ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το συνεχιζόμενο δράμα των τροχαίων δυστυχημάτων

το-συνεχιζόμενο-δράμα-των-τροχαίων-δυ-237443

Και όμως αυξάνουν τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους

Η χώρα μας, δυστυχώς, κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ τροχαίων δυστυχημάτων, τα οποία απαριθμούν απαράδεκτα μεγάλο αριθμό νεκρών και τεράστια έξοδα για την αποκατάσταση της υγείας των σοβαρά τραυματισμένων. Και όμως κακώς αποκαλούνται «Ατυχήματα», δηλαδή μόνο από έλλειψη τύχης, καθότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει, ή έστω να έχουν περιοριστεί, εάν οι Έλληνες οδηγοί στον τόπο μας σεβόντουσαν τον Κ.Ο.Κ. Και γράφω στον τόπο μας διότι εάν οδηγούν στην Ευρώπη οι αυστηρές ποινές που εφαρμόζονται εκεί για τους παρανομούντες οδηγούς τους συνετίζουν, ώστε να αλλάξουν εκεί τη συμπεριφορά τους ως οδηγοί…

Από τα συνηθέστερα ακόμη αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων είναι η ταχύτης στους αυτοκινητοδρόμους (αλλά και μέσα στην πόλη). που έχει ως αποτέλεσμα το να χάνονται οι ιδίως νεαρής ηλικίας οδηγοί αλλά και οι δυστυχείς αθώοι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου που οδηγούν. Και όμως κακώς σκέφτονται οι κυβερνώντες, όπως ανακοίνωσαν, να αυξήσουν τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους από τα 120 χιλιόμετρα στα 150 χιλιόμετρα ανά ώρα! Που αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας σε συσχετισμό με άλλες χώρες, καίτοι δεν έχουν το δικό μας δράμα των τροχαίων δυστυχημάτων. Και μάλιστα τώρα που από φτώχεια που έχουμε τα αυτοκίνητα μας ΔΕΝ συντηρούνται όπως θα έπρεπε. Ας το λάβουν και αυτό υπόψη οι «αρμόδιοι». Η νεολαία κυρίως ρέπει σε οδήγηση με αυξημένες ταχύτητες. και όμως και εκεί σκέπτονται να κάνουν το λάθος να χορηγείται δίπλωμα οδήγησης σε μικρότερη ηλικία! Υπάρχουν και ταινίες στην τηλεόραση που επαναλαμβάνονται συχνά όπως «οι μαχητές των δρόμων» και άλλα βίντεο παιχνίδια που επηρεάζουν δυστυχώς τους νεαρούς οδηγούς ώστε να οδηγούν μιμούμενοι επικίνδυνα απαράδεκτα γρήγορα και αντικανονικά.

Όμως, επειδή με αυξημένη ταχύτητα, ανάλογα και με τη «ροπή στρέψεως» του αυτοκινήτου, αυξάνει και το κόστος της κατανάλωσης του καυσίμου, οι συνετοί οδηγοί στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε, μείωσαν εξ ανάγκης, ευτυχώς την ταχύτητα όταν οδηγούν για οικονομικούς λόγους αλλά και για την ασφάλειά τους!

Στα ανωτέρω πρέπει να συνυπολογιστεί ως αιτία πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και το ότι πολλοί τελευταία οδηγούν αφού καταναλώσουν οινόπνευμα και όχι μόνο. Όταν μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν και αποσπούν επικίνδυνα την προσοχή τους. Δεν φορούν ζώνη όταν οδηγούν αυτοί και οι επιβαίνοντες, και όμως! η ζώνη μας «δένει με τη ζωή».

Δικαιολογημένα, λοιπόν, πρέπει να λαμβάνονται και στον τόπο μας αυστηρότερα μέτρα για να τους συνετίσουν, ώστε να περιοριστούν επιτέλους στη χώρα μας οι ανθρώπινες θυσίες στον βωμό της ασφάλτου και μάλιστα νεαρών οδηγών που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή τους…!

Του Θεόδωρου Περράκη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου