ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ελλάδα: Κινούμενο Φως (στο Σκοτάδι του Κόσμου)

ελλάδα-κινούμενο-φως-στο-σκοτάδι-του-κ-193211

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Πολλούς ύμνους έχουμε ακούσει από ξένους στοχαστές, βασιλείς, κυβερνήτες, στρατιωτικούς, μουσουργούς και κορυφαίους διανοητές και πανεπιστημιακούς για την Ελλάδα, και μερικές από αυτές τις μεγαλοστομίες είναι: «Αν οι θεοί συνομιλούν μεταξύ τους, τη γλώσσα των Ελλήνων χρησιμοποιούν» (Κικέρων: Ρωμαίος φιλόσοφος, πολιτικός, ρήτορας, ύπατος και συνταγματολόγος).

«Οι Έλληνες ήταν και εξακολουθούν να είναι οι δάσκαλοί μας, και τους θαυμάζω σαν άφταστες διάνοιες» (Γκαίτε: Γερμανός μυθιστοριογράφος, δραματουργός, θεωρητικός της τέχνης και της επιστήμης, και φιλόσοφος). «Υπερασπιστείτε την Ελλάδα, γιατί σ’ αυτήν χρωστάμε τα φώτα μας, τις επιστήμες, τις τέχνες κι όλες τις αρετές μας. Και μη φοβηθείτε μήπως κλονιστεί η ισορροπία της Ευρώπης» (Βολταίρος: Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και ιστορικός).«Κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, γινόμαστε Έλληνες, τουλάχιστον στις αντιλήψεις. Ας ελπίσουμε πως, κάποτε, θα γίνουμε Έλληνες και κατά φύσιν» (Νίτσε: Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος). «Πολιτιστικά, καταγόμαστε όλοι από τους Έλληνες. Οι νόμοι μας, οι επιστήμες μας, οι τέχνες μας, έχουν τις ρίζες τους στην ένδοξη Ελλάδα…» (Σέλλεϋ: Άγγλος ποιητής). «Το αλφάβητο προήλθε απ’ την Ελλάδα. Η γλώσσα μας βρίθει ελληνικών λέξεων. Όλα τα πνευματικά δημιουργήματα οφείλονται στην Ελλάδα» (Λυτράν: Αμερικανός ιστορικός).

«Η Ευρώπη είναι θυγατέρα της Ελλάδας…» (Νεχρού: Πρωθυπουργός της Ινδίας). «Οι μεγαλειώδεις αγώνες τού ελληνικού λαού για την ελευθερία συνοδεύονται, όχι μόνο από τους επαίνους μας, αλλά και από τις ευχές μας για ευόδωση του αγώνα τους» (Ρούσβελτ: Πρόεδρος των Η.Π.Α.). «Τα πλούσια χαρίσματα του ελληνικού λαού και του πολιτισμού του βοήθησαν να γίνει η Αμερική μία χώρα ισχυρή» (Κλίντον: Πρόεδρος των Η.Π.Α.). «Χωρίς Ελληνομάθεια, δεν υπάρχει παιδεία» (Τολστόι: Ρώσος συγγραφέας).

«Οι Έλληνες είναι το δεξί χέρι τού Θεού (Ρωσική παροιμία). «Είναι ωραίο να κατάγεται κανείς από την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε το φως στην ανθρωπότητα (Ουγκώ: Γάλλος ποιητής και συγγραφέας). «Το ελληνικό έθνος είναι η αιώνια νεότητα, γιατί από αυτό επήγασαν ο ανθρωπισμός και η συμπόνια για τους δυστυχισμένους και τους δυναστευόμενους» (Χέγκελ: Γερμανός φιλόσοφος, κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού ιδεαλισμού). «Έλληνα, όπου κι αν στρέψω τη σκέψη και την ψυχή μου, μπροστά μου σε βρίσκω» (Σίλλερ: Γερμανός ποιητής). «Κάθε άνθρωπος έχει δύο πατρίδες. Όποια κι αν είναι η μία, η άλλη είναι η Ελλάδα» (Souriau). «Η χώρα αυτή μπορεί ακόμα να γεννήσει πράξεις πατριωτισμού και αρετής, ικανές να καταπλήξουν, ακόμα και τα πιο πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» (Gouffier).

Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τους υποκριτές τού κόσμου ότι ο αγώνας για την ελευθερία ήταν πάντα ιερός. Γνωρίζει ότι το όνομα Ελλάδα, δεν είναι λέξη, αλλά Λόγος. Είναι όλες οι λέξεις, που ονομάζουν το φως – ένα κινούμενο φως στο όλο της γης. Και είναι θεία εύνοια να γεννιέται κανείς, έστω κι ως θάμνος στο χώμα σου, Ελλάδα! Τώρα, όλοι γύρω μας περιαυτολογούν. Αλλά το να μην περιαυτολογείς καθόλου, είναι μία πολύ ευγενική υποκρισία. Και η υποκρισία είναι διαφθορά τού μικρού ανθρώπου. Οι μεγάλοι τα βγάζουν πέρα και χωρίς αυτή. Τώρα, όλοι γύρω μας είναι οι διεφθαρμένοι τής καθαρής συνείδησης. Πολεμούν τους πάντες, εκτός από τους εχθρούς τους, και δείχνουν να’ ναι οι άνθρωποι, που παρατηρούν συνεχώς τον εθνικό τους αφαλό…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου