ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Η’ Λουκά: Μακάριος και ευλογημένος, όποιος θα γίνει καλός Σαμαρείτης

κυριακή-η-λουκά-μακάριος-και-ευλογη-237453

Του Πρωτοπρεσβύτερου, Απόστολου Θάνου, Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Σήμερα, αγαπητοί αδελφοί, ξανακούσαμε την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Αφορμή για την παραβολή αυτή έγινε ένας νομικός, ο οποίος είχε την κακοπροαίρετη διάθεση να τον πειράξει και κύριος σκοπός της ήταν να διδάξει, πως πρέπει να φερόμαστε στον πλησίον μας, με ποια δηλαδή συμπεριφορά θα αποδεικνύουμε ότι ο διπλανός μας είναι ο πλησίον μας, ο αδελφός μας.

Κεντρικό πρόσωπο της παραβολής είναι ένας άνθρωπος γυμνός, τραυματισμένος, σχεδόν ετοιμοθάνατος στη μέση του δρόμου Ιερουσαλήμ-Ιεριχώ. Κάποιοι τον λήστεψαν, τον χτύπησαν άγρια και τον παράτησαν μισοπεθαμένο. Ύστερα από λίγο περνούν από δίπλα του, από κοντινό δρόμο τρεις συνάνθρωποί του, ένας ιερεύς, ένας λευΐτης και ένας Σαμαρείτης. Οι δύο τον βλέπουν, τον ακούν που βογκά και αλλάζουν δρόμο. Μόνο ο Σαμαρείτης τον πλησιάζει με στοργή και τον περιποιείται σαν δικό του άνθρωπο, σαν πλησίον του.

Σκόπιμα ο Κύριος έβαλε τη λέξη Σαμαρείτης, γιατί είχαν θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές. Ήθελε να δείξει την παγκοσμιότητα της θρησκείας του, πάνω από γλώσσες και φιλές, από εθνικότητες και πολιτισμούς.

Μακάριος και ευλογημένος, όποιος θα γίνει καλός Σαμαρείτης με τα λόγια, με τα έργα, με το παράδειγμα αλλά και με την υλική και την ηθική βοήθεια. Χρειάζεται πίστη για την άπειρη αξία του ανθρώπου και σωστή αγάπη που ξεπερνά τα εμπόδια χωρίς να υπολογίζει θυσίες και κόπους. Ο νομικός ζήτησε αιώνια ζωή από τον Κύριο και Εκείνος τον παρέπεμψε στον άνθρωπο. Πόθησε τον ουρανό και του έδειξε τη γη. Η θρησκεία δεν είναι μόνο θεωρία, είναι ζωή, αγώνας, κόπος και δραστηριότητα. Είναι αγάπη. Ο ουρανός εξαγοράζεται με τη θυσία στη γη και η αιωνιότητα κληρονομείται με αγώνα. Δεν αρκεί η θρησκευτική παθητικότητα. Όταν η καρδιά μας είναι κλειστή στις συμφορές των άλλων, στα προβλήματα των συνανθρώπων μας, τότε και η τελειότερη τέλεση των τύπων και των θρησκευτικών καθηκόντων μας μένουν δίχως περιεχόμενο και αξία.

Ας γίνουμε και εμείς οι καλοί Σαμαρείτες. Η κοινωνία μας είναι τόσο τραυματισμένη, η ζωή τόσο ματωμένη και οι ψυχές τόσο πληγωμένες. Τα δραστικά και σωτήρια φάρμακα είναι η αγία Εκκλησίας μας, είναι η μετάνοια, η προσευχή, τα Μυστήρια και η βοήθεια προς τους αδελφούς μας.

«Πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστί» λέγει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος και τα λόγια του περικλείουν όλη την αλήθεια και τη ουσία της Ορθοδοξίας και ορθοπραξίας. Πίστη και έργα αγάπης. Μόνο έτσι θα κληρονομήσουμε «ζωήν αιώνιον». Αμήν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου