ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Επιτυχία»: Το Ποντικοφάρμακο των Ανθρώπων!

επιτυχία-το-ποντικοφάρμακο-των-ανθ-219442

Tου Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Λέγεται (και πιστεύεται), από τους κυνικούς, κυρίως, πως η επιτυχία δεν αλλάζει τον άνθρωπο. Τον αποκαλύπτει! Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η επιτυχία βελτιώνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα. Αλλά, πολύ συχνά, η μεγάλη επιτυχία δεν είναι παρά μία ευτυχής παρεξήγηση. Είναι, όμως, και ο χώρος, που καταλαμβάνουμε στις εφημερίδες: Ξεδιαντροπιά τής ημέρας. Ω ματαιότητα! Η δόξα των μικρών ανθρώπων ονομάζεται επιτυχία. Οι μεγάλες, βέβαια, και απροσδόκητες επιτυχίες, πολλές φορές, οδηγούν σε ανόητες πράξεις, ενώ, η ίδια η επιτυχία, κρύβει και συγκαλύπτει την ανθρώπινη διαφθορά. Μόνο οι μοχθηροί πιστεύουν στην επιτυχία τους. Γι αυτό και πετυχαίνουν.

Επίσης, επιτυχία έχουν μόνο αυτοί που, περιμένοντάς την, αναγκάζονται να κάνουν κάτι. Και υπάρχουν δύο τρόποι να πετύχει κανείς αυτό το κάτι: Με την προσωπική του αξία ή με τη βλακεία των άλλων! Επιτυχία είναι, από μία άλλα άποψη, η τέχνη να κάνεις λάθη, που να μην τα αντιλαμβάνεται κανείς άλλος. Η επιτυχία είναι και μία τιμωρία: Είσαι υποχρεωμένος να συναναστραφείς ανθρώπους, που, προηγουμένως, μπορούσες να τους αποφύγεις. Η επιτυχία είναι το μοναδικό αμάρτημα, που δεν σου συγχωρούν ποτέ οι συνάνθρωποί σου. Η δική σου επιτυχία περιέχει, πάντα, κάτι, που δυσαρεστεί, ακόμα και τους φίλους σου. Γι αυτό, πρόσεχε! Η χειρότερη χρήση, που μπορείς να κάνεις, τής κάθε επιτυχίας, είναι να κομπάζεις γι αυτή.

Τέλος, οι επιτυχίες στη ζωή είναι σαν τους κάκτους: Δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω τους. Και κάτι ακόμα: Όχι υπερβολές! Οι υπερβολές είναι μεταλλαγμένα συμπλέγματα κατωτερότητας. Από αυτό, λοιπόν, το ποντικοφάρμακο, πολύ λίγοι άνθρωποι γλιτώνουν. Ίσως, όμως, σώζουν οι μικρές δόσεις!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου