ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Βόλος μας μαγεύει!

ο-βόλος-μας-μαγεύει-199715

Της Χρυσούλας Παπαλεξανδρή, Φιλολόγου

Πέμπτη βράδυ. Όλα, και φέτος, στέκονται στολισμένα με νέες, μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες περιμένοντας να τους δοθεί το σύνθημα να λάμψουν σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, τον Βόλο. Η τελετή έναρξη της φωταγώγησης της πόλης πραγματοποιήθηκε με χιλιάδες κόσμο, μεταξύ των Βολιωτών και πλήθος ανθρώπων από διάφορες άλλες ελληνικές πόλεις, να την παρακολουθεί και να έχει «βουλιάξει» κυριολεκτικά την παραλία και τους πιο κεντρικούς δρόμους. Επίσημοι καλεσμένοι, η Έλενα Παπαρίζου και ο Σταν. Τους δύο καλλιτέχνες καλωσόρισαν ο δήμαρχος, Αχιλλέος Μπέος μαζί με τον παρουσιαστή Σωτήρη Πολύζο υπό τη μουσική συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου, της παιδικής χορωδίας και χιλιάδων άλλων συντελεστών που έφεραν εις πέρας μια μοναδική βραδιά με πολλές εκπλήξεις.

Το θέαμα που ακολούθησε ήταν μαγευτικό. Ευρισκόμενη ανάμεσα στο πλήθος κόσμου, ένιωθα στην ατμόσφαιρα ότι κάτι συναρπαστικό έμελλε να ακολουθήσει που θα σηματοδοτούσε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων. Αυτή την αίσθηση την έκανε εντονότερη η απόλυτη ενσωμάτωση του κόσμου στο περιβάλλοντα τοπίο, αποτελούμενο από χιλιάδες στολισμένα σημεία, είτε πάνω σε δέντρα είτε αιωρούμενα, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια κατέχει η ιδιαίτερα στολισμένη Αργώ.

Ακολούθησε ένα φαντασμαγορικό τοπίο από συνεχόμενα εντυπωσιακά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που θαρρεί κάποιος ότι ο ουρανός γιόρταζε μαζί με τον κόσμο βγάζοντας σπίθες από τη χαρά του. Στη συνέχεια ακολούθησε πομπή στην οδό Δημητριάδος με πρώτη στάση στη λεγόμενη «Σοκολατούπολη», όπου ο καθένας είχε την ευτυχία να δοκιμάσει γλυκά εδέσματα με εξέχουσα τη σοκολάτα και να θαυμάσει τη μικρή αλλά θαυματουργή κατασκευή του εργοστασίου. Στο τέλος της οδού μας έκανε την εμφάνιση του ο εναέριος Αι-Βασίλης, ο οποίος σίγουρα κατέφθανε τη στιγμή εκείνη στην πόλη του Βόλου, μεταφερόμενος από ένα κοπάδι ταράνδων. Η πομπή δεν τελειώνει εδώ.

Στο πάρκο του Αι-Βασίλη περιτριγυρισμένο από μικρά σπιτάκια, μας περίμεναν ολόφρεσκα, αχνιστά γλυκά που τρέλαναν μικρούς και μεγάλους. Χρώματα, μελωδίες, λαχταριστά γλυκά, και παντού πολύχρωμα φωτάκια συνέθεταν την εικόνα μια πόλης βγαλμένης από παραμύθι. Θέλοντας και μη αισθάνθηκα μικρό παιδί που δεν ήθελε να ξεκολλήσει από τα παιχνίδια του.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το καθιερωμένο αυτό τοπικό γεγονός και το πλήθος κόσμου που καταφθάνει από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο, η εικόνα της πόλης οδεύει ως προς το καλύτερο. Δε μένω όμως μόνο στο «φαίνεσθαι», αλλά μου κάνει εντύπωση πως οι προσπάθειες των τοπικών φορέων προς την ανάπτυξη και ανάδειξη του Βόλου πραγματικά έχουν αποφέρει καρπούς στην τοπική κοινωνία. Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε με αγωνία αυτή τη μέρα που θα δούμε ξαφνικά να αιωρείται ο μπλε ουρανός και να αισθανθούμε ότι πλησιάζει το πνεύμα των Χριστουγέννων ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Μαζί με μας και χιλιάδες άλλα άτομα από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας οι οποίοι θαυμάζουν και μεταδίδουν αυτή τη βολιώτικη εμπειρία τους.

Ο εορταστικός στολισμός κακά τα ψέματα φέρνει κόσμο και με τη σειρά του αυξάνει τον τουρισμό στην περιοχή, όχι μόνο την τρέχουσα εποχή αλλά και εκτός εορταστικής περιόδου. Πέρα από τον τουρισμό, οι πρωτοβουλίες αυτές των τοπικών φορέων προσφέρουν θέσεις εργασίας στους νέους, σε επαγγελματίες και διάφορες μικροεπιχειρήσεις. Διότι για τον στολισμό και τη φύτευση πολύχρωμων λουλουδιών στην είσοδο της πόλης και στα παρτέρια των πεζοδρομίων που ομόρφυναν τους δρόμους και έχει γίνει εφάμιλλη των ευρωπαϊκών πόλεων, χρειάστηκε ένα εργατικό δυναμικό και η συμβολή κάποιων μικροεπιχειρήσεων. Μέσα από αυτό δημιουργείται ένα κίνητρο για την παραγωγή καλύτερου προϊόντος και γνώση πάνω σε θέματα σωστής διατήρησης και διαχείρισης. Επομένως, οι πολίτες του Βόλου μαθαίνουν σε ένα τέτοιο όμορφο περιβάλλον, το θαυμάζουν και μαθαίνουν να το διατηρούν καθαρό. Ήδη έχω εντυπωσιαστεί από τη στάση των ανθρώπων απέναντι στα φυτεμένα λουλούδια τα οποία βρίσκονται στη θέση τους, περιποιημένα και καθαρά.

Η πόλη του Βόλου αλλάζει πρόσωπο. Τα αποτελέσματα που αποφέρει η ανάδειξη της πόλης μέσω των Χριστουγέννων σίγουρα δεν είναι πρόσκαιρα. Θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην πορεία του χρόνου. Καμιά προσπάθεια και σχέδιο δράσης μιας πόλης δεν έχει άμεσες επιδράσεις αλλά χρειάζεται ένα υπομονετικό χρονικό διάστημα για να τεθούν σε εφαρμογή και να αρχίσουν να φαίνονται οι αλλαγές.

Ήδη η πλεονεκτική γεωγραφική θέση που μας χαρακτηρίζει, με το όμορφο και καταπράσινο Βουνό των Κενταύρων και μια μυθολογία πλούσια μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να προσελκύουμε επισκέπτες 365 μέρες τον χρόνο. Επομένως, η τελετή έναρξης της φωταγώγησης της πόλης σηματοδοτεί πέρα από το καλωσόρισμα των εορτών και έναν αέρα χαράς, αισιοδοξίας και ευθυμίας για το μέλλον της τοπικής περιοχής. Βέβαια να συμπληρώσω και οφείλω να παραδεχτώ ότι πόλη χωρίς δήμαρχο δε γίνεται. Διάφορες πόλεις της Ελλάδας εξελίσσονται και βελτιώνονται ως προς την εικόνα τους χάρη στο πεισματικό και επιχειρηματικό μυαλό των δημάρχων τους.

Σε κάθε προσπάθεια δείχνω ιδιαίτερο σεβασμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση με χαροποιεί ιδιαίτερα το να παρατηρώ την πόλη μου να κάνει αλματώδη βήματα αλλάζοντας ρυθμούς και νοοτροπίες σε μια εποχή δύσκολη για την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική εξέλιξη. Σε αυτή την αλλαγή ευθύνη έχουν και οι πολίτες του Βόλου οι οποίοι συνηθίζουν από ό,τι φαίνεται σε αυτούς τους ρυθμούς και «εθίζονται» στην ομορφιά που τους χαρίζει η πόλη τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου