ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η απώλεια της αυθεντικότητας

η-απώλεια-της-αυθεντικότητας-206795

Του Γιάννη Γεωργούδη

Η έννοια της αυθεντικότητας υποδηλώνει κάθε τι που εκφράζει το πραγματικό, το αληθινό, το τίμιο, το ειλικρινές, το έμπιστο, το καθαρό, το γνήσιο, αυτό που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο, αυτό που δεν έχει δόλο, αυτό που οι πράξεις του συμβαδίζουν με τη θεωρία, αυτό που το σκηνικό συμβαδίζει με το παρασκήνιο. Το αυθεντικό δεν επιδέχεται προσμίξεις κι αλχημείες.

Η αυθεντικότητα είναι απλή, σεμνή κι αθόρυβη, δίχως τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητες. Οι αυθεντικοί άνθρωποι είναι άτομα της εργασίας και της ηθικής, έχουν μπέσα και κρατούν το λόγο τους. Είναι ακλόνητα πιστοί στις ηθικές αρχές και τα πιστεύω τους. Ζουν στην αφάνεια κι απαντούν με πράξεις κι όχι με φιλόδοξες και θρασείς θεωρίες κι αφηγήματα.

Συγκρίνοντας κανείς το παρελθόν με το παρόν, θα διαπιστώσει ότι η αυθεντικότητα εκλείπει σήμερα από την ανθρώπινη κοινωνία. Τα γνήσια πρότυπα έχουν αλλοιωθεί σε όλους τους τομείς. Ο εκφυλισμός, ο δόλος και το συμφέρον έχουν δημιουργήσει μία σαθρή κατάσταση, με αποτέλεσμα οι νέοι να αναζητούν απεγνωσμένα γνήσια πρότυπα για να μιμηθούν.

Ξεκινώντας κανείς από τις «καλημέρες» που λέμε εμείς οι άνθρωποι καθημερινά, διαπιστώνουμε ότι συνεχώς ακούγονται και πιο λίγες. Ακόμα κι αυτή την «καλημέρα» τη λέμε αποσκοπώντας σε μελλοντικό συμφέρον. Τις περισσότερες φορές τη λέμε μέσα από τα δόντια μας, δίχως εγκαρδιότητα.

Ο χώρος της θρησκείας που εκφράζεται μέσα από την εκκλησία έχει δεχθεί αλλοιώσεις κι εκφυλισμούς. Έχει γίνει χώρος εμπορίου, διότι έχει εισχωρήσει το συμφέρον. Έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη μπίζνα, που τη χρησιμοποιούν αρκετοί καιροσκόποι για να κερδοσκοπούν με μαεστρία. Δε γνωρίζει κανείς ποιο είναι το αυθεντικό πρότυπο της θρησκευτικής μας έκφρασης. Άλλο πνευματικό δρόμο έχει η μοναστηριακή πορεία κι άλλο η κοσμική εκκλησία. Άλλο πρότυπο έχει το παλαιό κι άλλο το νέο ημερολόγιο. Είναι δύσκολο να βρει κανείς σήμερα αυθεντικούς θρησκευόμενους. Οι περισσότεροι είναι θρησκόληπτοι της βιτρίνας και φανατικοί θρήσκοι.

Στο χώρο της διατροφής τα πράγματα έχουν εντελώς ξεφύγει. Τα προϊόντα διατροφής σήμερα παρασκευάζονται βιομηχανικά, με στόχο το αισθητικό και γευστικό δέλεαρ, το εμπορικό κέρδος κι όχι βάσει της διατροφικής τους αξίας. Σήμερα κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα διατροφής, που θα τα χαρακτήριζε κάποιος ως σκουπίδια, για το λόγο ότι προξενούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό του ανθρώπου. Πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος κανείς και να προσπαθεί με κόπο να βρει αυθεντικά προϊόντα διατροφής, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων κι αυτή είναι ψεύτικη και υποκριτική. Τα δήθεν χαμόγελα κρύβουν αρκετό παρασκήνιο και δόλο. Δεν γνωρίζεις ποιος είναι πραγματικός σου φίλος και ποιος όχι, διότι έχει χαθεί η αυθεντικότητα της εμπιστοσύνης και συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Το αυθεντικό πατριωτικό πρότυπο έχει κι αυτό χαθεί. Σήμερα οι άνθρωποι συγχέουν τις έννοιες πατρίδα – χώρα – κράτος – έθνος. Όποιος σήμερα κρατεί το ιερό σύμβολο της σημαίας μας θεωρείται εθνικιστής και φασίστας, λες κι ο εθνικιστής δεν είναι πατριώτης. Παίζουν με τις λέξεις κάποιοι, διότι εξυπηρετούν ανθελληνικά συμφέροντα. Όμως ο σημερινός νέος, με τόση τηλεοπτική προπαγάνδα που δέχεται, δε γνωρίζει ποιο είναι το αυθεντικό πατριωτικό φρόνημα, που θα λειτουργήσει ως πρότυπό του.

Όσον αφορά την αυθεντικότητα των δύο φύλων των σημερινών νέων, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Έχουν αρχίσει να εκλείπουν από την κοινωνία τα δύο αυθεντικά φύλα. Δυστυχώς οι νόμοι δίνουν κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε αρχίσει να έχουμε ένα τρίτο ερμαφρόδιτο φύλο. Ποιο αυθεντικό αρσενικό και ποιο αυθεντικό θηλυκό πρότυπο θα αναζητούν οι σημερινοί μας νέοι; Δυστυχώς έχει χαθεί και η αυθεντική ιδιοσυγκρασία των αντρών, όταν κάποιοι «άντρες» προσπαθούν συνειδητά να αποφύγουν τη στρατιωτική τους θητεία, προφασιζόμενοι ψυχολογικούς λόγους ή πληρώνουν για να μην υπηρετήσουν την πατρίδα.

Όσον αφορά την αυθεντικότητα των πολιτικών ιδεολογιών, εκεί υπάρχει πλήρης σύγχυση. Δηλωμένοι δεξιοί, εφαρμόζουν αριστερή κουλτούρα κι αριστεροί εφαρμόζουν δεξιά κουλτούρα. Ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει κι ενεργεί όπως θέλει. Το χειρότερο βέβαια όλων είναι ότι έχουν ένα κοινό στοιχείο, οι δύο αυτοί πολιτικοί χώροι, να ασκούν όλοι μία αυταρχική και φασιστική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες. Ποιος χώρος εκφράζει σήμερα την αυθεντική αριστερή ιδεολογική κουλτούρα που θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τους νέους μας; Μήπως όλα αυτά αποτελούν ένα μύθο τελικά;

Οι καιροί και οι συγκυρίες που ζούμε είναι πολύ επικίνδυνοι, γι’ αυτό ας κρατήσουμε τα αυθεντικά πρότυπα των προγόνων μας. Οι πρόγονοί μας αποτελούν για μας σήμερα, τους αυθεντικούς υπερασπιστές των διαχρονικών μας αξιών, που είναι η αυθεντική έννοια της πατρίδας, η αυθεντική διάσταση της θρησκείας και η αυθεντική ελληνική παραδοσιακή οικογένεια. Αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν για όλους μας κι ως σύγχρονα αυθεντικά πρότυπα για το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου