ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις!

για-να-γιορτάσουμε-τα-χριστούγεννα-δί-198419

Του Άγγελου Αγραφιώτη,

Συμβούλου Διαχείρισης Κινδύνου της A&K Risk Management Consulting

www.ak-riskmanagment.gr

Οι γιορτές είναι στο κατώφλι μας, αλλά μαζί τους και οι κίνδυνοι, αφού διακινούνται περισσότερα μετρητά, αρκετοί από εμάς θα λείψουμε από το σπίτι μας σε ολιγοήμερες διακοπές, αλλά και άλλοι θα μείνουμε στα σπίτια μας, όπου θα γιορτάσουμε με αγαπημένα πρόσωπα.

Για να γιορτάσουμε ευτυχισμένα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα λοιπόν, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις, ας δούμε μαζί κάποιους κινδύνους που μπορούμε να προβλέψουμε.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Προμηθευόμαστε τα λαμπάκια από κατάστημα και αναζητούμε την αναγραφή της πιστοποίησης κατά EC, η οποία εγγυάται τη σωστή λειτουργία τους. Έτσι θα αποφύγουμε οποιαδήποτε περίπτωση φωτιάς. Ακόμη, τοποθετούμε το δέντρο μακριά από το τζάκι.

Τζάκι

Πριν την περίοδο των εορτών θα πρέπει να φροντίσουμε να καθαριστεί η καμινάδα. Ό,τι υλικό καίμε θα πρέπει να είναι καθαρό από χημικά συστατικά (χρώμα κλπ) ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα κατά την καύση του στο περιβάλλον αλλά και στον οργανισμό μας. Παράλληλα θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε ο χώρος να αερίζεται επαρκώς. Μπορείτε στην αρχή να αφήνετε λίγο ανοιχτή την μπαλκονόπορτα ή κάποιο παράθυρο, για να κυκλοφορεί ο αέρας καλύτερα.

Αποροφητήρας

Θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα φίλτρα του είναι καθαρά από συσσωρευμένα λίπη.

Διακοπές

Εάν απουσιάσουμε σε ολιγοήμερες διακοπές, θα πρέπει να κλείσουμε καλά και να ασφαλίσουμε πόρτες και παράθυρα και φυσικά να μην αφήσουμε σημείωμα… «ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ»… ούτε το κλειδί κάτω από το χαλάκι ή στην πρώτη γλάστρα αριστερά…

Ενημερώνουμε κάποιον συγγενή ή άτομο εμπιστοσύνης να περνά από το σπίτι να βεβαιώνει πως όλα είναι καλά και, εάν τους εμπιστευόμαστε, αφήνουμε και κλειδί. Καλό θα ήταν να φαίνεται πως υπάρχει κίνηση στο σπίτι, έτσι ώστε επίδοξοι διαρρήκτες να μην καταλάβουν πως λείπουμε. Ενδεικτικά, μπορεί το άτομο εμπιστοσύνης να ποτίζει τις γλάστρες μας.

Εάν έχουμε πολύτιμα αντικείμενα τα ασφαλίζουμε σε χρηματοκιβώτιο και εάν στο σπίτι μας έχουμε σύστημα συναγερμού το ενεργοποιούμε. Σε περίπτωση που δώσουμε τον κωδικό του συναγερμού στο άτομο εμπιστοσύνης μας, θα πρέπει να μεριμνήσουμε να τον αλλάξουμε όταν επιστρέψουμε.

Ταξίδι

Εάν ταξιδέψουμε με δικό μας Ι.Χ., πριν ξεκινήσουμε μηδενίζουμε το κοντέρ, ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών, τους υαλοκαθαριστήρες και το δοχείο νερού για την πλύση του μπαρμπρίζ, γεμίζουμε με καύσιμα το όχημα, τα παιδιά κάθονται ΠΑΝΤΟΤΕ στο πίσω κάθισμα ή στο ειδικό καθισματάκι, φορώντας ΠΑΝΤΟΤΕ τη ζώνη ασφαλείας.

Παίρνουμε μαζί μας στο Ι.Χ. το κινητό με φορτιστή αυτοκινήτου, μια κουβέρτα, υγρά μαντιλάκια, παιχνιδάκια από μαλακό υλικό, και φαγητό (πχ κρουασαν) για να αποφύγουμε τη φασαρία στο αυτοκίνητο.

Ενεργοποιούμε την ασφάλεια των πίσω θυρών και το κουμπί που δεν επιτρέπει στα παιδιά να ανοίγουν τα πίσω παράθυρα.

Κάνουμε στάσεις κάθε μία ώρα οδήγησης σε πάρκινγκ, για να ξεμουδιάσουμε, επιλέγοντας θέση στάθμευσης προς την έξοδο του πάρκινγκ.

Όταν κατέβουμε από το όχημα το ασφαλίζουμε και δεν πιάνουμε συζήτηση με αγνώστους.

Τηρούμε τα όρια ταχύτητας σύμφωνα και με τις τοπικές συνθήκες που συναντούμε κάθε φορά.

Μένουμε στο σπίτι

Αν αποφασίσουμε να μείνουμε στο σπίτι μας να γιορτάσουμε και να μην απουσιάσουμε, δεν ανοίγουμε σε κανέναν άγνωστο και έχουμε κλειδωμένη την είσοδο ακόμη και εάν είμαστε μέσα στο σπίτι μας. Αυτές τις ημέρες, οι προφάσεις που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι είναι πολλές και οι συνθήκες ευνοϊκές, γιατί ανοίγουμε εύκολα την πόρτα και οι ληστές έχουν αρκετό θράσος να χρησιμοποιήσουν κάθε άνοιγμα.

Αν και λογικά το γνωρίζουμε όλοι, θα αναφέρω κλείνοντας ότι σε όλη τη γιορτινή περίοδο αποφεύγουμε την κατάχρηση σε αλκοόλ και το υπερβολικό φαγητό . Δυο αιτίες που ενδεχόμενα να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο, κάτι που θα ανησυχήσει αλλά και θα χαλάσει τη διάθεση των δικών μας ανθρώπων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε κατά την οδήγηση, φροντίζοντας ο οδηγός να είναι ξεκούραστος, ήρεμος και φυσικά δίχως να έχει πιεί.

Εάν εφαρμόσουμε όλα τα πιο πάνω, είναι σίγουρο πως έχουμε προβλέψει αρκετούς κινδύνους για να περάσουμε όμορφα και χωρίς ανησυχία τις γιορτές.

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους εύχομαι.!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου