ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το δύσκολο έργο των φροντιστών ατόμων με αναπηρίες

το-δύσκολο-έργο-των-φροντιστών-ατόμων-182145

Της Ελένης Δούκα,

Κοινωνικής Λειτουργού του Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ Βόλου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν αυξήσει και διευρύνει τις δραστηριότητές τους σε όλους τους τομείς της ζωής.

Έχει προωθηθεί περισσότερο η κοινωνικοποίησή τους καθώς έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν πιο ενεργά σε δραστηριότητες όπου πριν ήταν απαγορευτικές ή και αδύνατες για αυτά, όπως εκπαίδευση, απασχόληση, ψυχαγωγία. Σ’ αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι απομόνωσης, αποκλεισμού, χρήσης ιδρυματικής φροντίδας, καταστάσεις που επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Η φροντίδα τους είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη επιβίωση και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανθρώπινη ύπαρξη. Στην Ελλάδα η φροντίδα των ατόμων με αναπηρίες εναπόκειται κυρίως στα μέλη της οικογένειας και, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, αναλαμβάνουν το δύσκολο αυτό ρόλο φροντιστές, επαγγελματίες και μη.

Σήμερα ο αριθμός των ατόμων που φροντίζουν άτομα με αναπηρίες αυξάνεται σημαντικά. Τα άτομα αυτά είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και το στρες που βιώνουν, τα οδηγεί στο να παραμελούν τη δική τους υγεία και τις ψυχολογικές τους ανάγκες. Επηρεάζεται η συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζεται ο ελεύθερος χρόνο τους, κλονίζεται η κοινωνική τους θέση και απειλείται η οικονομική τους ασφάλεια.

Η παροχή φροντίδας που καλούνται αυτά τα άτομα να δώσουν είναι μια δύσκολη και εξαντλητική και μακροχρόνια δοκιμασία με πολλές επιμέρους πτυχές σε διάφορους τομείς (σωματικό, ψυχικό- συναισθηματικό). Ο ρόλος του φροντιστή ατόμων με αναπηρίες είτε είναι νεαρής ηλικίας είτε είναι ηλικιωμένοι, είναι πολυσύνθετος και περιλαμβάνει τη στήριξη τους σε καθημερινή βάση σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο σε καθημερινή βάση. Βοηθάει το άτομο να βγει από την κοινωνική απομόνωση, δίνοντας λύση στα πρακτικά, οικογενειακά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει.

Υπάρχει λοιπόν, μεγάλη ανάγκη να αναγνωριστεί το τεράστιο πρακτικό και συναισθηματικό φορτίο των φροντιστών, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρίες.

Γι’ αυτούς τους λόγους τα κοινωνικά συστήματα υγείας και μέριμνας, προσπαθούν να λύσουν ένα δύσκολο άλλα όχι επαρκώς γνωστό πρόβλημα που είναι η στήριξη και φροντίδα αυτών που φροντίζουν άτομα με αναπηρίες. Στη στήριξη αυτών των ατόμων, βοηθούν και οι υπηρεσίες οικιακής και κοινοτική φροντίδας του δήμου βοηθώντας και στηρίζοντας άτομα με μέτριες έως σοβαρές αναπηρίες και τους φροντιστές τους. Αυτές οι υπηρεσίες στοχεύουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες βοηθώντας τους να διατηρήσουν την ασφάλεια και την ανεξαρτησία τους στο σπίτι και στη κοινότητα. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και στους φροντιστές να ξεκουραστούν για λίγες ώρες και να έχουν προσωπικό χρόνο για τους ίδιους.

Το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με αισθητηριακές αναπηρίες με νοητική υστέρηση ή και πολλαπλές αναπηρίες. Οι δραστηριότητες της δομής επικεντρώνονται στις θεραπευτικές πράξεις, τη δημιουργική απασχόληση και τη συμβουλευτική.

Το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στο τηλέφωνο της δομής 24210-31860.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου