ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ανηθικότητα της ηθικής

η-ανηθικότητα-της-ηθικής-235343

Του Γιάννη Γεωργούδη

Η ανθρωπότητα έχει διαμορφώσει ένα δικό της τρόπο ζωής κι έχει δώσει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας της, που τους ονομάζει ηθικούς κανόνες. Για να επιβάλλει στους πολίτες τους ηθικούς αυτούς κανόνες, η εκάστοτε εξουσία επιδίωξε να τους περνά και να τους καθιερώνει ως νόμους του κράτους.

Στις αρχές της εφαρμογής αυτών των ηθικών κανόνων, σχεδόν συμβάδιζε η λογική, το νόμιμο και το ηθικό. Βρίσκονταν θα έλεγε κανείς, σε παράλληλη πορεία και ταύτιση οι τρεις αυτοί κοινωνικοί άξονες. Κάθε τι νόμιμο ήταν ταυτόχρονα λογικό και ηθικό. Όμως με τα χρόνια και με το πρόσχημα της εξέλιξης της ανθρωπότητας, αυτοί οι τρεις άξονες, λογική – νομιμότητα – ηθική, άρχισαν να αποκλίνουν και να παίρνει ο καθένας μία εντελώς ανεξέλεγκτη και λανθασμένη πορεία.

Διαπιστώνουμε σήμερα ότι φτάσαμε στο σημείο για το ίδιο πράγμα, άλλο να δέχεται και να υποστηρίζει η λογική, άλλο η νομιμότητα κι άλλο η ηθική. Έτσι κάθε τι νόμιμο δεν είναι λογικό, ούτε ηθικό κι αντιστρόφως. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι επικρατεί μία λογική του παραλόγου, μία ανομία της νομιμότητας και μία ανηθικότητα της ηθικής. Αυτό που μέχρι χθες πιστεύαμε ως λογικό και ηθικό, σήμερα είναι παράνομο κι ανήθικο κι αντίστροφα. Έγιναν όλα ένας μύλος που όλα τα αλέθει.

Ο ιδανικότερος χώρος που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την ηθική, είναι αναμφίβολα το περιβάλλον της εκκλησίας. Πάντα είχε για όλα τα πράγματα μία μονόφθαλμη και κοντόφθαλμη οπτική ερμηνεία. Κάθε προοδευτικό βήμα της επιστήμης το έβλεπε με καχυποψία κι αρνητισμό. Ας μη ξεχνάμε το διωγμό που υπέστη από την εκκλησία, ο θρησκευόμενος αστροφυσικός επιστήμονας Γαλιλαίος.

Σήμερα οι εκπρόσωποι της εκκλησίας διακηρύσσουν μία υποκειμενική και κατά το δοκούν ερμηνεία των πραγμάτων, ως αυθεντικοί εκπρόσωποι της ηθικής. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα μαχαίρι χρησιμοποιείται άλλοτε ως ένα φονικό όργανο κι άλλοτε ως ένα εργαλείο για να καθαρίζουμε φρούτα, λαχανικά κα. Ποτέ όμως το μαχαίρι δεν καταργήθηκε, ούτε στοχοποιήθηκε από την κοινωνία. Επαφίεται όμως πάντα ελεύθερα, στην ηθική του κάθε χρήστη.

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε επιστημονικά επιτεύγματα, που σκοπό έχουν τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Επιστήμονες με ειδικές τεχνικές πάνω στο DNA του ανθρώπου, κατάφεραν να αφαιρέσουν προβληματικά γονίδια, ώστε να μη μεταφέρονται κληρονομικές ασθένειες στους απογόνους. Με τη μέθοδο αυτή της γονιδιακής τροποποίησης, θα σταματήσουν να ανησυχούν οι γονείς, που είναι καταδικασμένοι να κληροδοτούν στα παιδιά τους, διάφορες δικές τους αρρώστιες. Έτσι βελτιώνεται τόσο η υγεία των ανθρώπων, όσο και η ποιότητα ζωής τους.

Ακούστηκαν όμως κάποιες αντιδράσεις από φανατικούς θρησκόληπτους κύκλους, που υπηρετούν το συντηρητισμό και τα στερεότυπα της κοινωνίας και πρόβαλαν ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισαν το επιστημονικό αυτό επίτευγμα, ως μία αμφιβόλου ηθικής μέθοδο για τον άνθρωπο.

Όλες αυτές οι συντηρητικές φωνές, που σιωπούν μπροστά στη σημερινή ηθική κατάρρευση των θεσμών της κοινωνίας, έχουν όμως άποψη, λόγο και φωνή, για να προβάλλουν εμπόδια και να αποθαρρύνουν την προσπάθεια των επιστημόνων, που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπινου είδους, βάζοντάς τους ηθικούς φραγμούς κι ενοχές.

Ας αναζητήσουν αλλού παραβιάσεις ηθικής κι ας ξεκινήσουν από το χώρο της τηλεόρασης και της κρατικής εξουσίας. Ας επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους, σε ό,τι αφορά τις περί ηθικής κριτικές τους, προς τις διάφορες εναλλακτικές και διεστραμμένες σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων που δυστυχώς νομιμοποιούνται κι ας αφήσουν τη συγκεκριμένη επιστήμη να προσφέρει τη δική της ηθική προσφορά στην ανθρωπότητα.

Ας είμαστε λοιπόν αρκετά επιφυλακτικοί σε κάθε είδους ρητορικές ηθικής υστερίας, ακόμα κι από διάφορους επίσημους θεσμούς της κοινωνίας μας. Η σημερινή εποχή διακατέχεται από μία ανηθικότητα της ίδιας της ηθικής. Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι περί ηθικής ομιλούν οι ανήθικοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου