει τα πυκνά της σαπίλας από αυτή νέφη. Ήλθε να κατεδαφίσει το γερασμένο δένδρο της ειδωλολατρίας, και να αναποδογυρίσει τα θυσιαστήρια των ειδώλων. Και αληθινά, τα θυσιαστήρια και τα είδωλα, και οι ωραιότατοι ναοί όλων των ψεύτικων θεών της Ελλάδος και της Ρώμης, άρχισαν από μόνα τους να σωριάζονται συνεχώς, και να συντρίβονται άδοξα σε σκόνη και σε σωρούς ερειπίων μπροστά στη κυματιζόμενη στους γαλανούς ηθικούς αιθέρες εκπολιτιστικής σημαίας του Ναζωραίου. Η διεφθαρμένη Ρώμη του κόσμου και της ασωτίας βασίλισσα, σείσθηκε εκ θεμελίων. Ο Όλυμπος, υποτασσόμενος έσκυψε την ψηλή κορυφή του και η ασθενοβλεπούσα φιλοσοφία θαμπώθηκε μπροστά στον ακτινοβόλο της αλήθειας Λύχνο. Και αυτή ακόμη η τέχνη της ρητορικής μετά από ανωφελή αγώνα παρέδωσε τα όπλα.

Οι αιώνες των ειδωλολατρικών θεών, τα βασίλεια, τα μεγάλα έθνη, οι αυτοκρατορίες, οι ένδοξοι φοίνικες, οι Ασσύριοι, οι Μήδοι, η δόξα της Βαβυλώνας, το απέραντο κράτος του Μ. Αλεξάνδρου, η απόκρυφη σοφία των Αιγυπτίων, η γνώση των Χαλδαίων, η μυθολογία των Ρωμαίων και των Ελλήνων, οι ιδέες του Πλάτωνα, τα μεγαλεία της Κοσμοκράτειρας Ρώμης, τα θαύματα και τα ψέματα των ποιητών της Ελλάδος, οι ναοί και οι βωμοί του Ολυμπίου Διός όλα αυτά παρήλθαν ως πομφόλυγες (σαπουνόφουσκες) και διασκορπίσθηκαν ως αερόλιθοι στον ωκεανό του χρόνου, επάνω εις τον οποίο λίγα μόνο ναυάγια και συντρίμμια επιπλέουν.

Μια και μοναδική Ιστορική φυσιογνωμία φαίνεται να κυριαρχεί ως πελώριος κολοσσός υπεράνω του ωκεανού της ανθρώπινης αδιαφορίας και λησμοσύνης, η φυσιογνωμία του Σωτήρος και Λυτρωτού Ιησού Χριστού. Μια εξέχουσα προσωπικότητα η οποία αποτελεί φαινόμενο ανθρώπου εξαίρετο, όμοιο του οποίου δεν υπήρξε ποτέ εις το πριν Αυτού παρελθόν, δεν υπάρχει στο σήμερα, και ποτέ δεν θα υπάρξει εις το μέλλον γιατί δεν μπορεί να φανερωθεί. Η ανώτερη φυσιογνωμία της τελειότητας του Ιησού Χριστού, περικλείει όλη τη θεία και θαυματουργή δύναμη. Γεννήθηκε και έζησε φτωχά, ανατράφηκε μέσα σε απλότητα, ποτέ δεν έγραψε βιβλία, και όμως οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο είναι γεμάτες από βιβλία που αναφέρονται γι’ Αυτόν. Άλλαξε την ροή της ιστορίας, εφώτισε και εξύψωσε την κοινωνία άνοιξε νέους φωτεινούς και ωραίους ορίζοντες, και χάρισε κάθε τι το ευγενικό και πολύτιμο που έχει να επιδείξει σήμερα ο κόσμος. Η Βασιλεία του Σωτήρος Χριστού είναι ριζωμένη εις τα κατάβαθα των καρδιών των ανθρώπων. Ένα κράτος αιώνιο και ασάλευτο που θα ζει – όσο κι αν οι λυσσώδεις άνεμοι του κακού θα προσπαθούν να το κυριεύσουν – μέχρι την συντέλεια του κόσμου, και την Δευτέρα έλευση του Κυρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου