ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ασπρες Πεταλούδες: Το καράβι που αρμενίζουν τη ζωή πενήντα Αγγελοι

ασπρες-πεταλούδες-το-καράβι-που-αρμεν-228013

Του Αντώνη Χρ. Τσικουρίδη

Η επίσκεψη στις ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΔΟΥΔΕΣ είναι προσκύνημα φυγής από τα μικρά, τα ταπεινά τα ανούσια. Σε ανυψώνει στον κόσμο της ανθρωπιάς των αξιών.

Το χρίσμα που πήραν αυτά τα παιδιά από τον Θεό είναι να υπηρετήσουν τα εγκόσμια ως άγγελοι, χαρίζοντας στον συνάνθρωπο το ξεχωριστό χαμόγελό τους, την αθωότητά τους, τη δύναμη για τη ζωή. Αγγελοι είναι, ανοίγουν τα φτερά τους και μας δείχνουν ότι τα ’χουμε όλα και δεν νοιώθουμε τη χαρά της ζωής, αλλά την μιζέρια, την κακία, τον φθόνο την επιδειξιμανία. Αλήθεια πόσο φτωχοί είμαστε;

Σε όλα τούτα βοηθούν ακούραστα μέρα και νύχτα, άνθρωποι που αγναντεύουν την ανατολή με χαμόγελο προσφοράς και είναι οι άγγελοι των αγγέλων. Οι αγκαλιές των απλόχερες, πλημμυρισμένες από τρυφερότητα, είναι αγκαλιές θυσίας, όλα όσα προστάζουν τα ανθρώπινα.

Ολα τούτα αν δεν τα νοιώθεις, αν δεν είσαι ταξιδευτής της μεγαλοφροσύνης, είναι αδύνατον να τα προσφέρεις.

Η πόλις άνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχθηκε με αγάπη, καλοσύνη τα παιδιά- αγγέλους για να πορευθούν τη ζωή που δικαιούνται, ζωή που τους πρέπει.

Ο απλός λαός προσφέρει από το υστέρημά του.

Οι επιχειρήσεις παρά την κρίση βοηθούν.

Η Εκκλησία στοργικά προσφέρει το γεύμα του μεσημεριού.

Ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Μπακαλιάνος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τους εργαζομένους δημιούργησαν το Ιδρυμα φιλοξενίας, Ιδρυμα πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Δεν τιμώ την μεγαλοστομία, θα κάνω μία δρασκελιά ξεπερνώντας της, ότι το έργο τους είναι έργο ζηλευτό, ύμνος στην αξιοπρέπεια, έργο που νοιώθεις την ανάγκη να φωνάξεις, αυτό είναι το πέρασμα του ανθρώπου από την ζωή. Ζωή ψυχικού κάλους, ψυχικού μεγαλείου.

Η πόλις, το διοικητικό συμβούλιο, το προσωπικό του ιδρύματος υπηρετούν τη ρήση του γάλλου φιλοσόφου Αύγουστου Κοντ «ζήσε για τον άλλον».

Το σπίτι των αγγέλων φεγγοβολά από καλοσύνη, τα μοσχοβολήματα των λουλουδιών, τα εξαίσια χρώματά τους σε προετοιμάζουν αλλιώτικα για το αντάμωμα με το χαμόγελο των αγγέλων, το άνοιγμα της αγκαλιάς τους, να σου ευχηθούν το καλώς ήλθατε στο σπιτικό μας, το καλώς ορίσατε.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η φροντίδα και περίθαλψη, δια βίου, ατόμων που παρουσιάζουν βαριά νοητική υστέρηση, Σύνδρομο Down, αυτισμό και άλλες διαταραχές με συνοδείς παθήσεις.

Προς την επίτευξη του σκοπού λειτουργούν και παρέχονται καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θεραπευτικά προγράμματα όπως:

Εργοθεραπεία και αισθητηριακή ολοκλήρωση φυσικοθεραπείας

Ειδική φυσική αγωγή

Θεατρικό παιχνίδι

Ψυχολογική υποστήριξη

Προγράμματα κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας

Δεξιότητες καθημερινής ζωής και αυτοεξυπηρέτησης

Κηπουρικής

Κάθε χρόνο υπάρχει συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια όπου παρουσιάζονται αποτελέσματα των ερευνών και ανταλλάσουν απόψεις με την επιστημονική κοινότητα, Συνεργάζονται με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχοντας εποπτεία και καθοδήγηση στη διάρκεια της πρακτικής άσκησης φοιτητών.

Στο πλαίσιο οργανωμένων εθελοντικών δράσεων, έχουν αναπτύξει συνεργασία με φορείς του εξωτερικού και υποδέχονται πλήθος εθελοντών, συμβάλλοντας στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» είναι το μοναδικό Ιδρυμα στην Ελλάδα που παρέχει τη δυνατότητα της δια βίου περίθαλψης σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση.

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τη γενναιοδωρία του, προσέφερε στο Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» την πιο καινοτόμο εγκατάσταση πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος, με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά κεφάλαια που διαθέτει η χώρα μας.

Αφορά ό,τι πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο υπάρχει σήμερα σε εξοπλισμό στο χώρο της αποκατάστασης και της ειδικής εκπαίδευσης. Αξίζει να επισημανθεί πως το Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» είναι το μοναδικό Ιδρυμα στην Ελλάδα που διαθέτει αυτόν τον εξοπλισμό των θεραπευτικών χώρων και είναι πλέον πρωτοπόρο στον τομέα αυτόν.

Το δεύτερο έργο αφορά την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα όλων των χώρων που βρίσκονται στην πτέρυγα του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος, που λαμβάνει και επισήμως την ονομασία: ΠΤΕΡΥΓΑ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Το Ιδρυμα «ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, έχοντας διανύσει μια μακρά και δύσκολη διαδρομή συνεχίζει την πορεία του, παραμένοντας αφοσιωμένο στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε πριν 45 χρόνια. Το ταξίδι του συνεχίζεται πυρπολημένο από την χαρά της προσφοράς.

Παιδιά το πέρασμά σας στην παρέλαση ξεχωριστό. Το χειροκρότημα μικρών, μεγάλων κατέγραψε την αγάπη όλων. Την δικαιούσθε. Το μήνυμά σας αγώνας, προσπάθεια για να ανθίσουν χαμόγελα.

Δεν συμβιώνουν μόνο τα παιδιά. Δημιουργούνται φιλίες, τρυφερότητα, φλερτ. Δεν είναι αυτόνομες παρουσίες, χωρίς ανθρώπινες σχέσεις. Τι ομορφότερο από την χαρά της ζωής της δικής τους, της δικής τους χαράς.

Σεις άγγελοι δείξτε μας το δρόμο για ταξίδεμα ζωής, όπου οι καρδιές μας θα είναι πλημμυρισμένες από αγάπη.

Οι άγγελοι δεν ικετεύουν, χρέος των συνανθρώπων είναι κατάθεση μεγαλοσύνης, προσφοράς, ψυχικής αγαλλίασης.

Δώρο σας το χαμόγελό Σας.

Από καρδιάς σας ευχαριστούμε.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Ιδρυμα «ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ» και αποχαιρετώντας τους αγγέλους, το άκουσμα που ψιθυρίζουν είναι το χριστουγεννιάτικο «Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσης όλη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου