ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πανελλήνιες και χριστουγεννιάτικες διακοπές

πανελλήνιες-και-χριστουγεννιάτικες-193225

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ο πρώτος και κρισιμότερος σταθμός για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων, είναι η στιγμή που πρέπει να μαζέψετε την ύλη που έχετε διδαχθεί τους προηγούμενους μήνες μέσα από μια καλή επανάληψη.

Είναι προφανές ότι όλους τους προηγούμενους μήνες δεχτήκατε πρωτόγνωρη πίεση στην προσπάθειά σας να συνδυάσετε σχολείο και φροντιστήριο, με πολλά διαγωνίσματα σε όλα τα μαθήματα της ύλης. Έτσι λογικό είναι κάποια πράγματα να έμειναν πίσω ή να διαβάστηκαν επιφανειακά. Μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων πρέπει πρώτα από όλα να ξεκουράσετε το μυαλό σας και μέσα από ένα καλό προγραμματισμό να συνδυάσετε τις διακοπές σας με επανάληψη στα βασικά πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι μαθητές που δεν θα ξεκουραστούν στις διακοπές των Χριστουγέννων, διαβάζουν σωστά; Ή το άγχος των εξετάσεων και η υπερπροσπάθεια να καλύψουν τα οποιαδήποτε κενά αντί για καλό τούς κάνει κακό; Σε κάθε περίπτωση το διάβασμα αυτών των κρίσιμων ημερών έχει τα «μυστικά του» που αν τα έχουν υπόψη τους οι μαθητές μπορούν πραγματικά να βοηθηθούν και να αποδώσουν τα μέγιστα όταν έρθει εκείνη η ώρα των εξετάσεων.

Για όλα τα παραπάνω θα παραθέσουμε σήμερα μερικές συμβουλές ώστε στις φετινές διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές να αξιοποιήσουν το διάβασμά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους στις εξετάσεις.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Αρχικά, κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι οι μαθητές πρέπει να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους προσπαθώντας να νιώσουν ενδιαφέρον για αυτό που μελετούν. Να σκεφθούν πως σε άλλα παιδιά αυτό το κομμάτι μπορεί να μοιάζει ενδιαφέρον και να προσπαθήσουν να βρουν το γιατί.

Επιπλέον, καλό θα ήταν από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας να σημειώνουν σε μια λίστα τις υποχρεώσεις για την επόμενη ημέρα. Κάθε φορά που ολοκληρώνουν κάτι, βάζουν ένα «ν». Να συμβουλεύονται τη λίστα πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Να κρατούν πάντα ένα πλάνο όλης της χρονιάς και να σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμάζονται εγκαίρως για το διαγώνισμα που θα έρθει δύο εβδομάδες αργότερα, αλλά και να βγάλουν την ύλη όλων των μαθημάτων τουλάχιστον με δύο επαναλήψεις.

Επιπρόσθετα ένα συνηθισμένο φαινόμενο, είναι οι μαθητές να νιώσουν να «κολλάνε» κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να σηκωθούν να κάνουν κάτι ευχάριστο και αναζωογονητικό και να ξαναγυρίσουν. Θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο νερό στο πρόσωπό τους ή να καθαρίσουν ένα φρούτο να φάνε ή να ζητήσουν από κάποιον να τους κάνει λίγο μασάζ ή να κάνουν λίγη γυμναστική ή χορό. Αντίθετα το να δουν τηλεόραση ή να διαβάσουν κάποιο άλλο βιβλίο συνήθως δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να «κολλήσουν».

Μερικές φορές ύστερα από πολύωρο διάβασμα, ακόμη και η αλλαγή του χώρου μελέτης φέρνει μια αίσθηση ανανέωσης.

Το διάβασμα πρέπει πάντα να ξεκινάει από τα πιο δύσκολα και βαρετά μαθήματα. Αυτά που κάθε φορά αναβάλλουν για το τέλος και μετά λένε πως απλώς δεν πρόλαβαν να διαβάσουν! Ωφέλιμο θα ήταν επίσης οι μαθητές να εναλλάσσουν τα μαθήματα για ποικιλία και ανανέωση, όχι όμως σε συντομότερα διαστήματα από μία ώρα. Παράλληλα και ο χώρος που μελετούν διαδραματίζει κι αυτός τον δικό του ρόλο και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, φωτεινός και να αποπνέει την αίσθηση της δημιουργικότητας και της χαράς.

Τέλος, θα ήταν πολύ καλό οι υποψήφιοι να βρουν έναν φίλο με τον οποίο θα συνεννοούνται σε καθημερινή βάση ποια μαθήματα θα διαβάζουν – προφανώς πρέπει να είναι συμμαθητές στο σχολείο για να έχουν κοινό πρόγραμμα – και να επικοινωνούν τακτικά για να επιβεβαιώνουν την πορεία της μελέτης.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αλληλοϋποστηρίζονται ψυχολογικά στις δυσκολίες, να λύνουν μεταξύ τους κάποιες απορίες και κυρίως να αλληλοτροφοδοτούν την επιθυμία για τον τελικό στόχο.

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να οργανώσετε καλά τον χρόνο σας και να αξιοποιήσετε τα πρωινά σας, ώστε να καταφέρεται να κλείσετε τις «εκκρεμότητές» σας με όσες έννοιες δεν έχετε καταλάβει και αρχίσετε το 2018 χωρίς κενά. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και αγάπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου