ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τουρισμός και Εκπαίδευση

τουρισμός-και-εκπαίδευση-183518

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και τα παιδιά των Ελλήνων της Διασποράς

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

aglo.academia@gmail.com

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ, προφανώς ολίγον καθυστερημένα, το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας με επικεφαλή τον αξιότιμο κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη και τους εκλεκτούς τους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων συμβαίνει να έχουν εκλεγεί και δύο αγαπημένοι μου πρώην μαθητές μου η κ. Θέκλα Καμμένου, επί σειρά ετών αξιόλογο μέλος του Επιμελητηρίου, και ο κ. Απόστολος Οντόπουλος, Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Βόλου.

Στο «ΒΗΜΑ» της 16η Δεκεμβρίου 2017, η κ. Έφη Κ. Μπάσδρα, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Greek Diaspora Fellowship Programme ISNF, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι Έλληνες της διασποράς ήταν και παραμένουν πάντα ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διατηρήσει πνευματικούς δεσμούς με την πατρίδα, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια προσπάθεια οργανωμένης συμμετοχής τους σε διδασκαλία και έρευνα με συστηματικό τρόπο. Η σύσφιξη των άρρηκτων δεσμών των Ελλήνων της διασποράς της επιστήμης μέσα από την υλοποίηση αναλόγων προγραμμάτων επιστημονικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας, είναι μία κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός μελλοντικών προγραμμάτων ερευνητικής συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας γιατί μόνο ευεργετική τόνωση θα παράσχει στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Το παραπάνω απόσπασμα της ομιλίας της κ. Έφης Κ. Μπάσδρα ήταν μέρος της ομιλίας της που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2015 που η ίδια βρέθηκε στο Βερολίνο στη συνάντηση των G7, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πέραν των επιστημόνων της ελληνικής διασποράς που αναφέρεται η κ. Μπάσδρα, υπάρχει ο όγκος των επτά εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς που με τις σχέσεις τους και την επιρροή τους, πολιτική, επιστημονική, επιχειρηματική κλπ. μπορούν να επηρεάσουν δεκάδες εκατομμύρια στους τόπους και χώρους που βρίσκονται που θα μπορούσαν να εκτινάξουν τον τουρισμό της Ελλάδας στο διπλάσιο, ή και περισσότερο, απ’ ότι είναι σήμερα.

Όσον αφορά τη Μαγνησία, το τόνισα και στο παρελθόν με άρθρα μου στον τοπικό τύπο υπό τον τίτλο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ», και με αφορμή τη νέα διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:

Το Εμπορικό Επιμελητήριο, ενδεχομένως και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή και τον Δήμο Βόλου, θα μπορούσαν να συνδυάσουν τον τουρισμό και την εκπαίδευση όσον αφορά τον ελληνισμό της διασποράς. Η περιοχή Κριθαριάς και Μαράθου, και όχι μόνο, έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή τουριστικής ανάπτυξης από τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Σε συνδυασμό με τον τουρισμό στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χώρο, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ένα Ελληνοαγγλικό Κολλέγιο που θα πρόσφερε τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τόσο στους νέους της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, αλλά στα παιδιά των Ελλήνων της διασποράς. Η ακτή της Κριθαριάς προσφέρεται άνετα τόσο για κολύμβηση, όσο και για θαλάσσια σπορ. Δίπλα από την ακτή υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, σχεδόν έτοιμα προς χρήση. Πρόσφατα το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου δρομολόγησε πτήσεις κατευθείαν από την Αγγλία. Ενδεχομένως στο εγγύς μέλλον να δρομολογηθούν κατευθείαν πτήσεις και με άλλες χώρες. Ο Μάραθος – Κριθαριά απέχουν από το αεροδρόμιο ελάχιστα χιλιόμετρα.

Τα παιδιά των Ελλήνων της διασποράς είναι το τεράστιο φυτώριο του ελληνικού τουρισμού. Το ελληνικό κράτος που συμβαίνει να είναι η μητρόπολη του Ελληνισμού και βεβαίως του Ελληνισμού της διασποράς θα έπρεπε κάθε καλοκαίρι να φιλοξενεί κάποιες δεκάδες χιλιάδες παιδιά των Ελλήνων της διασποράς προσφέροντάς τους τουρισμό και ελληνική παιδεία, γλώσσα, ιστορία, μυθολογία κλπ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έδινε μία τεράστια ώθηση στον τουρισμό αλλά και στον ελληνισμό πανταχού της γης.

Σκεφτήκατε ποτέ πόσα εκατομμύρια δευτέρας, τρίτης και τετάρτης γενιάς ελληνόπουλα δε μιλούν ούτε μία λέξη ελληνικά, και πάρα πολλά από αυτά ίσως ποτέ δεν επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

Τα ίδια τα παιδιά των αδελφών μου και των συγχωριανών μου στη Βοστόνη της Αμερικής τα ελληνικά τους κυμαίνονται από «φτωχά» έως ανύπαρκτα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους θα μπορούσαν να πρωτοτυπήσουν και να προσφέρουν ένα πρόγραμμα τουρισμού και εκπαίδευσης μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, και ενδεχομένως με κεφάλαια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου