ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πότε θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός Νόμος;

πότε-θα-εφαρμοστεί-ο-αντικαπνιστικός-219534

Του Λάμπη Τσιμά

Είναι πολιτισμός το τσιγάρο;

Ένα ερώτημα που μας βάζει σε διαδικασία να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε για το πόσο πολιτισμένοι είμαστε ως λαός.

Το τσιγάρο στη σύγχρονη εποχή αποτελεί μάστιγα για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες. Γίνεται η αιτία συγκρούσεων, αμφισβητήσεων και κοινωνικού προβληματισμού.

Τι διαφορετικό συμβαίνει στην Ελλάδα από άλλες χώρες όπου κι εκεί ισχύει αντικαπνιστικός νόμος; Μπορεί για παράδειγμα κάποιος στο Λονδίνο να καπνίσει σε ένα εστιατόριο; Όχι βέβαια. Και ας είναι Έλληνας…

Στην Ελλάδα γιατί καπνίζουν, αν και υπάρχει η απαγόρευση;

Είναι ντροπή να βρίσκομαι σε ένα εστιατόριο με τα παιδιά και τα εγγονάκια μου και να μην μπορούμε να φάμε επειδή δίπλα μας καπνίζουν ασταμάτητα. Έτσι, λοιπόν, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να καπνίζουμε παθητικώς με ανθρώπους που τρώγοντας θέλουν να καπνίζουν. Και ρωτώ λοιπόν, είναι δυνατόν μικρά παιδιά και μεγάλοι με προβλήματα υγείας, να γίνονται παθητικοί καπνιστές;

Στη χώρα μας οι φίλοι εστιάτορες διαμαρτύρονται έντονα για τον αντικαπνιστικό νόμο υποστηρίζοντας ότι εάν αυτός εφαρμοστεί, θα δουν τα μαγαζιά τους να αδειάζουν.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους φίλους και αγαπητούς εστιάτορες ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κλείσουν τα μαγαζιά τους όταν εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος καθώς σε κανένα εστιατόριο ή τσιπουράδικο θα μπορεί κανείς να καπνίσει και όταν κάποιος πεινάει, θα καθίσει να φάει.

Είναι αποδεκτό απ’ όλους ότι το κάπνισμα αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Ο καρκίνος του πνεύμονα, τα καρδιακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κ.α. είναι μερικά από τα νοσήματα που προκαλεί.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους καπνίζοντες και τους παθητικούς καπνιστές και γι αυτό το λόγο η Πολιτεία ψήφισε νόμους, για να μας προφυλάξει αλλά δυστυχώς δεν τους εφαρμόζει.

Είναι ντροπή να μην έχει τη βούληση η Ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει τους καπνίζοντες και τους παθητικούς καπνιστές με τους νόμους που αυτή ψήφισε.

Ο αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει και εφαρμόζεται όχι μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα όμως όχι!!!

Παρακαλώ και ευελπιστώ ότι η Πολιτεία θα ευαισθητοποιηθεί να εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνιστικό νόμο για να απολαύσουμε όλοι μας τα ευεργετικά αποτελέσματα για εμάς και τα παιδιά μας.

Με άπειρη αγάπη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου